Update: Guvernul a atacat la CCR desemnarea completelor de cinci judecători

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 02.10.2018 - 17:36
Dăncilă sare în apărarea lui Liviu Dragnea. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Guvernul a atacat la Curtea Constituțională modul de desemnare a completelor de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Demersul a venit la scurt timp după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că se dorește să fie închis de un complet ICCJ făcut ilegal.

SHARE

UPDATE:  CCR anunță că 16 octombrie este termenul stabilit pentru formularea opiniilor scrise în cazul sesizării Guvernului privind un posibil conflict Parlament - ICCJ legat de desemnarea completurilor de judecată.
"În data de 2 octombrie 2018, Curtea Constituţională a fost sesizată de către prim-ministru cu o „cerere de soluţionare a unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, determinat de refuzul explicit al acestei din urmă autorităţi publice de a aplica o lege adoptată de Parlament, şi substituirea în acest mod, implicit, autorităţii legiuitoare”", precizează CCR, într-un comunicat de presă.
Curtea Constituţională mai spune că până pe 16 octombrie părţile aflate în conflict îşi pot exprima, în scris, punctul de vedere asupra conţinutului conflictului şi a eventualelor căi de soluţionare a acestuia.  

"Termenul pentru şedinţa de judecată va fi stabilit la o dată ulterioară, în conformitate cu prevederile art.35 alin.(2) din Legea nr.47/1992: ” (2) La data primirii ultimului punct de vedere, dar nu mai târziu de 20 de zile de la primirea cererii, preşedintele Curţii Constituţionale stabileşte termenul pentru şedinţa de judecată şi citează părţile implicate în conflict. Dezbaterea va avea loc la data stabilită de preşedintele Curţii Constituţionale chiar dacă vreuna dintre autorităţile publice implicate nu respectă termenul stabilit pentru prezentarea punctului de vedere”", adaugă CCR.

Decizia Guvernului vine cu câteva zile înainte de începerea recursului lui Liviu Dragnea, care va avea loc pe 8 octombrie, în dosarul în care a fost condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare.
Anterior, Liviu Dragnea afirma, într-o emisiune la Antena 3, că i-a transmis domnului ministru Toader „să se gândească dacă nu cumva dumnealui, pentru că este totuşi un specialist în genul ăsta de speţe, prin Guvern, poate să facă acest demers”, întrebat despre o posibilă solicitare de sesizare a CCR pe acest subiect.
Reacțiile opoziției au început deja să apară, astfel că deputatul USR, Stelian Ion, a postat pe pagina de Facebook, un mesaj prin care îl acuză pe Dragnea că ar fi în spatele atacului.
„Viorica Dancilă ar fi sesizat CCR cu un «conflict juridic de natură constituțională» legat de nemulțumirea lui Dragnea față de componența completului de la ICCJ care îi judecă recursul în dosarul în care a fost condamnat în primă instanță. Sesizare la CCR cu dedicație. Pesedistii sunt atât de incompetenți, că nici măcar ticăloși ca lumea nu pot fi. Ei, nu altcineva, au redactat textul ăsta (art. 32 din Legea 304/2004) și au scris negru pe alb, încă din primul alineat, că aprobarea compunerii completărilor de 5 judecători se face LA ÎNCEPUTUL FIECĂRUI AN”, a arătat el.


Potrivit deputatului USR, „pentru Dragnea și sluga sa, Dancilă, acum suntem la „începutul” anului, iar ICCJ ar trebui să schimbe completurile”.
În acest moment la Curtea Supremă sunt două complete de apel în domeniul penal, formate din 5 judecători, care dau sentințele definitive în dosarele în care acuzații sunt demnitari. Un complet este condus de vicepreşedintele Curţii, Iulian Dragomir, iar celălalt de șefa interimară a Secției penale, judecătoarea Sorina Popescu. Cei doi sunt membri de drept ai celor două complete, conform vechii legi, iar ceilalţi opt judecători (câte patru la fiecare complet) au fost desemnaţi prin tragere la sorţi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te