Giganţii din IT dau afară zeci de mii de angajaţi în lume: Cum va fi afectat domeniul în România

DE Alin Crișan | 06.02.2023 - 20:47
IT - Foto: Profimedia

Ştirile despre concedierile masive de personal ale companiilor gigant îi fac şi pe răsfăţaţii ultimilor ani de pe piaţa muncii să se întrebe când sau dacă vor primi şi ei un email în care vor fi anunţaţi că angajatorul nu îi mai poate plăti.

SHARE

Norul negru al îngrijorării că îşi vor pierde locul de muncă începe să îi umbrească şi pe IT-iştii din România. Cum se justifică valul de concedieri la nivel global? Este, într-adevăr, ameninţată piaţa IT din Iaşi şi din România? Vor ajunge angajaţii „tech” şomeri? Cu ajutorul unor specialişti în domeniu, am încercat să răspundem la aceste întrebări provocatoare şi îngrijorătoare pentru mulţi.

„Hai să-ţi spun cum se simte acum, dintr-o companie multinaţională mare, în care lucrez de prin 2011”, comentează Mihai, un angajat într-o companie mare de IT, la un articol referitor la concedierile din IT. “Până în 2017 am lucrat într-o companie subsidiară celei mari, din 2017 sunt angajat cu drepturi depline. De atunci am trecut prin multe valuri de «subţieri», dar ca cel de acum n-am văzut niciodată. Nici ca volum, şi nici ca modalitate. Nu pot să spun prea multe, pentru că sunt informaţii interne. Pot doar să spun că profitul nu a fost atât de mare pe cât se aşteptau ei şi, atunci, au recurs la tăierea cheltuielilor, indiferent de modalitate, ca să calmeze investitorii. Nu are importanţă niciodată câte miliarde au în cont, pentru că ei fac doar comparaţii şi îi interesează să aibă mereu profitul mai mare faţă de anul precedent, sau cel puţin la nivelul prognozat”.

Valurile concedierilor în marile companii IT din lume i-au speriat pe profesioniştii din domeniu, prin amploare:

Amazon: 18.000 de angajaţi,
Google: 12.000 de angajaţi,
SAP: 3.000 de angajaţi,
IBM: 3.900 de angajaţi,
Spotify: 600 de angajaţi,
Microsoft 10.000 de angajaţi,
Meta: 11.000 de angajaţi

Doar angajaţii concediaţi de Google şi Amazon reprezintă o populaţie mai mare decât are comuna Miroslava. Dacă adăugăm şi pe cei de la IBM, toţi “şomerii” celor trei giganţi IT ar putea înlocui populaţia Paşcaniului.

Cât despre Microsoft, “este clar însă că metaverse-ul nu vine peste noi cu viteza cu care se aşteptau unele companii, aşa că Microsoft micşorează viteza de dezvoltare în acea direcţie”, scrie bloggerul de tehnologie Radu Dumitru, care arată că Microsoft, a făcut concedieri în special din diviziile de Virtual Reality, în timp ce anunţă investiţii de miliarde de dolari în OpenAI.

S-au făcut angajări în pandemie şi acum e reversul medaliei

Cum s-a ajuns aici? Marius Ursache, fondator al mai multor startup-uri în IT, a explicat pentru Ziarul de Iaşi: “Ce se întâmplă în momentul ăsta în SUA e o consecinţă a două lucruri. În primul rând, companiile mari de tech au făcut foarte mulţi bani pe bursă în pandemie, şi din surplusul de bani au făcut foarte multe angajări. Însă de anul trecut performanţa lor pe bursă a scăzut, şi nici nu se întrevăd nişte creşteri spectaculoase. Prin urmare, reducerile de personal sunt primul lucru pentru a se proteja. În al doilea rând, a apărut, vorbim în special de SUA acum, efectul de turmă”.

Pe lângă “efectul de turmă” amintit de antreprenorul ieşean, mai apare şi un efect de domino. „Echipele în astfel de companii sunt echipe globale. Tu ai un proiect, ai o linie de proiect, dar ai şapte angajaţi din India, zece din România, trei din Germania şi încă cinci în SUA. În momentul în care tu ai decis că închizi acea linie de business sau acea linie de proiect, dai toţi oamenii afară din proiect, inclusiv pe cei din România”, a explicat Dan Zaharia, fondatorul companiei Fab Lab din Iaşi.

Citat de Europa Liberă, spune totuşi că efectul concedierilor din IT se resimte mai puţin în România decât în Statele Unite, pentru că „un om pe care îl dai afară din State probabil valorează cât salariul anual al multor oameni din România”.

IT-iştii ieşeni au primit e-mailuri de liniştire

“Nu suntem noi, românii, chiar atât de ieftini. Pe unele tipuri de proiecte sunt mai ieftini, de exemplu, grecii”, spune Marius Ursache, care administrează în prezent o companie de recrutare pentru piaţa IT, Qualibro.ai. Însă, ca şi Dan Zaharia, şi Marius Ursache este convins că piaţa IT din România, şi în special din Iaşi, este deocamdată „la adăpost” în faţa avalanşei de disponibilizări din IT-ul global:

“Deocamdată, piaţa locală, fiind o piaţa de outsourcing, nu e atât de afectată, pentru că aici companiile angajează când au clienţi pe anumite proiecte. În momentul de faţă mă ocup chiar de recrutare, şi suntem în contact cu industria asta chiar mai mult decât înainte. Dacă ne referim la piaţa locală, pot spune că am sesizat şi noi o scădere a entuziasmului în recrutare, dar nu e o scădere radicală. În rest, programatorii sunt un pic mai precauţi în legătură cu schimbarea de joburi. Pe de altă parte, primim continuu oferte de LinkedIn. Industria de tech a crescut foarte mult şi sunt încă multe oferte în piaţă pentru România. Mai departe, depinde de ce se va întâmpla în plan economic. Dacă intrăm în recesiune, atunci ar fi afectată şi piaţa de joburi din IT din România”.

Angajaţii din IT-ul ieşean susţin că cei care lucrează în Iaşi la Endava, Amazon şi Continental ar fi primit emailuri. Dar nu de concediere, ci de calmare a spiritelor. Ei ar fi fost anunţaţi astfel că la Iaşi nu se vor face disponibilizări de personal.

La nivel naţional sunt concedieri

„La Continental avem încă o cerere mare de specialişti în software. Două treimi din aproape 6.000 de poziţii la Continental la nivel mondial sunt deschise în IT şi Automotive Business Development. Mai ales în sectorul Auto, căutăm în continuare specialişti software. Acest lucru este valabil şi pentru locaţiile noastre din România, inclusiv în Iaşi” a declarat, pentru Ziarul de Iaşi, Marian Petrescu, directorul Continental Iaşi.

Însă “Playtika, Oracle şi Electrolux sunt doar câteva dintre companiile IT din România care s-au alăturat fenomenului mondial al disponibilizării angajaţilor”, notează Europa Liberă România într-un articol publicat online, care menţionează că şi în sectorul IT din România au loc concedieri, însă la o scară mai redusă. Cele mai afectate sunt posturile create în pandemie, potrivit experţilor.

Citește mai multe pe ziaruldeiași.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te