Decizia de trecere în rezervă a fost semnat marți de către directorul SRI, Eduard Helvig, au confirmat, pentru Newsweek România, surse din cadrul Serviciului Român de Informații. Decretul aferent urmează să fie semnat de către președintele României.
Generalul Dumitru Dumbravă a intrat în atenția presei și a publicului după ce, într-un interviu dat în 2015, a folosit expresia „câmpul tactic" cu referire la instanțele de judecată: „Concret, dacă în urmă cu câțiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA (vechea denumire a DNA − n.r.), de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanței prin rechizitoriu, apreciind (naiv, am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menținem interesul/atenția până la soluționarea definitivă a fiecărei cauze".
În vara anului 2016, Dumitru Dumbravă a fost schimbat din funcția de director al Direcției Juridice și a fost numit secretar general. Prin această schimbare, generalul a fost scos din zona de acțiune și decizie. Deși poziția de secretar general reprezintă a șasea funcție în ierarhia SRI (după director, prim-adjunct şi cei trei adjuncți), aceasta este una din care sunt gestionate fluxurile interne și externe de comunicare.
Acuzat de plagiat
Lucrarea de doctorat a lui Dumitru Dumbravă, intitulată „Aspecte cu relevanță privind securitatea în spațiul cibernetic”, nu are legătură cu Dreptul, domeniu în care acesta s-a specializat și în care și-a derulat cariera, ci se referă la securitatea cibernetică și ar fi plagită aproape în întregime pe baza mai multor surse online, din rezumatul unei alte teze de doctorat, dintr-o lucrare de masterat, una de licență, chiar și dintr-un discurs al fostului ministru Relu Fenechiu, potrivit unei anchete realizată de Emilia Șercan. Aceasta a scris că puținele pagini neplagiate, dar şi anexele provin, cel mai probabil, din materiale interne ale SRI.
La momentul la care devenit doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii, Dumitru Dumbravă era colonel și ocupa funcția de director al Direcției Juridice din SRI, coordonatorul său fiind generalul de brigadă (r.) prof. univ. dr. Constantin Onișor, fostul director al Școlii Doctorale a ANIMV.
Din comisia de referenți care i-a acordat titlul de doctor au făcut parte profesorii Gheorghe Teodoru Ștefan (președinte), Țuțu Pișleag, Gelu Alexandrescu și Gheorghe Toma (referenți).
Pișleag, profesor la Universitatea Hyperion, este în prezent conducător de doctorate la Academia de Poliție și are la activ trei teze recenzate, plagiate, conform Pressone: cea a fostului premier Mihai Tudose, a fostului primar Neculai Onțanu și cea a judecătoarei Florica Diaconescu, pe numele căreia CNATDCU a emis decizie definitivă de retragere a titlului de doctor.
Gheorghe Toma este fost profesor la ANIMV și unul dintre apropiații fostului vicepremier Gabriel Oprea și ai fostului director al SRI George Maior. Acesta a coordonat tezele fiicei și a ginerelui lui Gabriel Oprea, teze asupra cărora există suspiciuni de plagiat.