FOTO 77 de ani de la declanșarea Holocaustului din România. Mesajul ambasadorului Klemm

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 09.10.2018 - 14:51
Ambasadorul Hans Klemm, la comemorarea Zilei Victimelor Holocaustului din România. FOTO: Facebook Ambasada SUA la București
Ambasadorul Hans Klemm, la comemorarea Zilei Victimelor Holocaustului din România. FOTO: Facebook Ambasada SUA la București

România comemorează, în 9 octombrie, Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România. În octombrie 1941, regimul Ion Antonescu a decis deportarea evreilor din Moldova și a romilor către Transnistria.

SHARE

În total, și-au pierdut viața 280.000 și 380.000 de evrei și circa 11.000 romi, potrivit Institutului pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel”.  

Ambasadorul Hans Klemm: Să nu uităm niciodată lecțiile trecutului 

Ambasadorul american Hans Klemm a atras atenția că „norii întunecați ai iliberalismului, naționalismului și intoleranței amenință să se intensifice astăzi peste Europa și în Vest”, în contextul zilei în care sunt comemorate victimelor Holocaustului în România. 

Klemm a mai spus că „nu trebuie să uităm niciodată niciodată lecțiile trecutului”, făcând apel la un viitor marcat de „ înțelegere, demnitate și libertate”.


La 9 octombrie 1941, a început deportarea a peste 26.000 de evrei din Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi, Gura Humorului şi din alte localităţi din vecinătate către Transnistria, după ce, la 14 septembrie 1941, începuse deportarea evreilor din Basarabia şi Bucovina. Fără a putea stabili cu exactitate care este numărul evreilor români şi al evreilor din teritoriile aflate sub administraţie românească care au fost ucişi în timpul Holocaustului, Comisia Internaţională pentru Studierea Holocaustului din România apreciază că, în timpul Holocaustului, în România şi în teritoriile aflate sub controlul său au fost ucişi sau au murit între 280.000 şi 380.000 de evrei români şi ucraineni, la care se adaugă şi aproximativ 135.000 de evrei români care trăiau în Transilvania de Nord, aflată pe atunci sub conducere maghiară. Peste 100.000 evrei au fost deportaţi la Auschwitz, unde cei mai mulţi au murit, iar cei 5.000 de evrei români aflaţi în străinătate au ajuns tot în lagărele de exterminare naziste. 

De asemenea, printre cei supuşi regimului de exterminare din Transnistria au fost şi mii de familii de romi, deportaţi pe parcursul anilor 1942-1943. Din cei 25.000 de romi trimişi în Transnistria, aproximativ 11.000 au pierit, se arată în Raportul final al Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România, din anul 2004.


Amintim și că evreii din România au trecut, la începutul anilor 1940, prin trei pogromuri (Dorohoi, București și Iași), în care și-au pierdut viața peste 13.000 de evrei. 

9 octombrie a devenit Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România, printr-o HG din 2004. Anul acesta, de la ora 14.00, va fi dezvelit bustul lui Elie Wiesel, supraviețuitor al Holocaustului și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, în Piața Wiesel. La Palatul Cotroceni, va avea loc proiecția filmului „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, în regia lui Radu Jude. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te