Grindeanu: „Nu există regim preferențial pentru camioanele din Ucraina. Dacă e, destitui conducerea”

DE Alin Crișan | Actualizat: 30.01.2024 - 21:52
Grindeanu: „Nu există regim preferențial pentru camioanele din Ucraina. Dacă e, destitui conducerea” - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Sorin Grindeanu a declarat, la Jurnalul de Seară, de la Digi24, că nu există regim preferențial pentru camioanele din Ucraina în Portul Constanța.

SHARE

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat marți, la Jurnalul de Seară, de la Digi24, că nu există regim preferențial pentru camioanele din Ucraina în Portul Constanța.

Grindeanu: „Nu există regim preferențial pentru camioanele din Ucraina. Dacă e, destitui conducerea”

De asemenea, a mai explicat că dacă primește vreo dovadă că acest lucru s-a întâmplat va destitui toată conducerea Portului. 

Totodată, ministrul a mai adăugat că pentru români poate exista o linie preferențială și că acest lucru se va întâmpla, și „nu doar în Port, ci și acolo unde infrastructura o permite”.

„Încă avem transportatori rămași în stradă. Problema e aceeași. Reclamau anumite lucruri vizavi de camioanele din Ucraina. Au existat discuții în ceea ce ne privește, care sunt legate de linii speciale în Portul Constanța doar pentru ucraineni sau că rămân cantități enorme de grâu în România dinspre Ucraina.

Citește și: Ciolacu: „Nu rămâne nicio boabă de cereale ucrainene în România. Nu o să se mai întâmple”

Există niște reguli, pe care noi le avem în relația cu Ucraina. Dacă vrei să aduci grâu în România îți trebuie licență, nu s-au cerut licențe pentru a rămâne grâul ucrainean în România. Dacă s-au ținut sunt cantități infime. Cei care dincolo de acest cadru legal pot face anumite acțiuni, să răspundă în fața legii.

Dacă nu respectă legea, organele statului trebuie să-i prindă pe cei care nu respectă legea, dar cadrul legal nu permite să se întâmple aceste lucruri”, a explicat ministrul. El a mai adăugat că „ucrainenii nu au tratament preferențial în Portul Constanța”.

„Dacă îmi dau cea mai mică dovadă că acest lucru s-a întâmplat, toată conducerea Portului o destitui. Nu există așa ceva, nu există regim preferențial pentru camioanele din Ucraina față de cele din România.

În vară am avut o ședință cu conducerea Portului, spunându-le că în perioada de campanie agricolă, când activitatea în Port e la cel mai înalt nivel, să aibă grijă să găsească o soluție în primul rând pentru români”, a mai spus Grindeanu.

Grindeanu spune că „pentru români poate exista o linie preferențială” Ministrul a spus că „capacitatea de tranzit din Port ne permite cantități mult mai mari și am făcut față”. 

„Nu au fost lucruri care au blocat Portul. Dacă vedeți cozi pe A2 nu e din cauza capacității Portului de a exporta sau importa, ci dintr-o programare nu foarte bună a operatorilor din Port.

Citește și: Cereale cu pesticide trimise de România în Germania. Limita depășită de 10 ori. S-a emis alertă

Pentru români poate exista o linie preferențială și se va întâmpla, și nu doar în Port. Acolo unde infrastructura ne permite să putem avea linii dedicate pentru camioane UE, indiferent de țară și non-UE, cum sunt în aeroporturi linii separate pentru Schengen și non-Schengen. 

Există puncte de trecere ale frontierei unei infastructura permite, de exemplu la Nădlac. Putem face aceste linii separate, singura piedică nu e la noi, ci la partenerii maghiari. Sper să găsim dialog, pentru că ai nevoie de parteneri și de partea cealaltă a graniței, ca să funcționeze”, a mai spus Sorin Grindeanu.

 El a mai explicat că România va continua să acorde sprijin Ucrainei, dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să respecte toată lumea regulile.

„Toate aceste lucruri sunt verificate. Avem și vama și facem cântăriri. Există date. Dacă cineva pe această linie o face o face împotriva legii și trebuie să răspundă în fața legii, iar cei care se ocupă de prinderea infractorilor s-o facă.

Nu există semne de întrebare. Nu este o politică a statului român să favorizăm exporturile de grâu ale ucrainenilor. Ucraina a exportat prin Portul Constanța în alte țări”, a conchis Sorin Grindeanu, la Digi24.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te