Primarul Radu Mihaiu, de la USRPLUS, împreună cu ceilalți edili din Capitală au participat la o întâlnire cu ministrul Mediului, Barna Tanczos, pentru a pune la cale un „plan comun de măsuri” pentru a reducea poluarea aerului din oraș. Se întâmpla pe 6 ianuarie 2021.
Citește și: EXCLUSIV Clotilde Armand, amendată de Garda de Mediu cu 320.000 lei pentru gunoiul din Sectorul 1
Ce s-a întâmplat de atunci și pânâ acum? Nimic: fiecare primar și-a văzut de sectorul lui iar poluarea aerului nu a fost inclusă pe lista de priorități a acestora. La o lună distanță de la marea întâlnire, Garda Națională de Mediu a amendat Primăria Sectorului 2 cu suma de 7.500 lei "pentru nerealizarea măsurilor din Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) a Municipiului București". Ca și în cazul celorlalte sectoare, amenda va fi plătită din bani publici.
Citește și: Deputatul PSD Ghiță „Luptătorul“, amicul familiei Firea: Macron este un dictator, Armand, o hoață
Dar aceasta nu este singura amendă primită de Primăria Sectorului 2. În cursul anului 2020, administrația locală era condusă de primarul PSD Mihai Toader și viceprimarul liberal Dan Cristian Popescu, actual pesedist, dar nici aceștia nu au luat vreo măsură pentru a reduce poluarea. Motiv pentru care în februarie 2020, Primăria Sectorului 2 a fost amendată cu suma de 7.500 lei pentru că nu au fost realizate măsurile prevăzute din Planul Integrat de Calitate a Aerului.
Ulterior, în august 2020, Garda Națională de Mediu a mai dat primăriei o amendă de 50.000 lei pentru că nu s-au luat măsuri pentru salubrizarea sectorului.
Compania Supercom se ocupă de colectarea deșeurilor la nivelul Sectorului 2. Garda Națională de Mediu i-a dat două amenzi a căror valoare cumulată a fost de 125.000 lei. Motivul: deșeurile colectate au fost depozitate necorespunzător la punctul de lucru al firmei. Compania a mai fost amendată cu 30.000 lei pentru că deșeurile municipale de pe raza a trei unități administrativ teritoriale din județul Gorj nu au fost colectate/transportate în perioada 5.04-9.04.2021, „generând riscuri pentru mediu de viață al populației și al mediului”.
Citește și: Dublu standard al ministrului Novak: apără Csikszereda, nu și România
Tot în anul 2021, Supercom a mai primit trei amenzi de 120.000 lei, în total, pentru modul dezastruos în care a colectat deșeurile din județul Hunedoara.
Compania de salubritate este controlată de Ilie Ciuclea și familia sa în proporție de aproximativ 70%. Restul acțiunilor sunt deținute afaceristul Gheorghe Valentin Bubu și soția acestuia. Afaceristul Ilie Ciuclea a ajuns senator PSD în anul 2008 în locul lui Sorin Oprescu, care și-a dat demisia pentru a ocupa funcția de primar al Bucureștiului. Fostul primar al Sectorului 2 Neculai Onțanu și afaceristul Ciuclea au fost colegi de partid la PSD, apoi la UNPR, partid înființat de controversatul general Gabriel Oprea.