FOTO România are prima echipă de pompieri certificată CBRN din Europa. Pentru ce misiuni e pregătită

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 13.03.2023 - 12:17
România are prima echipă de pompieri certificată CBRN din Europa. Pentru ce misiuni e pregătită. - Foto: dobrogea.tv

România are prima echipă de pompieri certificată CBRN din Europa. Este pregătită și pentru cercetare radiologică și este singura care poate participa la misiuni complexe maritime, fluviale, în ape curgătoare, lacuri și terestre.

SHARE

Plt. adj. Popescu Cosmin, plt. adj. sef. Rujanschi David, plt. adj. Vasile Ionut Marian și plt. adj Popescu Florin s-au întors acasă. Aceștia au participat la un exercitiu international pentru certificare și recunoaștere CBRN, în orasul Lyon, din Franța, în perioada 24 februarie - 6 martie. 

După un drum de patru zile, aceștia au ajuns în orasul Lyon, acolo unde, întreaga echipa a CBRNDET RO, a început montarea corturilor, tehnica pentru logistică, sala de mese și tot ce ține de o supraviețuire, în câmp, la o temperatură de aproximativ -6° Celsius noaptea, iar ziua până la maxim 7-8°celsius.

Citește și: FOTO Cum a marcat „Dorel” un drum din Vaslui: pe pământ, prin șanț. Pericol mare de accident!

Pe rând, la diferite ore, 24 din 24, echipa CBRNDET a Romaniei a participat alături de colegii italieni, germani și francezi, în diferite misiuni de Cercetare, Căutare, Prelevare și Monitorizare CBRN.

Plt. adj Vasile Ionut Marian a participat în laborator, 48 de ore, pentru a descoperi și descompune produsele chimice, iar ceilalți menbrii ai echipei au participat la Monitorizarea Radiologică.

Echipa CBRN CT, în ultima zi, pe 2 martie, a avut parte de cea mai lungă misiune, de aproximativ nouă ore. Au fost nevoiți să caute un loc de lansare, în siguranță, a ambarcațiunii CBRN, unică în Europa. După lansare, echipajul s-a echipat în costume de protecție tip D și a început prelevarea de mostre din apa curgătoare Rhone, din mai multe puncte: aval, amonte și central. Ulterior, probele fiind predate la laborator.

Citește și: „Business”: Oamenii au vrut să-și repare mașinile, mecanicul le-a vândut la dezmembrări. E arestat

România are prima echipă de pompieri certificată CBRN din Europa

După toate aceste zile, în care orele păreau că nu se mai scurg, cu ajutorul Echipei CBRNDET RO, s-a scris istorie, aceasta fiind prima echipă certificată și recunoscută la nivel European.

La cercetarea Radiologică, echipa CBRN CT, a descoperit și identificat 6 din 6 produse radiologice, datorită aparatelor din dotare. Echipa CBRN CT este singura care poate participa la misiuni Maritime, Fluviale, Ape curgătoare, Lacuri și Terestru, din Europa.

„Îi felicităm și noi, fiind pentru ei o misiune unică și plină de emoții!”, a transmis ISU Dobrogea, relatează dobrogea.tv.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te