EXCLUSIV Cum va lovi ciclonul mediteraneean România și cu ce forță. Când se întoarce vremea bună

DE Petre Bădică | Actualizat: 18.05.2023 - 19:57
Ciclonul mediteraneean a lovit Italia - Foto: Profimedia Images
Ciclonul mediteraneean a lovit Italia - Foto: Profimedia Images

Vremea în România continuă să fie instabilă, rece și ploioasă, urmare a activității unor cicloni care au făcut ravagii în țări ca Italia sau Spania. Un climatolog a explicat, pentru Newsweek România, cauza apariției acestor cicloni și în ce măsură vor afecta România.

SHARE

Vremea în România va continua să fie una cu ploi abundente și vreme rece și săptămâna viitoare. Este posibil, de asemenea, ca anumiți cicloni să interseteze, zilele următoare, țara noastră în traiectoria lor. 

Aceste precizări, făcute de climatologul Roxana Bojariu pentru Newsweek România, vin în contextul în  care ciclonul mediteranean a devastat Italia, cu ploi de până la 200 litri/m2, și a făcut ravagii în mai multe zone din sudul și centrul Europei. 

În Italia a fost cod roșu, în România - galben

Citește și: Ciclonul mediteranean care a devastat Italia se îndreaptă către România. Ce zone ar putea lovi

Roxana Bojariu spune că România a fost deja afectată de ciclonul „centrat pe Italia, format întâi deasupra Siciliei, care apoi a înaintat spre nord și nord-est. Am fost afectați, dovadă și codul galben de ploi și vijelii din sud- vestul României”.

Meteorologul spune că ciclonul din Italia ne va afecta în continuare, dinspre vest apoi în toată țara.

„Dar, trebuie luat în calcul și faptul că, pe măsură ce se deplasează, ciclonul slăbește ca intensitate și, la noi, efectele nu vor fi pe măsura celor din Italia sau chiar Croația, Serbia.

Cum va lovi ciclonul mediteraneean România și cu ce consecințe

O parte din vaporii de apă captați deasupra Mării Mediterane, pe traiectoria ciclonului, precipită înainte să ajungă la noi. Dar, tot vom avea și noi ploi abundente. Codurile meteo, dar și cele privind inundațiile, date și la noi ilustrează acest aspect. Dar, în România codurile emise sunt galbene. În Italia, au fost roșii”, explică Roxana Bojariu pentru Newsweek România. 

Citește și: VIDEO Cum a lovit un ciclon cu 290 de km pe oră Australia. Cum de nu au fost oameni răniți

În zilele următoare, săptămâna viitoare sunt condiții să se mai formeze cicloni mediteraneeni. 

„Vom avea și noi ploi, instabilități atmosferice. Dar, pe de altă parte, în perioada asta din an e normal să avem cicloni mediteraneeni. Schimbarea climatică favorizează apariția unor astfel de sisteme, mai ales prin intensificarea precipitațiilor. O atmosferă mai caldă poate conține o cantitate sporită de vapori de apă. De aici legătura cu încălzirea globală”, arată meteorologul.

Întrebată dacă ciclonii mediteraneeni se vor îndrepta spre România, Roxana Bojariu a spus:

„Pot veni. Traiectoriile pot fi diferite. Fie să intersecteze teritoriul României, fie să ne influențeze dacă ne aflăm la periferia ciclonilor care nu au traiectorii ce intersectează România. 

Ce se întâmplă concret, vom vedea în prognozele de scurtă durată. Practic, ciclonii mediteraneeni pot să se dezvolte în tot timpul anului, dar frecvența lor e mai mare toamna, iarna și primăvara. Vara sunt, statistic vorbind, mai puțin frecvenți”, concluzionează Roxana Bojariu.

De ce nu avem în Europa cicloni de forța celor din SUA? „Ciclonii mediteraneeni sunt mai mici decât cei nord-atlantici. Ambele tipuri sunt cicloni extratropicali, care nu au aceeași intensitate, statistic vorbind, cu cei tropicali. Nu au nici același mecanism de formare”.

Concluzie: Ploile și vremea rea vor continua și zilele următoare, dar nu vom avea inundații ca în Occident și vânt care va sufla cu viteze extreme.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te