EXCLUSIV Edilul din Be’er Sheva, oraș înfrățit cu Clujul, îi scrie lui Boc: Onorați memoria evreilor

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 17.02.2022 - 16:02
Nicolae Paulescu, om de știință cu contribuții în descoperirea insulinei, a militat pentru exterminarea evreilor. Sursa imagine: bucuresti-centenar.ro
Coperta scrierii lui Paulescu, trimisă în scrisoarea deschisă
Scrisoarea primarului din Be’er Sheva către Emil Boc, obținută de Newsweek România

Primarul orașului Be’er Sheva, din Israel, cu care Clujul este înfrățit din 1991, i-a scris o scrisoare edilulul Emil Boc, în care l-a rugat să reconsidere decizia de a numi o stradă după Nicolae Paulescu.

SHARE

Edilul din Be’er Sheva l-a rugat pe Emil Boc să onoreze memoria milioanelor de evrei care au fost omorâți în Holocaust, între care și evrei români.

Nicolae Paulescu, om de știință cu contribuții în descoperirea insulinei, a militat pentru exterminarea evreilor și a fost co-fondator al unui partid de extremă dreapta, din care s-a desprins Mișcarea Legionară. 

În scrisoarea deschisă trimisă de primarul din Be’er Sheva lui Emil Boc, consultată de Newsweek România, Ruvik Danilovich arată că a aflat despre inițiativa primarului din Cluj de la o organizație a supraviețuitorilor Holocaustului din Israel, Center Organizations for Holocaust Survivors.

Această organizație i-a adus în atenție edilului din Be’er Sheva că prof. Nicolae Paulescu a fost un antisemit, numele său fiind asociat cu rasismul științific, fiind și fondator al unui partid fascist și care a scrris numeroase articole împotriva evreilor.

„Domnule primar, fac un apel la dvs. să vă schimbați decizia și să onorați memoria milioanelor de evrei care au fost omorâți în Holocaust, între ei și evrei români”, a mai scris primarul din Be’er Sheva.

Edilul din Israel i-a mai trimis lui Boc și coperta uneia din scrierile lui Paulescu, intitulată „Degenerarea rasei jidănești”.

Be’er Sheva și Clujul sunt orașe înfrățite din 1991, conform informațiilor disponibile pe site-ul Primăriei Cluj. În cadrul acestei legături, Be’er Sheva a inaugurat o piațetă cu numele Cluj-Napoca în cel mai modern cartier al orașului, la 15 ani de la înfrățire, iar Clujul a primit un jurnalist din Israel care a relatat despre relația dintre cele două orașe. 

Coperta scrierii lui Paulescu, trimisă în scrisoarea deschisă
 

Newsweek România a relatat, în exclusivitate, despre decizia primarului Emil Boc de a numi o stradă din Cluj-Napoca „Nicolae Paulescu”, publicând documentele prin care edilul a cerut Prefecturii Cluj din Cluj avizul pentru această numire. 

Într-un punct de vedere remis la solicitarea Newsweek România, Primăria Cluj l-a omagiat pe Nicolae Paulescu („a desfășurat o remarcabilă activitate de cercetare științifică în domeniul fiziologiei, privind în special metabolismul glucidelor, patogeneza diabetului zaharat, rolul pancreasului în asimiliția nutritivă, coagularea sângelui, mecanismul morții subite”), fiind de părere „moștenirea unor oameni ca Nicolae Paulescu nu pot fi rezumate de nici o civilizație matură la opiniile politice ale acestora, valoarea lor ca oameni de știință fiind recunoscută la nivel internațional”.

Totodată, Primăria Cluj ne-a transmis că atribuirea numelui lui Paulescu nu încalcă Ordonanța 31/2002, privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război.

Citește pe aceeași temă și: EXCLUSIV Derapaj la Primăria Cluj: Vrea strada „Nicolae Paulescu”, militant al exterminării evreilor | Newsweek Romania

DOCUMENTE Boc a cerut Prefecturii Cluj aviz pentru strada N. Paulescu, fără o referire la extremism | Newsweek Romania

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te