FOTO Străzile din București, groapă de gunoi. Primăria Sectorului 1, datorii uriașe către Romprest

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 02.12.2020 - 11:49
Străzile din București s-au transformat în groapă de gunoi/FOTO: hotnews.ro
Străzile din București s-au transformat în groapă de gunoi/FOTO: hotnews.ro

Compania Romprest, prestatorul serviciului de salubrizare, a anunțat că nu mai ridică depozitele necontrolate de deșeuri deoarece Primăria Sectorului 1 nu a mai plătit de 4 luni facturile, având o datorie de 80 de milioane de lei, potrivit Hot News.

SHARE

Oliver Păiuși, consilier USR Sector 1, a declarat că Primăria Sectorului 1 are datorii de circa 80 milioane lei către Romprest, lăsate de vechea administrație, iar acestea nu pot fi plătite fiindcă nu sunt bani, dar și din cauza unor nereguli. Mai exact, tariful a fost majorat anul trecut, dar banii nu au fost prevăzuți în buget, astfel că nu s-au putut face plăți din aprilie.

Mai mult, Oliver Păiuși acuză că facturile Romprest ar fi fost umflate și s-ar fi facturat mai mult decât s-a făcut. HotNews.ro a contactat-o pe Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, dar aceasta a spus că deocamdată nu face declarații, dar va reveni cu mai multe informații.
„Romprest nu mai ridică depozitele necontrolate de deșeuri care ne costă 6 milioane de lei pe lună. Este o sumă uriașă având în vedere că ridicarea gunoiului menajer din tot sectorul ne costă 2 milioane lei. În rest, deșeurile menajere sunt ridicate, la fel și cele de la coșurile de pe stradă. Străzile se curăță, deszăpezirea nu este afectată. Romprest nu mai ridică fiindcă sunt facturi neplătite de 80 milioane lei, este datoria lăsată de vechea administrație. Anul trecut în luna noiembrie s-au modificat tarifele de către vechea administrație, au crescut foarte mult pentru anumite servicii, curățenie, depozite necontrolate, până la 300%. A fost o hotărâre de Consiliu Local, noi USR-ul am ieșit din sală atunci, nu am fost de acord. Creșterea de tarif nu a fost bugetată însă corespunzător pe anul acesta”, a explicat Păiuși.

Acesta spune că în februarie au fost prevăzuți pentru salubrizare 90 milioane lei, dar cu tot cu majorare trebuia să fie prevăzuți circa 267 milioane lei.

”Prin rectificare s-au mai dat 60 de milioane, dar pentru că banii nu au fost în buget la timp, nu s-au putut face plățile și s-au strâns restanțe. Practic, Romprest a emis niște facturi, dar din luna aprilie cred, direcția economică nu le-a mai acceptat la plată, deoarece banii nu erau în buget. Este deturnare de fonduri dacă iei banii din altă parte ca să plătești fără să fie prevăzut în buget. Dacă doamna primar ar plăti acele facturi acum, ar merge la pușcărie. Consiliul Local a fost informat că din luna mai nu s-a mai plătit nimic”, a explicat Păiuși.

Acesta spune că până la finalul anului, costurile pe salubrizare, potrivit majorărilor și cerințelor administrației Tudorache, sunt estimate la circa 300 milioane lei, de trei ori mai mult față de începutul anului. Dincolo de problemele de legalitate, Primăria Sectorului 1 nu mai are bani să plătească facturile restante nici dacă ar vrea.

”Nu există buget pentru aceste facturi. Noi avem începând cu 2019 tarife de 3 ori mai mari decât bugetul inițial, pe parte din servicii, și contractul a ajuns la circa 260 milioane lei. Din cauza pandemiei și de la acțiunile cu spălatul străzilor și ce au mai făcut ne duce până la finalul anului undeva la 300 milioane lei. Spălatul ăsta nu există în contract, credem că s-a făcut prin dispoziție de primar, cert este că se regăsește în factură. Toată această sumă este imposibil de plătit. Noi acum suntem în faliment. Nu mai sunt bani. Vechea administrație a lăsat o gaură în buget de aproape 1 miliard de lei”, a explicat Păiuși, scrie hotnews.ro.

 
 
 
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te