Geoană, despre aderarea Ucrainei la NATO: „Suntem încrezători. Îi susținem în continuare”

DE Alin Crișan | Actualizat: 17.06.2023 - 14:40
Mircea Geoană - Foto: Profimedia

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat că alianța e încrezătoare vizavi de aderarea Ucrainei și că țara aflată în conflict cu Rusia va fi susținută până la capăt.

SHARE

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a precizat, întrebat despre declaraţia de vineri a ministrului german al Apărării potrivit căreia NATO ar putea înlătura unele obstacole din calea aderării Ucrainei la NATO, că aliaţii din Est insistă să fie un calendar precis pentru aderarea Ucrainei, iar alţi aliaţi propun un mecanism de apropiere de Alianţă, în termenii practici.

Geoană, despre aderarea Ucrainei la NATO: „Suntem încrezători. Îi susținem în continuare”

El a adus în discuţie şi elementele propuse de către secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, miniştrilor de externe din NATO, de a elimina dintre procedurile folosite anterior în etapele de extindere a NATO care au fost aplicate Finlandei şi Suediei.

Citește și: Ministrul Economiei: „Viziunea mea asupra economiei e bazată pe patriotismul economic”

„Ne pregătim pentru un summit important la Vilnius (11 - 12 iulie - n.r.). Liderii noştri vor decide la Vilnius o nouă etapă în relaţia politică şi de cooperare militară între NATO şi Ucraina. Nu pot anticipa astăzi care este zona de compromis, unde se vor întâlni cele două curente importante din NATO.

Aliaţii, în principal din Est, insistă pentru un calendar precis pentru invitarea Ucrainei să adere la NATO, alţi aliaţi propun, în schimb, un mecanism de apropiere reală, în termeni practici, a Ucrainei de către noi. Vom avea, sperăm, lucrăm în fiecare zi pentru ca preşedintele Zelenski să vină pentru prima dată în cadrul unui consiliu NATO - Ucraina ca un egal, în ordine alfabetică şi nu ca un invitat în capul mesei”, a afirmat Mircea Geoană, întrebat vineri la Digi 24.

Întrebat despre declaraţia recentă a ministrului german al Apărării potrivit căreia NATO ar putea înlătura unele obstacole din calea aderării Ucrainei la NATO.

Citește și: Doi elevi militari români, admiși la cele mai prestigioase academii din SUA: „Am reușit”

„Ne gândim în acelaşi timp la elemente pe care secretarul general le-a propus miniştrilor de externe din NATO pentru a elimina câteva dintre procedurile care au fost folosite, de exemplu, în etape anterioare de lărgire a NATO dar care n-au fost aplicate Finlandei şi Suediei din acest punct de vedere.

Suntem încrezători că vom veni cu sprijin coerent şi consistent. Locul Ucrainei este în familia democraţiilor euro-atlantice, aşa cum locul Republicii Moldova şi al Georgiei este în familia europeană sau euro-atlantică, după ce decid aceste ţări. Vreau să fim cu toţii foarte încrezători că vom continua să susţinem Ucraina, pentru că, susţinându-i pe ucraineni, ne susţinem propriile noastre interese”, a mai declarat Geoană, potrivit news.ro.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te