Gestul este unul surprinzător, ținând cont te faptul că, de când e ministru și s-a autosuspendat din funcția de rector, Tudorel Toader nu a trimis astfel de mesaje. În plus, anul trecut, când fiul ministrului Justiției a fost angajat cadru didactic la „Cuza”, s-a considerat că a fost respectat Codul de Etică al universității tocmai pentru că Tudorel Toader era suspendat de la conducerea universității.
Surse din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași au precizat, pentru Newsweek România, că mesajul semnat de Tudorel Toader a ajuns, marți, pe e-mail, la toate cadrele didactice din cadrul instituției de învățământ.
În mesajul său, Toader vorbește despre realizările echipei de management, despre „situația financiară foarte bună a UAIC”, despre „efortul financiar” făcut de universitate, dar posibil datorită conducerii, pentru „plata cu ora” a cadrelor didactice.
Și-a adus aminte de realizări de acum doi ani
Prezentăm, mai jos, mesajul transmis de Tudorel Toader cadrelor didactice de la universitatea ieșeană.
„Stimate colege, Stimati colegi,
Sa ne legitimam prin fapte si nu prin vorbe – spuneam in ianuarie si februarie 2016. In virtutea principiului transparentei decizionale, impreună cu dna prorector Mihaela Onofrei, am hotarat ca incepand cu luna noiembrie a.c., sa elaboram si sa va transmitem un buletin informativ lunar, în format electronic. Distinct de buletinul informativ, care va prezenta deciziile conducerii (din luna anterioara) și sinteza evenimentelor lunii curente, voi reveni cu scurte prezentari ale activitatilor trecute, activitati de punere in aplicare a programului managerial.
Astazi, prezint trei dintre aceste activitati:
1. Situatia financiara a UAIC este una foarte buna. In anul 2016 a fost achitat integral creditul catre BRD, au fost reduse pierderile nejustificate, astfel incat rezultatul curent in anul 2017 a fost de 9 774 441 lei, iar soldul curent pentru anul 2017 a fost de 75 031 538 lei;
2. La nivelul conducerii Universitatii au fost gasite solutiile legale privind plata cu ora si incepand cu anul universitar 2016-2017, institutia a prevazut in buget sumele necesare pentru plata integrala a acestor servicii. Efortul financiar lunar a crescut de la 10 milioane de lei in 2016 la peste 13 milioane lei in prezent;
3. UAIC a achizitionat, prin procedura transparenta, corpul R (fosta cladire Telekom), cu suma de 2,165 milioane euro (tranzactie scutita de TVA). Mentionam si faptul ca in perioada 2008-2018 Universitatea a platit chirie pentru acest spatiu in valoare de 3,75 milioane euro.
Cu deosebită consideratie,
Rector ales,
Prof. univ. dr. Tudorel TOADER”
La finele lui februarie 2017, după ce Ordonanța 13 a dus la plecarea, prin demisie, a lui Florin Iordache din funcția de ministru al Justiției, Tudorel Toader a fost desemnat să preia acest fotoliu. Tot atunci, Toader s-a autosuspendat din funcția de rector al UAIC.
Surse din universitatea ieșeană au mai declarant, pentru Newsweek România, că de când a acceptat funcția de ministru, Tudorel Toader nu s-a mai implicat, cel puțin la nivel oficial, în lucruri care să aibă legătură cu managementul instituției de învățământ. În aceste condiții, mai susțin aceleași surse, mesajul rectorului ales și autosuspendat Toader, primul de acest fel de când a ajuns ministru, este cu atât mai surprinzător.
Când i-a fost angajat fiul, era „rector autosuspendat”
De precizat este că, în august 2017, publicația ieșeană 7 Est a dezvăluit că Alexandru Toader, fiul ministrului Justiției, a fost angajat pe post de asistent universitar la „Cuza”, asta după ce Senatul universității ieșene a schimbat, peste noapte, una dintre procedurile de concurs, în favoarea fiului ministrului. Angajarea lui Alexandru Toader respecta, însă, Codul de Etică de la UAIC, prin faptul că tatăl său nu mai deținea funcția de rector, ci se autosuspendase odată cu preluarea funcției de ministru.
Conform Codului de Etică, arăta publicația menționată, „in scopul prezervarii morale si a unui climat etic in Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi sunt interzise cu desavarsire urmatoare actiuni: angajarea in posturi didactice, de cercetare, didactice auxiliare si nedidactice a persoanelor cu grade de rudenie apropiata (I-IV) sau aflate in situatia de afini (pana la gradul III) cu membrii comunitatii universitare universitare care exercita functii de conducere”.
Pleacă din Guvern?
Mesajul lui Tudorel Toader către cadrele universitare de la „Cuza” ar putea fi interpretat și ca o pregătire a ministrului pentru a se întoarce la funcția de rector. În ultimele săptămâni, tot mai multe voci au avansat, în spațiul public, ipoteza că Toader ar urma să fie „debarcat” din Guvern, nemaifiind pe placul lui Liviu Dragnea. Motivul ar avea legătură cu faptul că Tudorel Toader fie nu ar vrea, fie ar amâna nejustitificat emiterea unei ordonanțe privind grațierea și amnistia, așa cum își dorește șeful PSD.
Oficial, însă, nici Liviu Dragnea, nici Tudorel Toader nu au confirmat că ar exista disensiuni între ei. Săptămâna trecută, cu o zi înainte de pronunțarea CCR pe chestiunea completului de cinci judecători, Tudorel Toader și Liviu Dragnea s-au întâlnit și au discutat despre această problemă care viza direct situația juridică a liderului PSD.
Ministrul Justiției explica, atunci, că întâlnirea a fost una normală și că „nu am discutat de decizie, decizia o vor lua judecătorii CCR. Am discutat despre proceduri, despre cine va merge din partea Guvernului și eventual dacă sunt elemente noi de argumentație față de cele consemnate în sesizare”.