Facturile la energie închid hotelurile dintr-o populară stațiune din România. 800 oameni, în șomaj

DE Alin Crișan | Actualizat: 31.10.2022 - 21:12
Băile Felix - Foto: Tourispo

SC Turism Felix, cel mai mare operator de profil din Bihor, își închide de luna viitoare majoritatea hotelurilor din stațiunea Băile Felix. Măsura va fi menținută până la sărbătorile de iarnă, pentru a reduce costurile cu energia, care riscă să-i înghită profiturile.

SHARE

Stațiunea Băile Felix este ce mai căutată în timpul sezonului rece pentru băile sale termale. Spre deosebire de „rivalul” Herculane, la Băile Felix s-au făcut investiții serioase, iar stațiunea este una modernă și mereu plină.

„Niciodată nu am fost într-o astfel de situație. E chiar mai rău decât în timpul pandemiei. Noi am lansat în piață servicii la tarife majorate cu 15-20%, în timp ce costul energiei s-a dublat și continuă să crească”, spune directorul Florian Serac.

Citește și: Orban: Grădiniţele şi şcolile reformate din Transilvania, cruciale pentru supravieţuirea maghiarilor

La intrarea în iarnă industria hotelieră anunță închideri de unități și reduceri de activitate. „Operatorii economici care nu beneficiază de plafonare și plătesc energia la prețul pieței își fac calcule pentru reducerea activității. Mulți nu și-au primit facturile de curent pe septembrie și se așteaptă la ce este mai rău”, spune directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Békési Csaba (foto). Pentru operatorii din turism, criza energetică se suprapune peste o perioadă oricum mai slabă, de extrasezon. „Avem deja în evidențe 4 unități hoteliere cu program redus de lucru, iar numărul cererilor este în creștere”, spune Békési.

Valabil până la sfârșitul anului 2022, modelul german kurzarbeit, care permite firmelor să își reducă programul de lucru și să-și plătească angajații cu 75% din salarii, urmând să recupereze banii de la AJOFM, are tot mai mare căutare. „În momentul de față 70 de companii, care însumează 3.000 de persoane, au apelat la această măsură, fapt pentru care vom cere prelungirea ei și anul viitor”, spune șeful AJOFM.

Pe lista celor ce pregătesc restrângerea activității se numără inclusiv SC Turism Felix. Firma se confruntă cu costurile mărite ale energiei într-un sector în care nu poate face economii fără să își nemulțumească clienții. „Nimeni nu se gândește că eu nu pot închide încălzirea pe holurile de unde vine omul de la baie, ori să sting becurile în jumătate din hotel ca să plătesc mai puțin”, răbufnește directorul Florian Serac.

Citește și: 1,8 milioane € pentru fiecare an petrecut în pușcărie. Nu a comis crima. O celebritate, implicată

Compania a pus în vânzare pachete turistice la tarife majorate cu 15-20% față de anul trecut, dar lucrează pe minus. „Degeaba am majorat noi tarifele dacă prețul curentului a urcat de la 0,35 lei pe KWh la 4,7 lei, cât se aude că va fi”, spune Serac. Dacă până acum factura lunară pentru curent a societății era de circa 1 milion de lei, pe viitor directorul se așteaptă la și mai mult. „Efectiv, nu știm la ce să ne așteptăm”, zice acesta.

Pentru a limita cheltuielile, SCT Felix pregătește reducerea activității. „Hotelurile Internațional și Nufărul se vor închide de la 1 noiembrie. Din 21 noiembrie își vor opri activitatea și hotelurile Poienița și Mureșul, iar din 5 decembrie și Lotus”, spune Serac.

Conducerea societății ia în calcul redeschiderea unităților pe 21 decembrie, în pregătirea sărbătorilor de iarnă, cu o excepție, a hotelului Mureșul, prea mare și greu de încălzit, care va rămâne sub lacăt până în primăvară. „Suntem nevoiți să luăm această măsură pentru că, altfel, costurile energiei ne vor înghiți tot profitul”, spune Serac.

Citește și: Ligia Deca, despre perchezițiile asupra elevilor la o școală din Jilava. „Elevii, tratați cu tact”

Criza energiei a creat o situație fără precedent în turism. „Întotdeauna în lunile octombrie - noiembrie, mai slabe, reduceam tarifele. Acum, când cheltuiești cu peleții pentru încălzirea unei pensiuni cu 10 camere 500 lei pe zi, nu îmi mai permit. Dimpotrivă, am crescut prețurile cu circa 20 lei pe cameră”, spune proprietarul pensiunii Cătălin din Băile 1 Mai, Paul Hîrcă.

Scumpirile au făcut ca administratorii pensiunilor să nu mai știe la ce să se aștepte. „Consum cam o tonă de peleți pe weekend. Dacă acum doi ani prețul pe tonă era undeva la 1.800 lei, acum a urcat la 3.000 lei și nu se știe unde se va opri. Nu fac rezervări de Crăciun, nici de Revelion, pentru că nu știu cât să cer ca să nu ies în pierdere”, spune Sorin, proprietarul uneia dintre cele mai mari pensiuni din Vârtop.

Dacă anul trecut prețul unei camere era cam la 300 lei pe noapte, cu mic dejunul inclus, odată cu deschiderea sezonului de schi tarifele ar trebui majorate, pentru a acoperi scumpirea energiei și alimentelor. „Un preț corect, care să acopere costurile cu personalul, încălzirea și alimentele, ar fi de vreo 500 lei pe noapte. Când aude însă de echivalentul a 100 euro, clientul spune că e mult. Așa că, decât să aduc bani de acasă, mai bine țin închis”, spune administratorul pensiunii. Pentru că niciodată până acum iarna nu s-a anunțat atât de grea pentru turism, potrivit ebihoreanul.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te