1,8 milioane € pentru fiecare an petrecut în pușcărie. Nu a comis crima. O celebritate, implicată

DE Alin Crișan | 31.10.2022 - 19:53
Muhammad Aziz - Foto: Profimedia

Aziz și Islam, care și-au susținut nevinovăția încă de când a avut loc crima de la Audubon Ballroom din Upper Manhattan, au fost eliberați condiționat în anii 1980.

SHARE

Orașul și statul New York au acceptat, în urma unei înțelegeri judiciare, să plătescă despăgăbiri de 36 de milioane de dolari pentru un bărbat condamnat pe nedrept pentru o crimă celebră, care a petrecut două decenii după gratii, și pentru familia celui de-al doilea, care a murit între timp.

Citește și: Un bărbat a fost prins noaptea în cimitir în timp ce fura mai multe ghivece cu flori: Le vindea

Muhammad Aziz și Khalil Islam au fost exonerați anul trecut pentru asasinarea lui Malcolm X în 1965. David Shanies, un avocat care îi reprezintă pe Aziz și Islam, a confirmat duminică că s-a ajuns la o înțelegere cu orașul și statul New York pentru plata despăgubirilor, potrivit The Guardian. „Muhammad Aziz, Khalil Islam și familiile lor au suferit din cauza acestor condamnări nedrepte mai bine de 50 de ani”, a spus Shanies.

Anul trecut, un judecător din Manhattan a respins condamnările lui Aziz, acum în vârstă de 84 de ani, și a lui Islam, care a murit în 2009, după ce procurorii au declarat că noi dovezi de intimidare a martorilor și ascunderea unor dovezi au subminat cazul împotriva celor doi. Shanies a spus că în următoarele săptămâni vor fi perfectate documentele și vor fi clarificate problemele legate de succesiune în cazul lui Islam. Suma de 36 de milioane de dolari va fi împărțit în mod egal între Aziz și urmașii lui Islam.

Cine a fost Malcolm X și cum a fost ucis

Malcolm X, predicator și susținător al drepturilor civile pentru persoane de culoare, a câștigat imensă notorietate în SUA în anii 1960. Autobiografia sa, scrisă împreună cu Alex Haley, rămâne o operă clasică a literaturii americane moderne.

Aproape de sfârșitul vieții sale, Malcolm X a părăsit organizația musulmană pe care a înființat-o. A fost împușcat ucis în timp ce susținea un discurs, pe 21 februarie 1965. Avea 39 de ani. Aziz și Islam și un al treilea bărbat au fost condamnați pentru crimă la închisoare pe viață în martie 1966. Al treilea bărbat, Mujahid Abdul Halim a recunoscut că l-a împușcat pe Malcolm X și a spus că Aziz și Islam nu au fost implicați. Mai mult, cei doi au furnizat alibiuri și nicio dovadă fizică nu i-a legat de crimă.

Citește și: Orban: Grădiniţele şi şcolile reformate din Transilvania, cruciale pentru supravieţuirea maghiarilor

Cazul a fost tranșat de declarațiile martorilor oculari, deși au existat neconcordanțe majore în mărturiile lor. Avocații lui Aziz și Islam au spus că aceștia erau în casele lor din Bronx când a fost ucis Malcolm X. Veteran al marinei americane, Muhammad Aziz avea 26 de ani și era tatăl a șase copii când a fost arestat pentru uciderea lui Malcolm X, în 1965, la New York. Predicatorul a fost împușcat de trei bărbați în timp ce se pregătea să se adreseze mulțimii la o adunare din Audubon Ballroom. Odată cu Aziz a fost arestat și Khalil Islam, care a murit în 2009. Islam a stat 22 de ani în închisoare, după care a fost și el eliberat condiționat.

Ambii bărbați erau membri ai Nation of Islam, mișcarea religioasă din care Malcolm X a ieșit în 1964. Ei au fost condamnați în ciuda lipsei de probe fizice, a declarațiilor contradictorii ale martorilor acuzării și a mărturiei celui de-al treilea suspect potrivit căreia Aziz și Islam nu au luat parte la atac și erau nevinovaţi. Mujahid Abdul Halim, cunoscut și sub numele de Talmadge Hayer - asasinul care a mărturisit că l-a ucis pe Malcom X și care a fost prins la fața locului - a declarat chiar și la proces că Aziz și Islam nu au avut nicio implicare în crimă. La sfârșitul anilor 1970, Hayer a semnat o declarație pe propria răspundere în care a numit alți patru bărbați care ar fi fost implicați în asasinat.

O revizuire a condamnărilor a fost decisă în 2020, după ce procurorii s-au întâlnit cu reprezentanți ai Proiectului Innocence, un grup juridic non-profit care militează pentru persoanele despre care se crede că au fost condamnate pe nedrept. „Muhammad Aziz și Khalil Islam au fost condamnați pe nedrept și întemnițați timp de zeci de ani ca urmare a unei conduite revoltătoare a autorităților și a încălcării drepturilor lor constituționale”, a declarat David Shanies, un avocat al celor doi.

Citește și: Apocalipsa energetică. Facturile vor veni cu 50% mai mari. Categoriile de români ce vor fi protejate

„Justiția amânată mult prea mult timp înseamnă dreptate refuzată. Domnul Aziz tocmai a împlinit 84 de ani, iar domnul Islam a murit înainte de a i se face dreptate”, a mai spus avocatul. Anul trecut, fiicele lui Malcolm X au cerut ca ancheta în cazul asasinatului să fie redeschisă, după descoperirea unor noi dovezi. Între ele se află și o scrisoare de pe patul de moarte a unui fost polițist care spune că poliția din New York și FBI-ul au conspirat în acest caz, potrivit digi24.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te