Regizorul filmului Liceenii a vrut să-l distribuie și pe Florin Piersic. Cine l-a înlăturat pe actor

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 25.06.2023 - 10:05
Florin Piersic ar fi trebuit să joace în filmul „Liceenii”, dar a fost interzis - Foto: Facebook / Cineclick
Florin Piersic ar fi trebuit să joace în filmul „Liceenii”, dar a fost interzis - Foto: Facebook / Cineclick

Florin Piersic ar fi trebuit să joace în filmul „Liceenii”, dar a fost interzis. Comuniștii i-au rărit aparițiile televizate, după ce au fost deranjați de popularitatea marelui actor.

SHARE

Florin Piersic ar fi trebuit să joace în filmul „Liceenii”, dar a fost interzis. Comuniștii i-au rărit aparițiile televizate, după ce au fost deranjați de popularitatea marelui actor.

Florin Piersic interzis în filmul de succes „Liceenii”

După ce a stârnit deranjul în rândul comuniștilor din cinematografie, aparițiile lui Florin Piersic au început să fie tot mai rare în distribuțiile de film. Acesta și-a spus la un moment dat oful, în fața telespectatorilor.

Astfel, Piersic a fost interzis în filmul „Liceenii“ sau în continuarea acestuia, unde trebuia să apară împreună cu fiul său, așa cum scrie adevarul.ro

Citește și: Cine a dat probe cu Ștefan Bănică pentru rolul „Dana” din Liceenii. Oana Sârbu a fost doua opțiune

„Ultima oară când am stat de vorbă cu dumneavoastră, iubiţii mei spectatori, v-am istorisit despre personajul meu, Mărgelatu.

Chiar aşa, Margelatu, ce frumos sună pentru mine acest cuvânt! Articolul - o mică destăinuire - dacă vă mai aduceţi aminte, era ceva concret şi sincer.

Dar mă întreb eu acum, de ce trebuia să ajung la acest rol numai pentru că altul era prea ocupat şi avea prea multe filme de făcut şi de jucat?!

Pentru mine rolul ăsta a însemnat mult pentru că era altceva decât făcusem până atunci. Cinematografic vorbind, personajul ăsta m-a ţinut în picioare.

Mă mir şi acum cum de am fost acceptat: de atâta timp nu făceam film, nu eram desemnat în nicio distribuţie. Eu ştiam de ce! Simţeam!

Pentru că între toţi oamenii din meseria asta a noastră s-au găsit destui să-mi spună: Nu e scris pe hârtie. E un consemn tacit! E o «comunicare telefonică»: omul ăsta să fie mai puţin «prezent»!“ spunea actorul.

Citește și: „Ionică” din Liceenii a moștenit casa Tamarei Buciuceanu - Isoscel. În film, l-a lăsat corijent

„Aș fi dorit să vă spun multe, dar eram ocolit, eram evitat...”

„Mă gândesc acum la săracul regizor care, după «Liceenii», dorea neapărat ca tatăl şi fiul ― Florin şi Florinel (student la IATC) să apară alături într-un film, dar s-a replicat sever: «Ce-s familiarismele astea? Unul nu-i de ajuns? Trebuie doi?» şi regizorul, care vedea «comercial» problema, n-a mai avut replică. Mă întorc imediat şi la Mărgelatu.

Stimaţii mei spectatori! Public de toate culorile! Vreau să înţelegeţi bine ceea ce vă spun. Asta nu-i o văicăreală.

Nici vorbă nu poate fi de aşa ceva pentru că «steaua» din frunte nu ţi-o ia nimeni dacă o ai, aşa spune o colegă de-a mea de generaţie! Dar câte n-aş fi vrut eu să vă ofer şi aş fi fost în stare... Nu se putea!

Trebuia, la televizor, să apar măcar o dată pe an altfel începea lumea: «A murit! L-au alungat...» Eu aş fi dorit să vă spun multe, să vă recit, să interpretez roluri deosebite, roluri în care să nu mă recunoaşteţi, să mă opriţi pe stradă şi să mă întrebaţi: «În toate şapte personajele tot dumneavoastră jucaţi?»

Citește și: Geta din „Liceenii” renunță la facultate pentru film. Cunoaște cea mai mare durere a unei mame

Dar eram ocolit, eram evitat, deşi cei de la televiziune simţeam, ştiam că încercau să găsească fel de fel de subterfugii să mă strecoare într-o emisiune sau alta. Reuşeau însă greu“, susţinea actorul.

„Liceenii”, un film care a marcat generații

Filmul Liceenii a avut parte de un mare succes la public, fiind vizionat de 5.521.128 de spectatori la cinematografele din România, după cum atestă o situație a numărului de spectatori înregistrat de filmele românești de la data premierei și până la data de 31.12.2006 alcătuită de Centrul Național al Cinematografiei.

A fost relansat la 5 aprilie 2002, fiind vizionat de încă 1.059 spectatori. Filmul se află astfel pe locul 25 în topul celor mai vizionate film românești din toate timpurile, după cum atestă un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România.

Oana Sârbu nu a fost prima opțiune pentru rolul „Dana”

Newsweek România a scris despre faptul că Oana Sârbu nu a fost prima alegere pentru rolul „Danei” din Liceenii.

Cea care ar fi trebuit să îi dea replica lui Ștefan Bănică junior a fost o Bianca Brad care a susținut și probe pentru rolul „Dana”.

Ea a detaliat la acel moment.

Citește și: VIDEO Șerban din „Liceenii” a ajuns la Hollywood. Predă matematică, pe lângă cariera artistică

„Ștefan Bănică m-a influențat pentru a da la Facultatea de Teatru. Eram de vârste apropiate. În anii 80, când ne-am întâlnit la castinguri, el era deja o vedetă, filmase pentru mai multe pelicule.

Vorbea cu entuziasm despre filmări. M-a prins flama, când l-am văzut, dar nu de Bănică, ci de energia care mi-o transmitea”, a spus Bianca Brad.

„Ionică” din Liceenii a moștenit casa lui „Isoscel”

Tamara Buciuceanu a jucat rolul profesoarei de matematică Isoscel. „Clientul” ei era Ionică, prietenul lui Mihai și care, foarte greu, a reușit să treacă clasa.

Ionică era actorul Mihai Constantin care, în viața reală, era nepotul Tamarei Buciuceanu. Cum actrița nu a avut moștenitori, lui „Ionică” i-a revenit casa marii actrițe.

Mihai Constantin, nepotrivit pentru rolul „Ionică” din „Liceenii”

Mihai Constantin a fost considerat de scenaristul George Șovu ca nepotrivit pentru rol, fiind respins la probe pe motiv că dădea impresia de neseriozitate. Actorul a citit doar replicile lui, nu și pe ale celorlalți.

Regizorul l-a susținut însă și l-a chemat la încă o probă, iar scenaristul și-a dat acordul. 

Citește și: Caramitru scapă de arest la 7 ani. Nu-i place rolul din Liceenii care îl face popular. L-a „maltrat”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te