„Acum ceva vreme, un reprezentant Greenpeace România m-a amenințat public că mă vor re-educa ei pe mine. Venind de la organizația de mediu preferată a defunctei URSS, este cumva ciudat limbajul acesta. Amenințările nu au efect la mine, m-au amenințat persoane și organizații mai puțin imberbe“, a scris europarlamentarul USR PLUS Cristian Ghinea, săptămâna trecută, pe Facebook.
Reacția politicianului a venit în contextul în care Greenpeace România i-a criticat dur pe acesta și pe colegul său din Parlamentul European, Vlad Botoș, pentru că susțin „finanțarea gazului cu bani din Fondul pentru Tranziție Justă”.
„Situația a devenit problematică și riscă să blocheze decarbonizarea continentului, odată cu adoptarea unor amendamente de către Comisia REGI (Dezvoltare Regională) în data de 8 iulie, amendamente care permit finanțarea proiectelor pe bază de gaze fosile.
La nivel european, presa a vorbit de un lobby puternic din partea industriei gazelor naturale pentru a nu fi excluși de a finanțări.
Inițiatorii amendamentului în cadrul Comisiei REGI sunt europarlamentarii români Cristian Ghinea și Vlad Botoș. Poziția Comisiei REGI vine în contradicție cu obiectivele Comisiei Europene și ale Consiliului UE, care nu susțin finanțarea gazului cu bani din Fondul pentru Tranziție Justă“, a explicat Greenpeace România”, a precizat Greenpeace, pe 11 septembrie.
Citește și: Cristian Ghinea, conflict cu Greenpeace. Europarlamentarul USR spune că a fost amenințat
Imediat, europarlamentarul a replicat că este ușor să strigi lozinci din centrul Bucureștiului.
„Dar este mai greu să le explici românilor care, în secolul 21, încă nu au ajuns nici măcar să se încălzească cu gaze și adună lemne din pădure că nu vor mai avea acces la civilizație pentru că în viitor cândva se va găsi o soluție mai puțin poluantă.
E bine că unii europeni se gândesc să renunțe la încălzirea cu gaze, dar pentru mulți români e singura alternativă realistă și civilizată, iar Greenpeace le spune acum să stea pe loc, să inhaleze fum de sobă, că în viitor se va găsi ceva și pentru ei”, a precizat Cristian Ghinea.
Greenpeace: „Ghinea și Vlad Botoș vor să deturneze banii”
Acum, Greenpeace îl acuză pe europarlamentar că a mințit când a spus că un membru al organizației l-ar fi amenințat.
„Domnul europarlamentar Cristian Ghinea folosește fix arsenalul PSD de inducere în eroare a oamenilor, atunci când spune că a fost amenințat public de Greenpeace.
Nu arată însă dovada amenințării, fiindcă amenințarea nu a existat în realitate.
În același spirit politicianist de care mulți oameni s-au săturat, aruncă și alte jigniri și acuzații false față de Greenpeace”, a menționat Laura Ștefănuț, reprezentant al organizației ecologiste, pentru Newsweek România.
Astfel, aceasta a realuat afirmațiile că europarlamentarul Ghinea vrea să folosească gazul ca pe un combustibil electoral și politic, iar în acest proces probabil încearcă să apară ca salvatorul, în opoziție cu organizații de mediu.
„În realitate, Ghinea și Vlad Botoș, colegul său din USR, vor reuși mai degrabă să deturneze banii destinați unei tranziții către energie curată (pentru județele din România afectate de industrii poluante) tot înspre proiecte poluante și nerentabile, pe gaz.
Este fix ce și-a dorit industria de gaz, care făcut lobby masiv în ultimele luni la Parlamentul European, după cum a scris presa internațională, dar și cea din România.
Realitatea este că banii aceștia trebuiau folosiți integral pentru proiecte de energie curată și susținerea comunităților afectate de această tranziție la energii curate -- la fel cum vor face alți europeni.
De ce să rămânem iar în urmă, când avem oportunitatea unor asemenea fonduri generoase din partea UE? De ce să investim acești bani în industrii poluante, când în România mor cei mai mulți oameni din cauza poluării, la nivel de UE?”, a menționat Laura Ștefănuț.
Reprezentanta Greenpeace a arătat că în România există deja comune care au accesat bani europeni și folosesc energii curate în mare măsură, precum smart village-ul Ciugud.
„Colegii mei de la Greenpeace au lucrat și vor mai lucra cu autorități din foste zone miniere, pe care le ajută să acceseze fonduri europene pentru ca tranziția să fie cu adevărat justă, în interesul oamenilor și al mediului. Fiindcă România chiar are potențial mare când vorbim de energii verzi, după cum arată și ultima analiză Bloomberg.
Dar europarlamentari precum Ghinea preferă să ardă gazul, decât să ardă etapele, preferă să facă noi investiții greu de recuperat într-o industrie la care oricum se va renunța în următorii 10, 20 de ani, o industrie care nici măcar nu angrenează prea multă forță de muncă, fiind în mare parte automatizată. Nu întâmplător Banca Europeană oprește finanțările pentru proiecte pe gaze din 2021.
Dar politicienii din România continuă să prefere să conducă țara pe contrasens, sufocând cu injurii și acuzații false orice dialog pe teme esențiale pentru societate”, a menționat Laura Ștefănuț.
Ghinea: Sunt mândru de amendament
Anterior, ca reacție la precizările inițiale ale celor de la Greenpeace, europarlamentarul Cristian Ghinea s-a declarat foarte mândru că a reușit amendamentul din Comisia REGI (Dezvoltare Regională) care permite finanțarea proiectelor pe bază de gaze fosile.
„Gazele sunt mult mai puțin poluante decât cărbunele (la o treime mai puțin poluante). A veni să ceri României să închidă rapid producția pe cărbune FĂRĂ a permite finanțarea alternativei mai puțin poluante este stupid chiar și din punct de vedere ecologist - pentru că nu se va întâmpla.
Așa cum guvernele române au tot amânat tranziția, o vor face și acum. Asta lăsând la o parte costurile umane, economice, sociale. Ar fi rigid, ar fi stupid, ar fi ne-european”, a scris Cristian Ghinea.