Expert militar: Flota Rusiei este încă foarte puternică în Marea Neagră. Cele mai periculoase nave

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 04.07.2024 - 13:44
Flota Rusiei este încă foarte puternică în Marea Neagră Foto: profimediaimages.ro
Contraamiralul (r) dr. Constantin Ciorobea Foto: mapn.ro

Un expert militar a explicat pentru Newsweek că Flota Rusiei este încă foarte puternică în Marea Neagră și a dat exemplul unor nave foarte periculoase care sunt perfect operative.

SHARE

Un expert militar a explicat pentru  Newsweek că Flota Rusiei este încă foarte puternică în Marea Neagră  și a dat exemplul unor nave foarte periculoase care sunt perfect operative. 

După scufundarea sau avarierea mai unor nave în Marea Neagră unele surse s-au grăbit să susțină că flota rusă din zonă este în genunchi. Un expert consultat de Newsweek a explicat argumentat că „lucrurile nu stau chiar așapentru că Flota Rusă a Mării Negre rămâne cu o puternică forță de lovire.

Expert militar: Flota Rusiei este încă foarte puternică în Marea Neagră. Cele mai periculoase nave

„Sigur, ca imagine rușii au pierdut foarte mult după scufundarea (crucișătorului-n.red.) Mosckva. Au mai suferit și alte pierderi, dar rămân perfect operativi, gata să-și facă de cap (în Marea Neagră-n.red.) dacă ar vrea.  

În primul rând vorbim de navele de debarcare care inițial erau 13 la număr după venirea unora din Marea Baltică. Cam trei au fost scoase din luptă și tot atâtea avariate, dar acestea vor fi reparate și puse la treabă în cel mult o lună.

Contraamiralul (r) dr. Constantin Ciorobea Foto: mapn.ro

Una peste alta chiar și în acest moment avem șapte nave astfel de nave de debarcare care sunt operative. Din câte știu sunt folosite ca un mod de transport alternativ, pentru aprovizionare spre Crimeea”, a precizat contraamiralul (r) dr. Constantin Ciorobea, ex-locţiitor al şefului Secţiei operaţii informaţionale din Comandamentul NATO din Italia.

Citește și Forţele Navale intervin. Mină marină posibil descoperită, la Marea Neagră

Este vorba de nave de de debarcare de tip Ropucha Proiect 775 și  Ivan Gren Proiect 11711. Navele clasa Ropucha Proiect 775, de exemplu, sunt relativ vechi, dar pot transporta cu o viteză de 33 de kilometri pe oră, 10 tancuri şi 340 de militari sau 12 TAB-uri şi 340 de militari.

Ca armament, aceste nave sunt echipate cu două tunuri AK-257, un tun AK-176 şi lansatoare de rachete A-215 Grad-M şi Strela 2(SA-N-5).

Citește și Putin reface Flota Mării Negre cu 40 nave noi. Face un portavion cu avioane invizibile contra SUA

Pe de altă parte, navele de tip Proiect 1171 (cod NATO Aligator) pot transporta până la 425 de militari şi 20 de tancuri sau 40 de transportoare blindate şi  până la patru elicoptere (de exemplu, aparate de recunoaştere şi atac Ka-52).

Ca armament, navele de tip Proiect 1171 sunt dotate cu aruncătoare de rachete Grad, vectori antiaerieni Strela, un tun de 57 milimetri şi două tunuri antiaeriene de 25 milimetri.

Submarine, fregate și corvete lansatoare de rachete

„Apoi, de temut sunt submarinele pe care rușii le au în Marea Neagră. Vorbim de șase unități care sunt operative și sunt dotate cu rachete de croazieră Kalibr (unele au rază de acțiune de 2.500 de kilometri-n.red.) care pot lovi oriunde în Ucraina.

În plus, avem două fregate relativ moderne tip Admiral Grigorievici care pot lansa câte opt rachete Kalibr într-o salvă. În fine, inițial rușii au mai avut în Marea Neagră și nouă corvete, dintre care cinci sunt unităţi noi, purtătoare de rachete și şase nave rapide lansatoare de rachete.

Deci nu vorbim de o forță de neglijat, dacă gândim per total. Sigur, sunt hărțuiți de atacuri cu drone ucrainene din aer sau de pe mare, dar rămân o forță care nu trebuie neglijată, repet. Ei acum s-au retras spre est pentru că tactic nu mai au ce face în largul Marii Negre. La sol, sunt blocați în Herson și nu mai vorbim de o debarcare în zona Odesei.

În plus, nu mai fac blocadă, nu mai pun în pericol navele comerciale, iar rachetele Kalibr pot fi lansate de oriunde pentru că au bătaie destul de lungă”, a precizat contraamiralul (r) dr. Constantin Ciorobea în contextul în care unele surse susțin că Flota Rusă a Mării Negre a rămas fără forță în zonă.

Mai mult, potrivit site-ului de informații cu sursă deschisă (OSINT) Molfar, Ucraina ar fi scufundat sau avariat aproape 60 de nave ale Marinei ruse.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te