Fost premier nipon: Japonia și SUA nu ar putea stea deoparte dacă Taiwanul ar fi atacat

DE Daniel Toșa | Actualizat: 01.12.2021 - 13:55
Fost premier nipon: Japonia și SUA nu ar putea stea deoparte dacă Taiwanul ar fi atacat/FOTO: japantimes.co.jp

Japonia și SUA nu ar putea stea deoparte dacă Taiwanul ar fi atacat de China, iar Beijingul trebuie să înțeleagă asta, a declarat miercuri fostul premier japonez Shinzo Abe, informează CNN.

SHARE

Presiunea asupra Taiwanului - teritoriu revendicat de China, a crescut, iar președintele chinez Xi Jinping vrea să-și impună suveranitatea asupra insulei condusă democratic. Guvernul taiwanez spune că-și dorește pacea, dar se va apăra dacă va fi nevoie.

Prezent online la un forum organizat de un institut din Taiwan, Shinzo Abe a menționat că insulele Senkaku - pe care China le numește Insulele Diaoyu, insulele Sakishima și insulele Yonaguni se află la doar 100 de kilometri de Taiwan. O invazie armată a Taiwanului ar fi o mare amenințare pentru Japonia, a adăugat Abe.

„O urgență taiwaneză este o urgență japoneză, fiind astfel o urgență și pentru alianța japonezo-americană. Oamenii din Beijing, în special președintele Xi Jinping, nu ar trebui să facă niciodată o confuzie în această privință", a spus Abe.

Citește și: Tot ce știm despre Omicron, cea mai nouă mutație COVID. 44 de cazuri, raportate în Europa

Japonia găzduiește mai multe baze militare americane, inclusiv una în insula sudică Okinawa, la mică distanță cu avionul de Taiwan, care ar fi extrem de importantă pentru orice fel de suport american, în cazul unui atac chinez.

SUA s-a angajat prin lege să ofere Taiwanului mijloace de a se apăra, însă nu este clar dacă ar trimite și trupe pentru a sprijini statul insular în cazul unui război cu China.

Statele Unite și aliații săi ar lua „măsuri" nespecificate în cazul în care China ar decide să folosească forța împotriva Taiwanului, a declarat secretarul de stat american Anthony Blinken luna trecută.

Citește și: Românii, primul loc din Uniunea Europeană la capitolul „îmi place să le spun celorlalți ce să facă”

Shinzo Abe a părăsit funcția de premier al Japoniei în 2020, după opt ani, și conduce cea mai mare facțiune din Partidul Liberal Democrat din Japonia, aflat la guvernare.

Legat de continuarea relației sino-japoneză, Abe a spus că Japonia ar trebuie să-și dezvolte relațiile cu China, spunându-i în același timp vecinului său uriaș lucrurile care trebuie spuse - un mesaj similar cu cel transmis și de actualul premier, Fumio Kishida.

„Japonia, Taiwan și toți oamenii care cred în democracție trebuie să-i îndemne în mod repetat pe președintele chinez Xi Jinping și pe ceilalți conducători ai Partidului Comunist să nu aleagă calea greșită", a mai spus Abe.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.