Soarta lui Felix Bănilă este acum la mâna ministrului Justiției

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 01.10.2019 - 11:11
Felix Bănilă, procurorul-şef al DIICOT

​​​Ministrul Justiției, Ana Birchall, ar putea declanșa procedura de revocare din funcție a șefului DIICOT, Felix Bănilă, care a anunțat că nu demisionează, așa cum i-a cerut președintele Klaus Iohannis.

SHARE

Felix Bănilă a fost numit în funcție în iulie 2018 de către șeful statului, la propunerea ministrului de atunci al Justiției Tudorel Toader. La acea dată, procurorii din DIICOT i-au trimis președintelui o scrisoare în care îi cereau să nu îl numească pe Bănilă la șefia DIICOT, arătând că proiectul managerial conceput de Felix Bănilă arată că acesta nu cunoaște și nu înțelege structura și competențele DIICOT.

Surse din Ministerul Justiției au preciza că Ana Birchall ar putea declanșa procedura de revocare a lui Felix Bănilă în cazul în care acesta nu demisionează, potrivit Hotnews.

De altfel, ministrul Ana Birchall a avut, vineri, o discuție cu șeful DIICOT, căruia i-a reproșat modul în care a fost gestionat cazul Caracal și modul în care a fost tratată familia Melencu.

Luni seară, președintele Klaus Iohannis i-a cerut șefului DIICOT să își dea demisia, invocând modul în care s-a desfășurat ancheta în cazul Caracal, care, în opinia șefului statului, "generează semne de întrebare majore”.

"Ce s-a întâmplat în ultimele zile cu una dintre familiile victimelor de la Caracal este un exemplu de așa nu!. Este extrem de grav că cei care conduc instituții ale statului român girează astfel de comportamente, prin care potențialii infractori sunt tratați cu blândețe, cu mănuși, iar victimele sunt tratate cu duritate și cu agresivitate”, a spus Iohannis.

Șeful statului a susținut că DIICOT ar fi trebuit să aducă în ancheta cazului Caracal "un plus de profesionalism și credibilitate”.

"Doar că, sub conducerea domnului Bănilă, acest lucru nu s-a întâmplat, iar ancheta continuă să genereze semne de întrebare majore. Modul în care s-au desfășurat lucrurile până acum nu face decât să ridice suspiciuni și să accentueze lipsa de încredere a oamenilor în autorități, iar o astfel de abordare nu poate duce decât la rezultate proaste. Așadar, îi cer domnului Felix Bănilă, procuror șef la DIICOT, să își înainteze imediat demisia din funcția de procuror șef al DIICOT”, a mai spus președintele.

Șeful DIICOT a răspuns, după ce președintele Klaus Iohannis i-a cerut să plece de la conducerea Direcției, că, dacă se va produce această demisie, ea va fi rezultatul unui amplu proces cognitiv și nu doar expresia unei simple porniri instinctuale.

”Demisia este un act unilateral de voința, dar sunt împrejurări in care aceasta ar putea reprezenta expresia unui om laș și poate chiar lipsit de responsabilitate. Vă asigur că în cazul meu nu se va întâmpla așa”, afirmă Bănilă într-un comunicat transmis de DIICOT.

Acesta spune că, fiind solicitată de președinte, o va trata ”cu maximă seriozitate”, ”în mod neîntârziat”: ”Voi culege opiniile colegilor mei, ale șefului ierarhic și al celor implicați în actul numirii procurorului șef al DIICOT, după care voi aduce la cunoștință publică rezultatul deciziei luate.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te