FOTO Case la prețul de 1.000 € într-o zonă de basm a României. „Proprietarii le dau să scape de ele”

DE Alex Darvari | 06.10.2022 - 19:08
Casa este primul pas. Urmează reconstrucția - FOTO: FB - Mihai Hossu

Tot mai mulți români decid să plece din București și din alte amri orașe pentru o viață la țară tihnită, aproape de natură. Cumpăraraea unei case nu e o mare investiție, reclădirea ei poate avea costuru uriașe.

SHARE

Un teren și o casă în care, inițial, cu greu poți locui găsești în satele depopulate ale României la prețuri mici. Sunt, adesea, vândute după ce proprietarii mor și cei tineri nu mai vor să se întoarcă acasă. În funcție de gradul de detriorare al casei, prețurile fluctuează mult pornind de la câteva mii de euro.

Mihai și-a povestit exepriența mutatului la țară lăsând să se înțeleagă că investiția a venit după ce a cumpărat terenul și casa dărăpănată.

„Vreo doi ani până la aceste poze, doar ne-am documentat despre ce înseamnă să muți o casa de lemn, sa o reconstruiești pastrandu-i frumusețea data de mana omului și în același timp sa o aduci la nivelul de confort pe care viața actuală îl cere. Am făcut câțiva pași, mai avem încă mulți, postez aici poate sa inspir pe alții și în același timp sa primesc din partea voastră idei și soluții, mai ales în ce privește interiorul.


Am găsit casa pe care o visam in Maramureșul istoric, in Barsana. Stejar cioplit. Tot în Maramureș am găsit și oamenii potriviți cu care lucrez in toate etapele. Releveu, expertiza pe rezistenta, desfăcut, transport in judetul Cluj, construcție.
Pe repede înainte, vara a însemnat proiect de arhitectura, avize, autorizație de construire. Fundația am turnat-o mecanizat, dar partea de elevație a presupus refolosirea pietrei cioplite dintr-o altă casă veche. A fost mai scump transportul decât piatra, dar vedeți din poze că a meritat efortul.


Suntem în faza de zidărie, urmează placa și apoi, daca suntem sănătoși, luna viitoare vom ridica și casa. Dranița (șindrilă) după planul nostru, o vom bate in noiembrie-decembrie, urmând ca interioarele sa le facem anul viitor.
Voi ce soluții de izolație interioara aveți sau cunoașteți? Am în cap câteva variante, dar as vrea să aflu experiențe personale, nu idei sau păreri, de la cei care au case de lemn izolate doar pe interior.

Citește și: Medicul Ciurea avertizează: Există o vârstă după care nu ai voie să mănânci mici. Creierul, afectat


Mulțumesc și vă țin la curent cu etapele planului pe cei care vă gândiți să o luați pe acest drum”, a povestit Mihai Hossu care a postat câteva poze.

Case la prețul de 1.000 € într-o zonă de basm a României. „Proprietarii le dau să scape de ele”

Cu mai multe detalii a povestit o persoană care a avut aceeași experiență.

”Prețul caselor pornește de la 1000 euro, sunt oameni care le dau și gratis ca să "scape" de ele. Evident că prețul diferă în funcție de mărimea și detaliile casei. Nu înțeleg oamenii care nu vor să dea mai multe detalii și altora, sunt oameni care cred că așa ceva costă o avere și visul rămâne doar la stadiul de vis, însă nu e deloc așa. Așa credeam și eu până acum ceva vreme. Consider că ar trebui să ne încurajăm și să promovăm meșterii care duc tradițiile mai departe. Dacă va doriți cu adevărat, acel vis devine realitate.

Citește și: Cum a rămas satul Irești, cunoscut pentru meșterii săi în lut, cu un singur olar

Da, relocarea costă minim 5000 euro (depinde de meșter, de mărimea casei, plus transport) Intrați pe grupul Ambulanța căsuțelor bucovinene și cu siguranță veți găsi o minune de casă dacă chiar vă doriți, consider că aceste bijuterii chiar merită toți banii. În ceva vreme nu vor mai fi și atunci fericiți vor fi cei care au avut curajul și visul să aibă asemenea case. În curând o vom reloca și pe a noastră cu ajutorul lui Dumnezeu și a meșterilor iscusiț”, a comentat o persoană.

Orașe abandonate

În România sunt 126 de localităţi care au fost abandonate. Acestea au cod poştal şi există, în continuare, în evidenţele administrative. Autorităţile se tem că, din cauza depopulării masive, după recensământul de anul viitor vor constata că numărul aşezărilor părăsite este, de fapt, mult mai mare. Ba chiar vom ajunge să vorbim de mici oraşe pustiite pentru că anual emigrează peste 200.000 de români. Adică populaţia unui oraş precum Brăila, arăta StirileTVR
 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te