Guvernul Orban vrea un portal de acces la informațiile publice

DE Adelina Sahlean | 11.02.2020 - 12:41
Foto: Inquam Photos

Realizarea unui portal care să faciliteze obținerea informațiilor publice a devenit una din prioritățile IT&C pentru acest an, potrivit programului de guvernare Orban II. Autoritățile asigură că va fi un instrument de acces a informațiilor transmise în baza legii 544/2001.

SHARE

Programul de guvernare al Guvernului Orban II conține o listă de priorități pentru acest an în domeniul digitalizării. Dincolo de "întărirea rolului Autorității pentru Digitalizarea României (ADR)", noua entitate creată de Guvernul PNL pentru implementarea strategiei naționale și a politicilor guvernamentale în domeniul IT&C, una dintre priorități pentru 2020 din programul PNL de Guvernare este următoarea:

"Transparentizarea administrației publice locale și centrale prin încurajarea folosirii portalelor pentru date deschise precum și realizarea unui portal care să faciliteze obținerea informațiilor publice"

Inevitabil să nu ne amintim de eRomânia, cel mai răsunător eșec în materie de portaluri de informații publice, lăsat nefolosit după ce statul a risipit 12 milioane de euro pe hardware și software. Mai nou, pe portalul eRomânia (www.portaleromania.ro) ești invitat să cumperi acest domeniu de internet.

În plus, datele RoTLD arată că o persoană fizică tocmai ce a făcut acest lucru. Identitatea persoanei fizice care deține acum domeniul de internet portaleromania.ro este anonimizată, fiind protejată de GDPR, regulamentul european privind protecția datelor personale.

Controversatul portal eRomania a fost dezvoltat de firma Omnilogic, condusa de Gabriel Marin, in baza unui contract incheiat in anul 2010, cand la conducerea Ministerului Comunicatiilor era Gabriel Sandu (PDL), condamnat in prezent la 3 ani de inchisoare cu executare in dosarul Microsoft, potrivit Hotnews.ro

Dupa ani de intarzieri, portalul eRomania, care ar fi trebuit sa ofere informatii actualizate despre toate unitatile administrativ-teritoriale din Romania (3.188 de localitati) sau stadiul unor proiecte legislative, a devenit accesibil online in primavara anului 2014 si a inghetat la acel stadiu, fiind plin de informatii neactualizate.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.