DOCUMENTE Boc a cerut Prefecturii Cluj aviz pentru strada N. Paulescu, fără o referire la extremism

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 16.02.2022 - 18:42
Edilul municipiului Cluj, Emil Boc
Cererea de avizare semnată de Emil Boc. Document obținut de Newsweek România
Referatul de aprobare semnat de Emil Boc. Document obținut de Newsweek România
Raportul de specialitate al Primăriei Cluj. Document obținut de Newsweek România
Raportul de specialitate al Primăriei Cluj. Document obținut de Newsweek România

Primăria Cluj a scris Prefecturii la începutul lunii ianuarie, cerând un aviz pentru a numi o stradă „Nicolae Paulescu”, conform documentelor consultate de Newsweek. Primăria n-a menționat că omul de știință voia exterminarea evreilor.

SHARE

Cererea de avizare poartă semnătura lui Emil Boc, iar în raportul de specialitate trecutul extremist al lui Nicolae Paulescu nu este menționat.

Consultați documentele în galeria foto atașată. 

Prefectura Cluj a transmis, la solicitarea Newsweek România, că „în 7 ianuarie, Biroul de Strategii Urbane din cadrul Direcției de Urbanism a Primăriei municipiului Cluj-Napoca a transmis instituției noastre Cererea de avizare nr. 13269/433 din 07.01.2022, înregistrată la IPCJ cu n. 401 din 12.01.2022, prin care solicită Comisiei de atribuire de denumiri a județului Cluj emiterea unui aviz  pentru atribuiea denumirii „Nicolae Paulescu” unei străzi din municipiul Cluj-Napoca, precum și Referatul de aprobare  nr. 626733/1/05.11.2021 și Raportul de specialitate nr. 629139/43 din 08.11.2021”.

Cererea Primăriei Cluj va fi discutată vineri, 25 februarie 2022.

Cererea de avizare trimisă Prefecturii Cluj este semnată de primarul Emil Boc, iar în referatul de aprobare este menționat că edilul vrea să atribuie numele lui Nicolae Paulescu unei străzi situate în incinta Parcului Industrial Tetarom S.A.

În raportul de specialitate, Biroul de Strategii Urbane al Primăriei prezintă activitatea științifică a lui Nicolae Paulescu, făcându-i un portret elogios.

Cităm un scurt fragment: „Nicolae Paulescu a desfășurat o remarcabilă activitate de cercetare științifică  în domeniul fiziologiei, privind în special metabolismul glucidelor, patogeneza diabetului zaharat, rolul pancreasului  în asimilația nutritivă, coagularea sângelui, mecanismul morții subite”.

Ce nu spune Primăria Cluj este că Nicolae Paulescu este co-fondator al partidului extemist din care s-a desprins Mișcarea Legionară și că a militat pentru extreminarea evreilor din țară: „Putem oare să-i exterminăm – cum bunăoară se ucid ploșnițele? Acestea ar fi mijlocul cel mai simplu și mai comod de a ne scăpa repede de ei – mijloc care chiar ar fi licit, dacă am urma legile Talmudului”.

 

 

MCA, sesizare la Primăria Cluj şi la reprezentantul Guvernului

Newsweek România a scris, în exclusivitate, săptămâna trecută, că Primăria Cluj vrea să numească o stradă din oraș „Nicolae Paulescu”. Mai mult, într-un răspuns pentru Newsweek România, Primăria Cluj i-a făcut o apologie lui Paulescu, susținând, între altele, că și Academia Română (cunoscută pentru derapajele sale, n.r.) îl omagiază și că „moștenirea unor oameni ca Nicolae Paulescu nu pot fi rezumate de nici o civilizație matură la opiniile politice ale acestora, valoarea lor ca oameni de știință fiind recunoscută la nivel internațional”. Totodată, Primăria Cluj ne-a transmis că atribuirea numelui lui Paulescu nu încalcă Ordonanța 31/2002, privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război.

Citește mai multe aici: EXCLUSIV Derapaj la Primăria Cluj: Vrea strada „Nicolae Paulescu”, militant al exterminării evreilor | Newsweek Romania

În 12 februarie, MCA România a făcut o sesizare către Primăria Cluj, dar și către reprezentantul special al Guvernului pentru Combaterea Antisemitismului, Alexandru Muraru: „Atribuirea numelui antisemitului Nicolae C. Paulescu unei strazi din Cluj va constitui nu numai încalcarea legii care interzice reabilitarea si promovarea Miscarii Legionare, ci si incalcarea angajamentelor de combatere a antisemitismului in Romania, asumate de Guvernul Romaniei la nivel international”.

Newsweek România l-a contactat pe Alexandru Muraru pentru un punct de vedere, pe care îl va publica atunci când îl va primi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te