Există o plantă care are mai mult ADN decât omul. Se întinde pe 100 de metri lungime

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 04.06.2024 - 17:05
Există o plantă care are mai mult ADN decât omul. Se întinde pe 100 de metri lungime Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Există o plantă care are mai mult ADN decât omul. Se întinde pe 100 de metri lungime Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Majoritatea oamenilor ar trece pe lângă o plantă minusculă, dar aceasta a intrat în Cartea Recordurilor Guinness. Se pare că are mai mult ADN decât orice altă ființă vie.

SHARE

Materialul genetic al unei ferigi, sau genomul, are o lungime de aproximativ 100 de metri atunci când este desfășurat, ceea ce reprezintă mai mult decât tot ADN-ul cunoscut până în prezent.

Oamenii de știință spun că nu există nicio altă plantă ca această plantă minusculă, iar aceasta a intrat chiar și în Cartea Recordurilor Guinness.

Dar cum reușește să supraviețuiască cu atât de mult ADN?

Genomul este informația ereditară completă a unui organism, codificată în ADN, care conține toate informațiile necesare pentru ca o ființă vie să se dezvolte și să crească.

Există o plantă care are mai mult ADN decât omul. Se întinde pe 100 de metri lungime

Multe plante au genomuri mari, iar oamenii de știință vor să afle de ce. Aceștia speră să înțeleagă modul în care acest lucru le afectează funcția și riscul de dispariție.

Feriga, cunoscută sub numele de Tmesipteris oblanceolate, aparține unui grup străvechi de plante care au evoluat cu mult înainte de apariția dinozaurilor pe Pământ.

Apare doar în Noua Caledonie și în câteva insule învecinate din Oceanul Pacific, unde crește pe trunchiurile și ramurile copacilor din pădurile tropicale. Cercetătorii au extras material genetic din specimene colectate în Noua Caledonie.

Citește și: VIDEO Misterul fosilei de „dragon” veche de 240 milioane ani. Unde a fost găsită și cu ce se hrănea

Ei au măsurat cât de mult colorant este legat de ADN, cu cât mai mult colorant, cu atât mai mare este genomul. Ei au descoperit că feriga are un genom record de 160 de miliarde de perechi de baze de ADN, care, atunci când este destrămat, s-ar întinde pe o lungime de aproximativ 100 de metri.

Prin comparație, genomul uman conține aproximativ trei miliarde de perechi de baze și se întinde pe o lungime de aproximativ doi metri.

Un adevărat deținător de recorduri

În prezent, feriga deține trei recorduri Guinness World Records pentru cel mai mare genom, cel mai mare genom vegetal și cel mai mare genom de ferigă.

Această plantă minusculă se mândrește cu un ADN de 50 de ori mai mare decât cel al oamenilor, ceea ce arată că sunt încă multe lucruri pe care nu le cunoaștem despre lumea plantelor.

Citește și: Unul dintre cei mai rari dinozauri, descoperit în România! Cum arăta „balaurul bondoc”

Dimensiunea genomului variază foarte mult. Printre deținătorii recordurilor din regnul animal se numără unii pești plămâni și salamandre, cu genomuri de aproximativ 120 de miliarde de perechi de baze.

Printre plante, însă, stejarul are un genom relativ mic, cu un ADN care se întinde pe numai 66 cm.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te