Scandal după înmormântarea spionului Caraman. Cine a adus o coroană din partea familiei Geoană?

DE Alexandru Pop | Actualizat: 28.07.2024 - 14:11
Mircea Geoană spune că nu a trimis nicio coroană la înmormântarea spionului Mihai Caraman Foto: colaj INQUAM Photos George Călin/ gandul.ro

O coroană de flori din partea familiei Geoană a fost adusă la înmormântarea lui Mihai Caraman, spion care a reușit, în anii 60, să dea o puternică lovitură NATO, transmițând rușilor date strict secrete. Mircea Geoană spune că el nu a trimis nicio coroană și că e un fake news.

SHARE

O coroană de flori din partea familiei Geoană a fost adusă la înmormântarea lui Mihai Caraman, vestitul spion comunist care a reușit, în anii 60, să dea o puternică lovitură NATO, transmițând rușilor date strict secrete. Mircea Geoană spune că el nu a trimis nicio coroană.

Scandal după înmormântarea spionului Caraman. Cine a adus o coroană din partea familiei Geoană?

Mihai Caraman a fost înmormântat, sâmbătă, la 95 de ani, cu onoruri militare într-un cimitir din București.

Printre participanții la slujbă s-au numărat numeroase personalități importante din serviciile secrete și masonerie, conform Gandul.ro.

Mircea Geoană nu a fost prezent, însă la mormântul lui Caraman a fost adusă o coroană ca din partea familiei secretarului generl adjunct al NATO.

"Lupta politică și electorală a atins cele mai de jos limite și voi sesiza instituțiile statului român pentru uzurparea identității, înscenare și propagare de știri false.
 
A apărut o “știre” cum că în numele meu s-a trimis o coroană de flori la înmormântarea lui Mihai Caraman. Nimic mai fals! Nu am trimis nicio coroană. Nu știu cine s-a gândit să o trimită și să o fotografieze pentru a face o mare “știre” din asta, dar eu nu am avut nicio legătură. Pare să facă parte dintr-un joc politic degradant.
 
Am încredere că instituțiile statului român vor face lumină în această speță, care afectează atât imaginea mea, dar și interesele instituției pe care o reprezint", a scris Mircea Geoană pe Facebook.

Citește și: Cine a fost Mihai Caraman, spionul român care a speriat NATO? A murit la vârsta de 95 de ani

Conform Gândul, la înmormânare au fost, printe alții, generalul (r) SIE Dan Dumitru, cel mai bun prieten al secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Alături de el, fiul generalului-spion, Dragoș Dumitru, finul lui Geoană, detașat la Serviciul de Protecție și Pază la NATO. 

Citește și: Gershkovich, primul jurnalist american condamnat în Rusia, de la sfârșitul Războiului Rece

Generalul Dan Dumitru, un fost colaborator al lui Mihai Caraman, a fost spion în brigada specială „Fantome” a Securității comuniste și este în prezent implicat în campania electorală a lui Geoană pentru alegerile prezidențiale.

La înmormântarea lui Caraman au mai participat fostul ministru de Externe Teodor Meleșcanu, Nicolae Ulieriu, fost purtător de cuvânt al SRI din anii '90, și generalul Cornel Biriș, care a activat în Brigada „U”. Printre alții, s-a aflat și generalul de brigadă (r) Bartolomeu Săvoiu, mare maestru masonic și apropiat de Diana Șoșoacă.

Citește și: Românul arestat pentru spionaj pentru Rusia: Fotbal și șprițuri cu conducerea rafinăriei Lukoil

De asemenea, actorul Stelian Nistor, fost suveran al Ritului Scoțian Antic și Accept din România, a fost prezent.

Cine a fost Mihai Caraman

În anul în care România a sărbătorit două decenii de la aderarea la NATO, omul care a dat cea mai mare lovitură Alianței Nord-Atlantice a murit, aproape anonim, la vârsta de 95 de ani.

Mihai Caraman a fost un adevărat personaj desprins parcă din filmele cu spioni, activitatea lui desfășurându-se în epoca cea mai „înghețată” a Războiului Rece, ce opunea lumea liberă, în frunte cu SUA și „lagărul comunist”, condus cu mână de fier de URSS, din care făcea parte și România.

Mihai Caraman, ajutat și de alți agenți români aflați sub acoperire în diverse posturi la Ambasada României de la Paris sau în structurile UNESCO,  a reușit să infiltreze chiar sediul NATO, construindu-și o rețea de informatori cu acces la documentele secrete ale Alianței.

Așa a apărut cea ce s-a numit „rețeaua Caraman”, care a funcționat vreme de aproape 11 ani, între 1958 - 1969. În acest interval de timp a sustras și adus în țară documente de la cartierul general al NATO. Documentele ajungeau la Moscova, după ce în prealabil, erau trimise la București.

A fost cea mai mare lovitură dată Organizaţiei Nord-Atlantice şi a rămas una dintre cele mai cunoscute şi mai enigmatice misiuni de spionaj în care a fost implicată România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te