Familia care ne dezbină - Referendumul, un apel la frică: „Neomul care vine să ne fure copiii“

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 07.10.2018 - 18:43
Un afiș cu fake news care a apărut la Timișoara.

Jurista Romanița Iordache, vicepreședinta Accept, crede că că referendumul pentru modificarea definiției căsătoriei în Constituție nu face decât să excludă cuplurile de același sex de la protecția statului, făcând apel la frica pe care românii o au față de homosexualitate.

SHARE

Jurista Romanița Iordache, vicepreședinta Accept, asociație care luptă pentru drepturile persoanelor LGBT, este de părere că referendumul pentru modificarea definiției căsătoriei în Constituție nu face decât să excludă cuplurile de același sex de la protecția statului, făcând apel la frica pe care românii o au față de homosexualitate. 

Adrian Coman (centru), alături de tatăl său și de Romanița Iordache, după ce CJUE i-a dat câștig de cauză. În fotografie mai apar activistul Florin Buhuceanu și avocata Iustina Ionescu. FOTO: Inquam Photos - Octav Ganea 

„Referendumul e imoral, pentru că sunt generate false stări de conflict, pornind de la lipsa de informație și manipularea spaimelor pe care le avem fiecare dintre noi. E imoral, pentru că face apel la ce e mai important pentru identitatea fiecăruia dintre noi: familia, locul unde ne simțim în siguranță, unde putem iubi liber. Campania pentru referendum exclude cuplurile de același sex de la această siguranță; cu ce va fi mai împlinită familia mea dacă unui cuplu de același sex i se neagă dreptul de a fi recunoscut și protejat ca familie? E imoral pentru că prezintă mesajul hristic, care este unul de iubire și respect pentru demnitatea umană,  indiferent dacă e vorba de prostituată, lepros sau vameș, într-un mesaj de excludere. Toată această campanie a creat un dușman imaginar, homosexualul - «neomul», care e responsabil pentru tot ceea ce merge rău în familiile noastre, care «vine să ne fure copiii» și care «periclitează identitatea național㻓, explică Romanița Iordache, care lucrează ca expertă independentă pentru Comisia Europeană și care a ajutat Accept la pregătirea cazului românului Adrian Coman, căsătorit cu un american, caz tranșat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). 

Jurista critică și organizarea referendumului fără folosirea Sistemului electronic de monitorizare a votului, care ar fi împiedicat orice tentativă de fraudă, precum și derularea timp de două zile a consultării, „în speranța că astfel se va realiza prezența necesară pentru validare, de 5,6 milioane de persoane“. Romanița Iordache îndeamnă la boicot, pentru că este un demers „ilegal, imoral și inutil, care nu trebuie legitimat prin intrarea în hora populistă a urii“. 

Adrian Coman: Nimeni n-ar trebui să definească familia altuia 

Adrian Coman, românul cunoscut pentru că a reușit să obțină drept de ședere în România pentru soțul lui, un american, după cinci ani de proces, spune doar că va boicota referendumul, „pentru că nimeni n-ar trebui să definească familia altuia“. 

Coman a dat în judecată statul român în 2013, pentru că refuza să îi acorde drept de ședere soțului său, Clai Hamilton, în baza căsătoriei încheiate în Belgia. În iunie 2018, CJUE a arătat că persoanele căsătorite de același sex trebuie să se bucure de dreptul la liberă circulație, în țările membre UE, întocmai ca și cuplurile heterosexuale, decizie pe care a respectat-o și CCR.

Capcanele referendumului și drepturile pe care le negociem  

Referendumul pentru schimbarea definiției căsătoriei în Constituție ar trebui să ducă la o discuție sinceră în societate asupra drepturilor și libertăților care nu pot fi supuse la vot, este de părere antropologul Radu Umbreș, din cadrul
SNSPA. Profesorul universitar atrage atenția că, așa cum credințele religioase sunt componente individuale ale contractului social, care trebuie respectate și protejate, același lucru ar trebui să fie valabil și în cazul sexualității. 

„Ce sper că va rămâne după acest referendum, indiferent de rezultat, este ideea că oricare dintre noi poate deveni oricând un membru al unei minorități, de orice fel ar fi aceasta - religioasă, sexuală, etnică, culturală, economică, etc. Trecând peste contextul unei decizii particulare, care sunt regulile jocului politic pe care le acceptăm, știind că nu vom fi întotdeauna de partea câştigătoare? Pericolul este că, atunci când limităm libertățile altora, dăm democrației uneltele pentru a ne limita în viitor propriile noastre libertăți. Atunci când vom înțelege ce libertăți personale nu suntem dispuși să negociem, poate le vom permite și celorlalți aceleași drepturi, chiar dacă nu ne plac, nu le înțelegem sau ne sperie“, explică antropologul.  

Radu Umbreș, antropolog

Totodată, Radu Umbreș subliniază că, în ceea ce privește referendumul, „Coaliția pentru Familie a deschis o cutie a Pandorei din care va rezulta un câștig pe termen scurt pentru fundamentalismul religios și populismul resentimentar.

Totuși, nu va mai putea închide capacul și, pe termen lung, a creat condițiile pentru a discuta deschis și relevant despre libertate și raționalitate în modul în care definim moralitatea. Nu ne vom mai putea întoarce la ipocrizia comodă că homosexualii sunt oameni bolnavi sau că Biserica nu face politică“. 

Antropologul mai spune că dezbaterea privind tema căsătoriei și a familiei s-a dus în termeni de frică: „Componenta emoțională este extraordinar de puternică și îngustează câmpul de dialog și posibilitatea de a înțelege rațional forme diferite de sexualitate“. Totodată, Umbreș respinge ideea că Diaspora a importat cea mai mare frică privind drepturile civile acordate minorităților în Occident. Antropologul atrage atenția că românii au tendința să privească superficial societățile occidentale, care au acordat drepturi prin care se respectă libertatea individului de a face orice dorește, cât timp nu încalcă libertatea celorlalți. 

Un referendum „pentru ceva ce ar putea fi interpretat în viitor“

Referendumul este un instrument necesar democrației, iar comparațiile de tipul „cu banii alocați referendumului s-ar face un spital sau mai multe școli“ nu sunt necesare, pentru că, într-o țară, întotdeauna vor fi probleme mai grave, dar așa se menține democrația, explică sociologul Raluca Popescu, de la Facultatea de Sociologie a Universității din București. Totuși, în opinia profesoarei universitare, acest referendum nu era necesar, pentru că „reglementează ceva ce ar putea fi interpretat vreodată în viitor, lăsând o portiță pentru o lege care s-ar putea să apară, dar nu se știe când“. 

Raluca Popescu, sociolog 

Raluca Popescu se declară surprinsă de lipsa informațiilor despre profilul semnatarilor inițiativei Coaliției pentru Familie, dar, din discuțiile la nivel public, cei mai mulți oameni au semnat, probabil, ca să nu existe uniuni între persoane de același sex. De altfel, discursul Coaliției pentru Familie, preluat majoritar de PSD, face apel la o serie de valori perene – familia, religia - și s-a bucurat de succes, pentru că, în perioadele de criză economică, oamenii simt nevoia să se întoarcă la „adevăratele valori“, explică sociologul. Raluca Popescu este de părere că o dezbatere privind definirea căsătoriei și a parteneriatelor civile ar trebui să vină din partea politicienilor, care însă nu o inițiază, de teamă că ar putea pierde voturi. 


Familia românească în cifre 

> 6,8 căsătorii la 1.000 de locuitori / media europeană: 4,5 la mie - 2016

> 1,5 divorțuri la 1.000 de locuitori / media europeană: 2 la mie – 2016

> 9,7 nou-născuți la 1.000 de locuitori / media europeană: 9,9 nou-născuți la mie – 2017

> 31,3 la sută, rata nașterilor în afara căsătoriei / media europeană: 42 la sută – 2016 

> 1,64 copii face o femeie / media europeană: 1,6 copii – 2016

> 27 de ani vârsta medie pentru căsătorie la o femeie; 30,4 ani pentru un bărbat / peste 30 de ani este media europeană la bărbat și la femeie

Citește dosarul Familia care ne dezbină

Familia care ne dezbină. Despre referendumul din 6-7 octombrie

Lupta Coaliției pentru Familie cu definiția căsătoriei

Cristi Danileț: „Juridic, referendumul este inutil“

Biserica Ortodoxă: Referendumul nu schimbă cu nimic noțiunea de familie

Politicienii și „familia tradițională“

Vladimir Tismăneanu: „PSD îmbrățișează fantasmele pseudo-salvaționiste“

Cristian Diaconescu: Diaconescu: „Dreptul familiei, un domeniu în care UE nu poate legifera“

Teodor Baconschi: Referendumul, războiul cultural dintre „progresiști“ și „conservatori“

Papahagi: „Doar din căsătoria unui bărbat cu o femeie se naște o familie în care pot apărea copiii“

Ortodoxia, cea mai eficientă armă a lui Putin în România

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te