EXCLUSIV Tudorel Toader acceptă doar cei mai slabi candidați la doctorat

DE Sorin Semeniuc | Actualizat: 06.04.2020 - 22:46
Tudorel Toader e concentrat pe săraci cu cartea/FOTO: Inquam Photos
Tudorel Toader e concentrat pe săraci cu cartea/FOTO: Inquam Photos

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, este recordmanul absolut printre conducătorii de doctorat din Iași în perioada 2016-2018: din 18 candidați la obținerea titlului de doctor, doar doi au fost admiși.

SHARE

Rezultatele de la admiterea la doctorat la Facultatea de Drept a Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași au confirmat, din punct de vedere statistic, „pista descendentă” pe care se află conducătorul științific Tudorel Toader, cadru didactic la această facultate, rector autosuspendat al acestei instituții de învățământ superior, în prezent ministru al Justiției. 

Respinși cu 3.50 și 4.50

La împărțirea locurilor, dintre cei trei profesori care pot avea doctoranzi la Drept, Tudorel Toader și-a luat partea leului: două locuri la buget, un loc pentru românii de pretutindeni și un loc cu taxă (Valeriu M. Ciucă – un loc la buget, Carmen Tamara Ungureanu – un loc la buget, două locuri cu taxă). 

Cu toate acestea, dintre cei patru candidați care și-au exprimat opțiunea de a avea o teză sub îndrumarea lui Toader în cazul în care vor fi admiși, doar unul a reușit acest lucru.

Trei au fost respinși,  doi cu notele cele mai mici din ultimii trei ani: 3.50 și 4.50.

Citește și DOSAR Tudorel Toader, dom’ profesor de la Bălți

Ciucă a avut un admis și un respins-absent, iar Ungureanu un admis și un respins cu nota 6,83.

Anul trecut, pentru Tudorel Toader lucrurile au mers și mai prost: toți cei nouă candidați ai săi au fost respinși, în timp ce, în 2016, a avut un admis și patru respinși.

 

În total, la sesiunile de admitere din perioada 2016-2018, actualul ministru a avut pe listă 18 potențiali doctoranzi din care au luat examenul doi: Cătălin Boacnă, un jurnalist și avocat din Iași, și Mirela Mihaela Elisei, de asemenea membră a Baroului din Copou.

Citește și Ministru implicat în doctorate peste Prut 

Comparativ, situația celorlați doi îndrumători de la Drept din Iași, pentru aceeași perioadă, este următoarea: Ciucă – 7 admiși, 2 respinși cu notă, 2 respinși ca absenți; Ungureanu – 5 admiși, 11 respinși, toți cu notă. 

Școala Doctorală îl apără pe Toader

Legat de situația celor nouă respinși ai lui Toader, în septembrie 2017, într-un răspuns pentru REPORTER DE IAȘI al Școlii Doctorale de la Facultatea de Drept, se încerca o tentativă hilară de a-l apăra pe acesta, după principiul „se candidează pe loc, nu pentru îndrumător”: „La concursul de admitere la doctorat, nu se poate vorbi de «îndrumător știinţific», ci despre candidaţi care concurează pentru a avea, în urma admiterii, calitatea de doctorand şi un profesor îndrumător. Nu este, deci, vorba despre doctoranzi îndrumaţi de prof.univ.dr. Tudorel Toader, ci despre candidaţi care concurau pe unul dintre locurile din oferta de doctorat a Facultăţii, pe sub-domeniul Drept penal.

La un concurs de admitere la doctorat existenţa unor candidaţi respinşi este firească. Notele se acordă de către comisia de concurs strict în urma evaluării cunoştinţelor ştiinţifice prin test scris şi interviu, raportat la tematica şi bibliografia publicate anterior pe site-ul facultăţii“. 

Citește și Toader citează din tratate scrise în limbi pe care nu le cunoaște 

Candidații ministrului, foarte slabi

Pe de altă parte, rezultatele de admitere de la această Școală Doctorală au conținut, pe lângă numele candidaților și cele ale îndrumătorilor, părțile „bătând palma” înainte de examen. Așadar, argumentul colegilor lui Tudorel Toader nu stă în picioare, pur și simplu actualul ministru al Justiției s-a înțeles doar cu candidați slab pregătiți să le fie îndrumător de doctorat.

Citește și Universitatea din Iași, obedientă față de Toader într-un caz de plagiat 

În „vremurile de glorie”, în calitate de conducător științific, Toader i-a avut ca doctoranzi pe Alina Gorghiu, fost președinte al PNL, Bogdan Olteanu, fost președinte al Camerei Deputaților și viceguvernator al Băncii Naționale sau magistratul Codruț Olaru, actual vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii. 

Despre teza celui din urmă, pressone.ro a scris, în ianuarie 2018, că a fost plagiată total.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te