EXCLUSIV Cum și-a inventat Vlad Voiculescu trei mari realizări ca ministru în conferință de presă

DE Petru Zoltan | 16.04.2021 - 23:16
Cum și-a inventat Vlad Voiculescu trei mari realizări ca ministru în conferință de presă/FOTO: Inquam Photos/Ilona Andrei

Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, s-a lăudat cu cel puțin trei mari realizări ca ministru în conferință de presă de vineri dimineața. Nici una din cele trei, însă, nu e cu adevărat o realizare, acestea nefiind puse în practică.

SHARE

De exemplu, Voiculescu a spus că a demarat o serie de proiecte pentru centrele de arși, a alocat bugete pentru dotarea clinicilor de arși și a asigurat resurse pentru testarea în școli și farmacii.

Newsweek România a verificat dacă într-adevăr a avut aceste reazilări, dar informațiile obținute îl contrazic pe fostul ministru al Sănătății. 

Resurse pentru testarea în farmacii

Pe site-ul Ministerului Sănătății se află în dezbatere publică un Ordin „privind activitatea de testare în farmacii și oficine comunitare rurale utilizând teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2”.

Citește și: O seară fierbinte: ambasadorul rus la Londra, convocat; trei diplomați ruși, expulzați din Polonia

Proiectul de ordin a fost publicat pe site pe 29 martie 2021 și se află în dezbatere publică până pe 26 aprilie 2021. Prin acest ordin se dorește într-adevăr ca în viitor să se facă teste în farmacii, dar până în prezent nu s-au asigurat resurse financiare în acest sens.

Pe de altă parte, oficiali din Ministerul Sănătății susțin că nu pot aloca resurse până nu se stabilește forma finală a Ordinului. Proiectul de Ordin poate fi consultat pe site-ul Ministerului Sănătății.

Ce spune Ordinul aflat în dezbatere publică?

Conform acestui proiect Ordin, dacă va fi aprobat, farmaciile comunitare și oficinele comunitare rurale pot desfășura activități de testare rapida antigenică pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2.

Citește și: Nota 2,17 pentru fiica vitregă a lui Vela ca stagiar notar, proaspăt numită într-o funcție publică

„Pentru activitatea prevăzută la art. 1, Direcția de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, emite un acord temporar de testare rapidă antigenică pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2, în format electronic, utilizând modelul prevăzut în anexa nr. 1 la prezentul Ordin, pe care-l transmite prin e-mail solicitantului”, se mai menționează în ordinul asumat de fostul secretar de stat Andreea Moldovan, nu de ministrul Vlad Voiculescu.

„Până în acest moment nu s-au asigurat resurse pentru testarea în școli și farmacii”, susțin oficiali din cadrul Ministerului Sănătății pentru Newsweek România.

Fostul ministru Vlad Voiculescu a refuzat să răspundă la întrebările legate de cele mari realizări ale sale neefectuate.

Proiecte și bugete inexistente

Ministrul Vlad Voiculescu a susținut în conferința de presă de vineri dimineața că a demarat o serie de proiecte pentru centrele de arși și a alocat bugete pentru dotarea clinicilor de arși.

„Nu există nici un proiect și nici un fel de alocare bugetară în acest sens”, susține o sursă din Secretariatul General al Ministerului Sănătății pentru Newsweek România.

Tot acesta a mai spus că singura inițiativă legată de acest aspect a fost un Ordin de ministru pentru „modificarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1419 din 12 decembrie 2017 privind aprobarea modului de administrare, finanţare şi implementare a acţiunilor prioritare pentru tratamentul pacienților cu arsuri”.

Proiectul de ordin a fost în dezbatere publică în perioada 1 martie 2021 – 29 martie 2021, dar a fost adoptat cu cinci zile înainte de a expira perioada alocată dezbaterii publice. Responsabil de acest proiect a fost Diana Vasile, economist la Ministerul Sănătății, conform informațiilor publicate pe site. Proiectul de Ordin poate fi consultat AICI.

Pe scurt, exista din 2017 un ordin care prevedea finanțarea tratamentului pentru pacienții cu arsuri. Ce a modificat ministrul Vlad Voiculescu? În loc de sintagma „pentru anii 2017-2019” a introdus sintagma „pentru anii 2021 – 2024”.

Forma inițială a Ordinului prevedea că „În vederea coordonării din punct de vedere științific și metodologic la nivel național al AP-ARSURI, pentru anii 2017-2019, se constituie un colectiv de lucru format din specialiști în specialitatea chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, denumit în continuare Colectivul de lucru al AP-ARSURI (…)”.

Surse din cadrul MS au declarat sub protecția anonimatului că până în acest moment „nu s-a demarat nici un proiect pentru centrele cu pacienți cu arsuri și nici nu au fost alocați bani pentru dotarea clinicilor de arși”.

Împrumut de la BIRD

Guvernul României a aprobat pe 3 februarie 2021 suplimentarea cu 150 de milioane euro a acordului de împrumut cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) privind îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei sistemului sanitar, proiect în care este introdusă distinct și construirea a trei centre complexe de arși prevăzute la: Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara şi Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București.

Valoarea investiției se ridică la aproximativ 153,2 milioane euro. Însă toate demersurile pentru obținerea fondurilor au fost făcute cu mult înainte ca Vlad Voiculescu să ajugă ministru al Sănătății, deci acesta nu este proiectul ministrului USRPLUS.

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.