Escrocii inventează tot mai multe metode de a-i lăsa pe cei creduli fără bani. Cele mai des întâlnite astfel de înșelăciuni sunt prin telefon.
Când își dau seama că oamenii se prind de schemă și nu le mai pică în plasă, schimbă metoda.
De cele mai multe ori se folosesc de Inteligența Artificială. Astfel sunt capabili să sune la zeci, sute, poate chiar mii de numere din țări diferite în același timp. Traducerea este precară, astfel că interlocutorul ar putea să își dea seama că ceva nu este în regulă și să închidă conversația.
Citește și: Escrocheria cu creditul a fost reiventată: ”Am fost sunată de la bancă, Poliție și BNR”. Ce au cerut
Cei mai mulți nu iau în seamă acest aspect și continuă să dea escrocilor informații confidențiale, ușurându-le accesul la conturile bancare, de exemplu.
Suntem în an electoral, iar experții în securitate cibernetică ne recomandă să avem grijă la apelurile care spun că fac sondaje de opinie. Sunt câteva lucruri care le deosebesc pe cele false de cele reale.
Escrocherie în preajma alegerilor. Escrocii spun că fac un sondaj de opinie. Nu rosti acest cuvânt!
Cetățenii nu ar trebui să aibă încredere în fiecare apelant. Infractorii ar putea folosi un sondaj pentru alegerile electorale ca un presupus pretext.
Escrocherie în preajma alegerilor. Escrocii spun că fac un sondaj de opinie. Nu rosti acest cuvânt! - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Citește și: O nouă escrocherie prin telefon. ”M-au sunat insistent după ce mi-am schimbat device-ul” Ce a urmat?
Iar România are alegeri programate în luna mai. Nu este exclus ca escrocii să încerce să vă ia datele personale în acest mod.
Experții din Germania, țară în care alegerile anticipate sunt programate pentru luna februarie 2025, avertizează cu privire la astfel de înjelăciuni.
Institutele de cercetare a opiniei efectuează noi sondaje în fiecare săptămână pentru a prezenta opiniile actuale populaţiei . În timp ce unele institute se bazează pe sondaje online, altele efectuează anchete telefonice.
Citește și: Cum poți ”bloca” o escrocherie prin telefon? Cuvintele pe care trebuie să le spui când răspunzi
Dar cum funcționează aceste sondaje telefonice și cum pot cetățenii să distingă apelurile reale de cele frauduloase?
Atenție la sondajele despre alegeri: doar aceste apeluri sunt reale
Renumite institute de cercetare precum Forsa, grupul de cercetare electorală și „infratest dimap” utilizează un eșantion aleator în mai multe etape în sondajele telefonice. În primul rând, un computer selectează aleatoriu regiuni și comunități. Numerele de telefon sunt apoi generate aleatoriu pentru aceste zone.
Citește și: Noua escrocherie face tot mai multe victime în România. Sigur aștepți un colet? Nu accesați link-ul
Această metodă face posibilă ajungerea la persoane ale căror numere nu sunt în agenda telefonică. Pentru a asigura o selecție reprezentativă, institutele folosesc diverse tehnici:
Forsa folosește „metoda zilei de naștere”, care implică intervievarea persoanei din gospodărie a cărei zi de naștere este următoarea.
Citește și: Escrocheria ”Biroul de Imigrări”. Victimele cred că își dau datele unor angajați ai statului
Elections Research Group se bazează pe sondaje online prin invitații prin SMS către numere de telefon mobil generate aleatoriu.
„Infratest dimap” folosește o combinație de numere fixe și mobile pentru sondajele sale.
Apel pentru un sondaj despre alegerile federale din 2025: Cum recunosc un sondaj real?
Din păcate , fraudatorii folosesc metode similare pentru a obține informații personale . Ei încearcă adesea să obțină un „da” pentru a susține ulterior că un contract a fost încheiat. Prin urmare, cetățenii ar trebui să fie atenți și, dacă au îndoieli, să încheie conversația.
Pentru a evita tentativele de fraudă, cetățenii ar trebui să acorde atenție următoarelor caracteristici:
Apelanții serioși își spun inițial numele și pe cel al institutului.
Se transmite numărul de telefon al institutului, de exemplu 089-124711-3728 pentru „infratest dimap”.
Sondatorii adevărați nu vând nimic și nici nu vând abonamente.
Nu sunt solicitate nume sau adrese în anchetele reprezentative ale populației.
Participarea este voluntară și poate fi încheiată în orice moment.
Institutele de renume oferă posibilitatea de a pune întrebări.
Însă trebuie să știți că participarea la sondaje este importantă pentru reprezentativitatea rezultatelor. Datele obținute sunt folosite de afaceri, politică , mass-media și știință ca bază pentru luarea deciziilor și pentru monitorizarea evoluțiilor sociale, scrie ruhr24.de.