Summit B9 la București. Președintele Poloniei: Defender Europe, simbol al puterii reale a NATO

DE Alexandru Pop | Actualizat: 10.05.2021 - 23:44
Summit B9 la București. Președintele Poloniei: Defender Europe, simbol al puterii reale a NATO/FOTO: presidency.ro

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a afirmat, luni, în deschiderea Summitului B9 de la Bucureşti, că acest eveniment are loc în timpul exerciţiului militar Defender Europe, la care participă 28.000 de soldați, remarcând că acesta este un simbol "al puterii reale a NATO".

SHARE

"Ne întâlnim exact în mijlocul unei aplicaţii militare numită Defender Europe, care are loc pe teritoriul României. Manevrele implică un total de aproape 28.000 de militari din 26 de state. Sunt foarte mândru să spun că acum câteva ore paraşutiştii polonezi au făcut un desant împreună cu soldaţii americani, ca parte din această aplicaţie militară. Este un adevărat simbol nu numai al solidarităţii alianţei noastre, ci şi al puterii reale a NATO", a spus preşedintele polonez, potrivit traducerii oficiale.

Summit B9 la București

El a vorbit şi despre rolul României în organizarea summitului de la Bucureşti. "Mulţumiri deosebite preşedintelui Klaus Iohannis pentru organizarea acestei reuniuni. Am co-iniţiat şi găzduim împreună acest summit, totuşi meritul principal este al României, pentru organizarea acestui summit", a afirmat Duda.

Citește și: STUDIU Aproximativ 20% dintre proprietarii de autovehicule electrificate se întorc la mașini termice

Preşedintele Klaus Iohannis găzduieşte luni, alături de omologul său polonez, Andrzej Duda, Summitul Formatului Bucureşti (B9). Pe lângă cei doi preşedinţi şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, mai au intervenţii, online, în cadrul summitului preşedintele SUA, Joe Biden, preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, preşedintele Republicii Cehia, Milos Zeman, preşedinta Republicii Estonia, Kersti Kaljulaid, preşedintele Ungariei, Janos Ader, preşedintele Republicii Letonia, Egils Levits, preşedintele Republicii Lituania, Gitanas Nauseda, preşedinta Republicii Slovace, Zuzana Caputova.

Vizita preşedintelui polonez la Bucureşti la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis are loc în contextul celebrării a 100 de ani de la încheierea Convenţiei de Alianţă Defensivă între Regatul României şi Republica Polonă, semnată la 3 martie 1921, moment simbolic al relaţiei bilaterale.

Citește și: Judecător: Ion Cristoiu nu a putut demonstra că nu a colaborat cu Securitatea. Finalul unui interviu

Marţi, cei doi şefi de stat vor participa la Ziua distinşilor vizitatori a exerciţiului militar "Justice Sword 21", care se desfăşoară la Poligonul Smârdan şi la care Polonia participă cu forţele şi mijloacele tehnice desfăşurate în ţara noastră în cadrul Prezenţei Adaptate de pe Flancul Estic aliat, din structurile Brigăzii multinaţionale NATO de la Craiova, potrivit Agerpres.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.