Escrocherie cu acțiuni la bursă. Un român a crezut că investește într-o companie de petrol. Urmarea?
Acolo a spus că a fost contactat prin intermediul unei aplicaţii on-line de către o femeie care s-a recomandat a fi angajată la Bursa de Valori.
Citește și: Escrocii cibernetici, înșelați de o bunică. Cum le face zile fripte? Unii cedează nervos
Ulterior, acesta i-a prezentat o ofertă pentru a cumpăra acţiuni în comerţul cu petrol la societate de profil. Bărbatul a fost de acord cu oferta propusă şi a virat suma de 1200 de lei, într-un cont bancar, ale cărui date nu le mai are.
Apoi bărbatul a făcut un împrumut bancar la o unitate bancară din municipiul Suceava, în valoare de 40.000 lei, din care suma de 35.000 a depus-o conform instrucţiunilor primite, la un aparat tip bancomat, folosind un cod QR pe care l-a primit de la persoana care l-a contactat în ziua anterioară.
Polițiștii îi avertizează pe români să aibă grijă atunci când sunt abordați pe internet sau telefonic de persoane care vor să-i convingă să investească.Escrocii se prezintă de obicei ca „consultanți financiari” ai unor platforme de tranzacționare online și contactează victimele de pe numere de telefon cu prefixe internaționale, ca Marea Britanie, Franța sau Elveția.
Adesea, suspecții folosesc un accent moldovenesc și propun investiții în companii mari, precum Hidroelectrica, Transgaz sau Petrom.
„Persoanele vătămate sunt convinse să-şi instaleze pe telefoanele mobile aplicaţii de control la distanţă (ANYDESK, Air Droid, AirDroid Business Daemon), prin intermediul cărora autorii accesează dispozitivele persoanelor vătămate, iar sub pretextul că vor fi îndrumaţi cu paşii ce trebuie urmaţi, le sunt accesate aplicaţiile bancare ale acestora, iar apoi transferul fondurilor sunt efectuate fără acordul victimelor”, a spus poliția.