FOTO Grupul de Luptă Fluvial al armatei, exercițiu de amploare pe Dunăre. Trageri pe apă și în aer

DE Alin Crișan | Actualizat: 05.07.2022 - 20:24
Grupul Fluvial - Foto: Facebook MApn
Grupul Fluvial - Foto: Facebook MApn

Grupul de Luptă Fluvial, vârful de lance al Flotilei Fluviale, a organizat un exercițiu de amploare pe Dunăre, pentru contracararea unor acțiuni ostile în zona fluvială și în Delta Dunării.

SHARE

Navele din compunerea Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” au desfășurat activități de instruire la cheu și pe fluviu, în cadrul exercițiului „FN Danube Protector”.

Pe Dunăre, în raionul km 180-186, Grupul de Luptă Fluvial, vârful de lance al Flotilei Fluviale, a desfășurat un exercițiu complex având ca temă principală siguranța căilor de navigație într-un raion desemnat.

Principalele obiective urmărite au constat în creșterea nivelului de instruire a echipajelor navelor, consolidarea deprinderilor militarilor de a deservi aparatura și sistemele de artilerie de la bord, executarea misiunilor specifice într-un cadru tactic, precum și pentru dezvoltarea procedurilor de protecție a căilor de transport fluvial din zona de responsabilitate, actualizarea bazei de date pentru navigaţia fluvială în sectorul de marş și crearea unei imagini complete a situației fluviale.

Citește și: Îngrijorare în Franța: 200.000 de noi cazuri de COVID și 141 de decese în ultimele 24 de ore. Val 7

Exercițiul se înscrie în sfera măsurilor de consolidare a nivelului de reacție al militarilor români pentru contracararea unor acțiuni ostile în zona fluvială și în Delta Dunării.

În cadrul exercițiului, o comisie de evaluare formată din specialiști de la Centrul de Instruire Simulare, Evaluare și Jocuri de Război al Forțelor Navale și Comandamentul Forțelor Întrunite „General Ioan Emanoil Florescu” a evaluat capabilitățile operaționale ale Grupului de Luptă Fluvial din rotația iulie-decembrie 2022.

Echipa de evaluare a urmărit evaluarea procedurilor de manevră în formație, dragaj, respingerea atacului inamic și menținerea vitalității navelor. În urma evaluării a reieșit faptul că marinarii fluviali au ridicat nivelul de profesionalism demonstrat la evaluările anterioare și sunt o structură specializată a Forțelor Navale, adaptată nevoilor specifice noului context de securitate regional.

Citește și: Prețul barilului de petrol, în continuă scădere: „Ar putea coborî la 65 $ de teama unei recesiuni”

În marja exercițiului de antrenament de pe Dunăre, la bordul navelor fluviale s-au aflat și studenți de anul III la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, aflați în stagiul de practică. Aceștia au urmărit secvențele tactice executate de nave, s-au familiarizat cu viața la bordul navelor fluviale și au executat recunoașteri ale reperelor costiere.

În anul în care se împlinesc 150 de ani de învățământ superior de marină, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” își adaptează permanent programele de învățământ la nevoile Forțelor Navale Române, structură care beneficiază, în final, de absolvenți bine pregătiți, aflați la un nivel similar de instruire cu colegii lor din marinele NATO, potrivit MApn. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te