Conform datelor publicate vineri seară de Grupul de Comunicare Strategică (GSC), Capitala e cel mai aproape de limita de 3 cazuri la o mie de locuitori, când pot fi adoptate noi restricții, conform legii.
Iată situația infectărilor cu peste 2 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile:
București - 2,81 la mie
Alba - 2,56 la mie
Vâlcea - 2,5 la mie
Cluj - 2,24 la mie
Bacău - 2,13 la mie
Sălaj - 2,07 la mie
Remarcăm o scădere a ratei de incidență în București - ieri, GSC anunțase o incidență de 2,89 la mia de locuitori.
Conform hotărârii prin care s-a prelungit cu o lună starea de alertă, la o rată de infectare mai mare de 3 la o mie de locuitori, masca de protecție devine obligatorie în spațiile deschise, iar restaurantele și cafenelele se închid.
- Până la 3 la mie incidență, masca este purtată obligatoriu în spații aglomerate și la 50 m de școli.
- De la 3 la mie incidență, masca este obligatorie în toate spațiile deschise.
- De la 0 la 1,5 la mie incidență, restaurantele, cafenelele vor funcționa cu 50% capacitate.
- La incidență între 1,5 si 3, restaurantele vor funcționa cu 30% capacitate.
- De la incidență peste 3 la mie, restaurantele vor fi închise.
- A rămas obligativitatea testării personalului din centrele rezidențiale de îngrijire și asistență, o dată pe săptămână.
- Evenimentele private rămân interzise pe plan național.
Consultați mai jos rata de infectare pentru fiecare județ în parte. Sursa: GSC
GSC a mai precizat, anterior, că rata de incidență se calculează în funcție de numărul nou de cazuri pozitive încărcate în sistem, nu de numărul nou de cazuri anunțate de centrele de testare.
„Cifra de cazuri nou pozitivate transmisă în buletinul zilnic de informare, la ora 13.00, reprezintă numărul total de rezultate pozitive pentru persoanele confirmate pentru prima dată și care sunt raportate până la data transmiterii informării. Distinct de aceste seturi de date, în metodologia de calcul al indicelui de incidență raportat la ultimele 14 zile, Direcțiile de Sănătate Publică au în vedere numărul de cazuri nou pozitivate, în funcție de data la care acestea au fost încărcate în sistemul informatic.
Astfel, incidența de răspândire cumulată în ultimele 14 zile se calculează în funcție de momentul în care proba persoanei în cauză este introdusă în sistem, și nu în funcție de momentul în care centrul de testare o raportează pentru centralizare și apoi este comunicată public, existând un decalaj inerent de la o zi la alta. Evidența cazurilor depistate pozitiv este gestionată în aplicația informatică, în care sunt completate pentru fiecare caz în parte, distinct, momentele în care sunt prelevate probele, prelucrate în centrele de testare și, ulterior, constatate rezultatele pozitive”, a precizat GSC.
Amintim că ieri GSC nu a mai comunicat rata de incidență a cazurilor de coronavirus, după ce Guvernul a luat decizia de a scoate focarele din centre la numărătoare, pentru că „indicele respectiv are rolul de a reflecta raspandirea comunitară într-un județ sau localitate, iar focarele de acest gen nu contribuie la răspândirea comunitară”, conform unui răspuns transmis de GSC la solicitarea Newsweek România.
Citește și: Bâlbâiala cu incidența cazurilor COVID. UPDATE - Explicațiile GSC - de ce se schimbă modul de calcul