După zece ani de război, împliniți la 11 martie, Siria nu mai are elementele de bază ale unui stat. Mai mult de jumătate din popor este fie refugiat, fie strămutat intern. Ceea ce a mai rămas din armata regimului, miliții șiite pro-Assad, sponsorizate de Iran, grupări jihadiste, brigăzi de opoziție, jihadiști de peste tot, bande de tâlhari se luptă pentru control zonal.
Războiul a creat mari disensiuni între sunniți și alawiți, kurzi și arabi, populația de bază a Siriei. Nu mai există o societate siriană unită. Soluțiile negociate la Geneva, sub auspiciile ONU, și la Astana-Soci, organizate de Turcia-Iran-Rusia, nu duc nicăieri. Siria are nevoie mai întâi de înlăturarea regimului Assad și de o tranziție, pentru a se reuni toate elementele unui stat indivizibil.
Generalul Manaf Tlass va asigura tranziția după căderea regimului Assad
Generalul de brigadă Manaf Tlass, fiul fostului ministru al Apărării în regimul Assad, care a dezertat de la începutul revoluției siriene, în 2011, refuzând să fie părtaș la represiunea brutală, este desemnat să conducă formula de tranziție prin Consiliul Militar, o soluție ce se aplică acum și în Libia, după zece ani de război.
Consiliul Militar de Tranziție are rolul să asigure protecție pentru desfășurarea procesului de reasamblare, la toate nivelurile, a statului Siria. De ce generalul Tlass, despre care s-ar putea spune că este un fost „nomenclaturist”? Pentru că, prin poziția pe care a avut-o în sistem și în clasa conducătoare, a fost informat cu privire la toate secretele și mecanismele militare, de securitate și chiar individuale de acțiune, cunoaște influența clanului Assad asupra cercurile sectare. Tlass nu a fost ofițer de birou, ci comandant al unei brigăzi de blindate, o forță de elită din Garda Republicană. De aceea, cunoaște desfășurarea armatei regimului.
Generalul nu acordă interviuri, însă Newsweek România a vorbit cu o sursă apropiată de Manaf Tlass, care cunoaște proiectul Consiliului Militar de Tranziție.
De ce este necesar un Consiliu Militar format în diaspora pentru haosul intern din Siria?
Consiliul Militar nu este încă în formă finală, este un proiect sugerat de ofițeri care au defectat din armata lui Bashar al Assad și de un spectru larg din societatea civilă siriană și de diferite platforme ale opoziției siriene.
A apărut pentru că situația din Siria este înghețată, iar comunității internaționale nu-i pasă de ceea ce se întâmplă acolo. Acest proiect este și un test pentru comunitatea internațională. Dacă vrea să iasă din această criză ce o afectează în mod direct, prin valul uriaș de refugiați, va sprijini această soluție.
Cine este generalul de brigadă Manaf Tlass și care sunt motivele pentru care a fost ales la conducerea acestui Consiliu Militar?
Generalul de brigadă Manaf Tlass este un patriot sirian, un militar experimentat, este respectat de toate părțile societății civile siriene, pentru că nu a făcut parte din elita coruptă. A dezertat din armată, refuzând să ia parte la uciderea poporului sirian. Totodată a refuzat să intre în așa-zisa opoziție militară față de regim, care este, de fapt, controlată de regim sau de diferite țări, puteri regionale sau mondiale. A decis să nu adere la niciun alt proiect decât dacă este unul complet sirian, conceput de sirieni și pentru beneficiul Siriei.
Are generalul Manaf Tlass puterea de a negocia cu armata regimului Assad?
Nu va negocia nimic cu regimul, el este desemnat să conducă Consiliul Militar, care va lucra ca un gardian al perioadei de tranziție, când va acționa un guvern de tranziție, pentru implementarea rezoluției 2254 de la Geneva, care susține suveranitatea, integritatea și unitatea statului Siria. Consiliul Militar trebuie să protejeze procesul politic, să controleze haosul militar din Siria, de exemplu să împiedice crimele, actele de răzbunare sau orice acțiune destabilizatoare ce s-ar putea întâmpla în Siria în timpul perioadei de tranziție. Dar nimic din toate acestea nu se va face prin negocieri cu Assad. Nimeni nu va negocia cu Assad, este un președinte ilegitim, este un criminal, locul lui este în închisoare, în fața unei curți de justiție, nu să negocieze cu opoziția. Nu cred că există vreun grup de opoziție sau vreun adevărat sirian care să vrea să negocieze, să vorbească sau să împartă puterea cu Assad.
SUA, Rusia, Turcia agreează înființarea Consiliului Militar de Tranziție
Are acest Consiliu Militar susținere din partea celor trei mari puteri care au prezență militară în Siria: Rusia, Turcia, SUA?
Da, Consiliul Militar are sprijin din partea forțelor implicate în Siria, pentru că generalul Manaf Tlass este acceptat de ofițerii sirieni din toate fracțiunile. Referitor la prezența militară a Turciei, SUA și Rusiei, cred că Turcia și SUA nu au exprimat nicio obiecție cu privire la generalul Tlass pentru a conduce acest Consiliu Militar. Rusia nu vrea să schimbe complet regimul lui Bashar al-Assad deocamdată. Însă, există semnale că nu ar refuza să lucreze cu generalul Manaf Tlass. Toate aceste semnale vin pe diverse canale de comunicare, nu în mod direct, nu transparent, nu prin declarații în presă. Deci sunt semnale că și Rusia consideră acest Consiliu Militar important, o necesitate și n-ar avea nimic împotrivă să fie condus de generalul Tlass.
Are acest Consiliu Militar susținere din partea organizațiilor civile importante ale opoziției siriene?
Consiliul Militar are sprijin din parte partea ONG-urilor siriene, organizații, societatea civilă. Există un acord la nivelul acestor părți că este necesar un astfel de consiliu militar pentru a proteja procesul politic și de a-l ajuta să-și implementeze deciziile. În general, oamenii au ajuns la concluzia că este nevoie de o strategie puternică de ieșire din această criză îngrozitoare. Nu cred că există obiecții la înființarea acestui Consiliu Militar, mai ales când vorbim de o mulțime de grupări armate ce fac din Siria un loc periculos pentru civili și sigur un loc în care refugiații se tem să se întoarcă.
Mai există un stat Siria, cu instituții pe care Consiliul Militar se poate baza că vor putea funcționa pentru siguranța poporului?
Statul sirian nu mai există în sensul cunoscut al unui stat, cu instituții funcționale, dar există o structură de unde putem pleca pentru a reconstrui în perioada de tranziție. Regimul sirian e format de bande, din facțiuni. Părți ale Siriei care sunt sub controlul regimului nu sunt neapărat de partea acestuia, dar, din motive de siguranță, acceptă regimul. Cu Consiliul Militar asigurând procesul politic, aceste diviziuni aparente ale societății siriene vor conclucra și tot ce a mai rămas bun din instituții va fi folosit. Cred că oamenii care sunt cu regimul din convingere sunt extrem de puțini, o minoritate care ia parte la acțiunile corupte ale guvernanților și beneficiază de pe urma acestora, sunt „lorzi ai războiului” într-un guvern ilegitim.
Ce se poate face în privința grupurilor jihadiste, a numeroaselor facțiuni armate și miliții pro-Assad?
Nu sunt chiar atât de multe. Grupurile jihadiste, inclusiv ISIS și Jabhat al-Nusra , majoritatea s-a format în închisorile lui Assad, sub coordonarea serviciilor secrete militare ale regimului, fiind trimise în regiunile controlate de opoziție pentru a slăbi apărarea acestora și pentru a deteriora imaginea revoluției poporului. Acestea vor dispărea cu regimul. Brigăzile militare ale opoziției, brigăzi de apărare ale orașelor din care provin, s-au luptat adesea cu acești așa-ziși jihadiști anti-Assad, care, de fapt, au acționat pro-Assad și acesta este adevărul. Consiliul Militar, cu o armată puternică la bază, este singura speranță că va controla acest haos armat și că va reduce la minimum problemele de securitate, pentru ca procesul politic să se poată desfășura.
Cum va dispărea regimul Assad
Cum va dispărea regimul Assad? Consiliul Militar va avea un rol în această „dispariție”?
Consiliul Militar va acționa după Assad, câțiva ani, cât să asigure un climat normal pentru organizarea alegerilor, elaborarea unei noi Constituții și pentru a pune Siria din nou în rândul statelor. Societatea civilă trebuie să fie sigură și egală pentru toată lumea. Assad nu va avea loc în această societate. Rusiei nu-i pasă de Bashar al-Assad, își urmărește propriile interese în Orientul Mijlociu și Marea Mediterană. Se știe că Rusia are o prezență puternică în Siria, în portul Tartous, de exemplu. Dacă i se dau asigurări Rusiei că interesele sale vor avea anumite garanții, Moscova nu ar mai avea nicio treabă cu Bashar al-Assad și-l va vinde ieftin oricând.
Occidentul, SUA în primul rând, refuză să investească în reconstrucția Siriei sub regimul Assad, și implementează sancțiuni pentru oricine ar încerca să „normalizeze” relațiile cu regimul de la Damasc, inclusiv pentru Rusia. Așa că Bashar va trebui să plece. Occidentul nu vrea să facă prea multe compromisuri cu Rusia, care nici nu e o țară cu care poți negocia. Se cunosc de-acum toate tentativele de asasinare prin otrăvire a unor opozanți, cazul Navalnîi, sau foști ofițeri GRU, în Anglia, pentru care este supusă sancțiunilor. Rusia nu are ce să ofere la negocieri cu Occidentul, este într-o poziție slabă și la cel mai mic semn că sancțiunile îi vor fi ridicate, Moscova îl va înlătura pe Bashar al-Assad. Generalul Manaf Tlass este cunoscut, a fost în Rusia, l-au primit bine. Se spune că Rusia îl sprijină pe Bashar al-Assad, dar în realitate acesta este foarte greu de „reciclat”, nu poate fi reinventat și introdus în circuitul politic, pentru că este un criminal, care a torturat, a ucis sute de mii de sirieni, se știe de documentele recent descoperite ce arată că tot ce s-a întâmplat în Siria a fost cu aprobarea lui, se știe de zecile de mii de fotografii ale deținuților torturați și uciși, scoase de ofițerul sirian numit Cezar și pentru care SUA au dat o lege ce interzice normalizarea relațiilor cu regimul sau orice fel de afaceri.
Citește și
Assad a trimis milițiile iraniene să blocheze Conferința opoziției susținută de Rusia
Rușii din Siria îi recrutează pe soldații lui Bashar al-Assad și-i trimit în Libia
Până acum, nimeni nu a vrut să facă un compromis cu Rusia, dar dacă puterile occidentale vor vrea să facă un compromis în schimbul retragerii sprijinului rusesc pentru Bashar, totul va intra în linie dreaptă. Rusia este prinsă în capcană în Siria, are 60- 70.000 personal militar. E greu să-i întreții, cu mâncare, salarii, sirienii în procent de peste 80% trăiesc sub limita sărăciei, nu există industrie, producție, agricultura este în cea mai proastă stare, petrolul este sub controlul forțelor kurde și americane în est, corupția, sărăcia, stare proastă în armata lui Assad, cred că Bashar este în ultimele lui „5 minute” la putere.
De câtva timp se vehiculează, de către strategi și analiști politici faptul că tranziția înseamnă de fapt împărțirea țării în trei zone sub prezența militară a Rusiei, Turciei și SUA. Ce părere are generalul Manaf Tlass despre această împărțire pe zone de influență străine?
Nu se va accepta un control extern. Există 16-17.000 de soldați, foști militari în armata regimului, care acum sunt în Armata Națională controlată de Turcia, mai este ce a mai rămas din armata siriană care nu acționează fără aprobarea Iranului, Rusiei, mai sunt câteva mii de luptători în diverse miliții pro-Bashar, sunt grupări siriene de opoziție, grupări susținute de americani. Odată cu formarea Consiliului Militar, toate aceste entități înarmate vor intra sub controlul unei armate naționale, al cărui rol va fi să protejeze integritatea Siriei, desfășurarea procesului politic. Nu ne așteptăm să ne fie ușor, conflictul durează de zece ani, sunt multe căpetenii de război care vor să continue acest război.
De aceea avem nevoie de un Consiliu Militar puternic, avem nevoie de persoane legitime, curate, pentru a reconstrui Siria, avem nevoie de sprijinul unor națiuni, cum ar fi Arabia Saudită, Turcia, poate și Rusia. Fără îndoială, avem nevoie de sprijinul Europei, pentru că a fost afectată direct, prin criza uriașă a refugiaților. America are și ea propriul război prin forțe auxiliare și nu are interes să-l termine curând. Israelul iarăși nu consideră că ar fi vreo urgență rezolvarea conflictului, pentru că, cu cât este mai marea diviziunea în țările vecine, cu cât acestea sunt mai slabe, lucrează pentru Israel și SUA pe termen lung. Iar Turcia? Realitatea este că Turcia este blocată în Siria, Iranul e blocat, Rusia e blocată, Arabia Saudită nu are idee ce-o să se întâmple, toți sunt blocați. De aceea trebuie intervenit să se pună capăt acestei distrugeri.
Credeți că refugiații sirieni se vor întoarce acasă?
Consiliul Militar trebuie să asigure reconstrucția, egalitatea între oameni, între femei și bărbați, între musulmani și alte religii, între arabi cu alte etnii, să creeze o atmosferă de armonie astfel ca oamenii să simtă iar că au o singură țară, căreia îi aparțin. Sirienii sunt patrioți de felul lor, își iubesc țara, se vor întoarce să facă parte din procesul de recreere a statului și societății. Acesta trebuie să fie viitorul Siriei.