Europarlamentar român, contrariat de situația Canalului Bâstroe: „Nimeni nu amenință Delta Dunării”

DE Alin Crișan | Actualizat: 21.02.2023 - 21:35
Mircea Hava - Foto: INQUAM Photos/Raul Ștef

Europarlamentarul susține că situația este critică și nu poate fi ignorată din cauza războiului care se desfășoară în Ucraina.

SHARE

Europarlamentarul PNL, Mircea Hava, a declarat, marți seara, că dragarea canalului Bâstroe de către ucraineni poate afecta ecosistemul Deltei Dunării, dar are încredere că autoritățile vor găsi o soluție amiabilă pentru rezolvarea situației. 

Citește și: 

“Deocamdată, situația nu pare să fie lămurită. Ambele părți sunt la fileul declarațiilor, însă opinia publică și o bună parte a specialiștilor în ecosisteme, ca și cel al Deltei Dunării, avansează scenarii deloc plăcute pentru România. Despre care am o singură părere: nimeni, dar absolut nimeni, nu are dreptul să amenințe unicitatea Deltei Dunării, indiferent de scop! Dacă se adeverește că adâncimea, portanța Dunării și, în cele din urmă, profitul, sunt mai importante decât să protejăm Delta Dunării, e normal să asumăm, cu toții, o poziție care să oprească și să corecteze acest posibil demers de dragare la o adâncime necorespunzătoare”, a declarat europarlamentarul pe o rețea socială.

Europarlamentarul susține că situația este critică și nu poate fi ignorată din cauza războiului care se desfășoară în Ucraina.

Citește și: 

„Însă, pe de altă parte, reglajul debitelor sau evaluarea situației nu sunt activități de rețele de socializare. Există specialiști și legislație care, și e normal să fie așa, nu pot fi ignorate doar din perspectiva critică în care se află Ucraina. Dar nici varianta cărămizii patriotice sfărâmată în piept, doar pentru că așa dă bine, nu e o soluție. Europa, România și Ucraina trebuie să aibă preocupări peste ce dictează interesul de moment. Rețelele de transport fluvial sunt, practic, cămașa, iar pe noi ne strânge maioul. Adică, strategic, avem hărți desenate dar culoare de transport rutier nefinalizate. Cum ajungi la porturi, dacă nu ai drumuri?”, a mai declarat Mircea Hava.

De asemenea, europarlamentarul e convins că autoritățile vor găsi o soluție pentru a rezolva problema într-un mod amiabil, efort care poate garanta respectul reciproc dintre cele două țări.

Citește și: 

„Cred în discernământul și analiza fermă ale autorităților, că vorbim de MInisterul Afacerilor de Externe, Ministerul Mediului sau Transporturilor, cu care vom rămâne în contact, pentru că asta este singura măsură ce poate garanta respectul reciproc între două țări vecine. Cu alte cuvinte, Bâstroe nu trebuie să fie buturuga mică care să răstoarne carul plin cu priorități, pe care trebuie să le aibă România, Ucraina și Uniunea Europeană, în aceste momente. Agenda cetățenilor și mediului de afaceri este cu totul alta”, a conchis europarlamentarul PNL, Mircea Hava, potrivit albapres.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te