FOTO Sala Polivalentă din București, un colos de 100 de milioane de euro mort la naștere

DE Petre Bădică | Actualizat: 22.02.2021 - 14:04
Sala Polivalentă va fi construită aici/ Compania Municipală Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București.
Sala Polivalentă, blocată de turn/ Compania Municipală Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București.

Sala Polivalentă din București nu va putea fi gata înainte de 2024, startul lucrărilor fiind împiedicat de un turn folosit, în trecut, de parașutiști.

SHARE

București este probababil singura Capitală din Uniunea Europeană care nu poate găzdui competiții sportive internaționale în sală sau concerte cu mulți spectatori în spații închise. Construirea unei săli multifuncționale a fost pe agenda autorităților locale, dar intențiile nu s-au materilizat.    

Sala Polivalentă are proiectul și studiul de fezabilitate, dar lucrările nu au început

Noua sală multifuncțională ar urma să fie amplasată în incinta Complexului sportiv „Lia Manoliu", în imediata apropiere a Arenei Naționale. Ea ar urma să aibă o capacitate de 22.000 de locuri.

Citește și: 3% din Prelungirea Ghencea, finalizată. Primăria nu mai are bani. Oprescu, în 2013: E gata în 2 ani

În luna iulie 2019, între Primăria Municipiului București și Compania Municipală Trustul de Clădiri Metropolitane București S.A a fost încheiat contractul de lucrări pentru proiectarea și execuția acestui obiectiv de investiții.

Într-un răspuns pentru Newsweek România, Primăria Municipiului București susține că „documentația pentru Etapa I de proiectare (servicii de proiectare și studii preliminare pentru turn și sală – studiu geotehnic 5 foraje, studiu seismic 1 foraj, expertiză tehnică turn) + Etapa II de proiectare (elaborare documentații pentru obținerea avizelor pentru DTAD) au fost elaborate”.

De asemenea, „studiul de fezabilitate al obiectivului a fost elaborat, iar indicatorii tehnico-economici au fost aprobați prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București”.

Sala Polivalentă s-a împiedicat de un Turn de parașutiști

În acest moment, lucrările sunt blocate deoarece pe locul unde ar trebui construită sala polivalentă se află un turn pentru parașutiști care nu a fost trecut în proprietatea primăriei.

„Pe terenul pe care se va edifica Sala Multifuncțională, există o construcție cu destinația de vestiar pentru parașutiști, având o suprafață construită la sol de 176 mp și un turn de parașutism cu o înălțime de 80 metri, construcții ce urmează a fi demolate, în vederea eliberării amplasamentului”.

În august 2020, Consiliul General al PMB a cerut trecerea, din administrarea Ministerului Transporturilor în domeniul public al Municipiului București, „a construcției denumită <<Turn de Parașutism>>, situată în Complexul Sportiv Lia Manoliu, în vederea realizării obiectivului de investiții Sală Multifuncţională Complex Sportiv Lia Manoliu”.

Până acum, acest lucru nu s-a realizat.

Un turn de 70 de ani de unde sportivii executau salturi în aer

„Turnul de parașutism din București are 86 mtri înălțime, cam cât măsoară Palatul Parlamentului cu tot cu deal. A fost construit spre finele anului 1950. Turnul a fost construit pentru că este cea mai puțin costisitoare metoda de antrenament pentru parașutiști, comparând cu săriturile din avion, elicopter.

În vârful turnului exista un pod metalic de pe care se face lansarea parasutistilor și care are o lungime de 25 m și o greutate de 10 tone. Acesta se poate roti, orientându-se după vânt, astfel încât vântul sa-l îndepărteze de turn pe parașutistul în cădere”, potrivit Companiei Municipale Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București.

3 ani de lucrări, 5 ani de garanție, costuri uriașe

Durata de execuție stabilită a fost de 36 luni începând cu data precizată în ordinul de începere, repartizată astfel:

a) 9 luni - aferente perioadei pentru pentru realizarea studiilor de teren si prestarea serviciilor de proiectare, de la data emiterii ordinului de începere transmis de către Achizitor;

b) 27 luni - aferente perioadei pentru execuția lucrărilor, de la emiterea ordinului de începere transmis de către Achizitor, până la semnarea procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor;

Perioada de garanție a lucrărilor este de 60 luni.

Valoarea contractului este de 491.825.888,64 lei fără TVA.

Banii sunt alocați astfel: 12.598.227 lei pentru proiectare, 5.081.411 lei pentru asistență tehnică și 474.146.250,19 lei fără TVA – execuția.

Ce va cuprinde Sala din București când va fi finalizată

Sala multifuncțională va avea o capacitate de maxim 20.200 locuri și va fi dotată cu echipamente moderne, impuse de standardele internaționale. Se vor asigura spații destinate vestiarelor, echipelor, sportivilor, funcționarilor, arbitrilor, fizioterapiei, refacerii și acordării de îngrijiri medicale, activităților de control antidoping, presei și conferințelor de presă, amplasării camerelor de luat vederi, cabinelor pentru reprezentanții presei și comentatori, întâmpinării oaspeților, gastronomiei, vânzării de produse promoționale, depozitării, etc.

Sala va fi destinata atât pentru multiple discipline sportive, cât si pentru organizarea de evenimente culturale, concerte, expoziții, etc.​

Întregul obiectiv de investiție va cuprinde o arenă polivalentă cu 3 etaje și demisol. Se va întide pe 43 de mii de metri pătraț, iar înălțimea maximă va fi fe 35 de metri, Vor exista spații comerciale și 4 săli de conferință cu un total de 230 de locuri. Vor exisat 5 terenuri de sport în aer liber.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te