În realitate, imaginile folosite pentru propagarea fake news-ului sunt de la pregătirea paradei militare de 1 Decembrie anul trecut, precizează MApN.
Materialul video folosit pentru distribuirea acestui subiect pe diferite platforme on-line, în care apar, printre altele, sisteme HIMARS și Gepard din dotarea unor unități militare românești, a fost realizat la sfârșitul lunii noiembrie 2022, în centrul orașului Alba Iulia, cu prilejul antrenamentelor pentru ceremonia militară organizate pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României, precizează MApN marți, într-un comunicat.
Fake news: „Sisteme HIMARS și Gepard românești se îndreaptă spre R. Moldova”
„În mod fals, cu scopul evident de a induce panica, materialul video este prezentat, în 27 februarie 2023, drept „mutarea sistemelor de apărare antiaeriană românești către frontiera cu Republica Moldova, în această dimineață”, se arată în comunicat.
Citește și: Stocurile de rezerviști ale Rusiei pentru prima linie, limitate. Urmează tinerii neexeperimentați
Ministerul mai spune că mulți dintre utilizatorii care au postat comentarii la postarea respectivă „au observat că materialul video este, în fapt, o înregistrare veche, au indicat corect și locația reală a filmării, fiind chiar apeluri către utilizatori să nu (re)distribuie aceste informații false”.
Citește și: A fost redeschisă ancheta asupra prezidențialelor 2009. Generali acuzați că l-au ajutat pe Băsescu