Pe timpul exercițiului Swift Response 21/Defender Europe 21, care se desfășoară în perioada 1 – 15 mai, Divizia 82 Aeropurtată americană (82nd Airborne Division) va executa trei operații aeropurtate multinaționale pentru a demonstra capacitatea strategică de reacție, interoperabilitatea și determinarea de a sprijini Alianța Nord-Atlantică.
În acest context, aproximativ 7.000 de parașutiști militari din Divizia 82 Aeropurtată a SUA și Brigada 6 Aeropurtată din Polonia, precum și din alte nouă state, vor executa operații de tip Joint Forcible Entry în Estonia, Lituania și România. Divizia americană va conduce aceste operații prin structuri de comandă înaintate dispuse în România (Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu și Baza Aeriană Boboc).
Punctul de greutate, în România, este reprezentat de Brigada 6 Aeropurtată poloneză, care va executa, în data de 10 mai, în Boboc, operații Joint Forcible Entry cu trei batalioane multinaționale. Din organica brigăzii va face parte și o subunitate românească, generată de Batalionul 495 Parașutiști „Căpitan Ștefan Șoverth”.
Zece parașutiști americani, accidentați în Estonia
Zece parașutiști americani din Estonia au fost spitalizați după ce aeronava în care se aflau a avut o aterizare eșuată pe aerodromul Nurmsi, în timpul exercițiului Swift Response, după cum a informat agenția estonă Postimees.
Citește și
Summit B9 la București. Președintele Poloniei: Defender Europe, simbol al puterii reale a NATO
NATO: Rusia menține soldați în Ucraina. Mobilizarea forțelor Alianței în România, rapidă & eficientă
În noaptea de vineri spre sâmbătă, în timpul exercițiilor desfășurate pe aerodromul Nurmsi din regiunea estoniană Yarva, a avut loc o aterizare nereușită a uneia dintre aeronavele implicate în exercițiile la care luau parte aproximativ 600 de parașutiști din Divizia 82 Aeriană a SUA.
Zece parașutiști americani au fost răniți în timpul aterizării și au fost duși la Spitalul Regional Nord.
Potrivit ofițerului de presă al Ambasadei SUA din estonia, Mark Naylor, “sâmbătă dimineața, devreme, mai mulți parașutiști au suferit răni ușoare la aterizare. Aceasta este o parte normală a operațiilor aeriene. Niciuna dintre răni nu pune viața în pericol, iar majoritatea militarilor s-au întors la muncă", a adăugat acesta.