Drama tânărului ars din Neamț și ministrul Sănătății care nu doarme din cauza birocrației

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 02.11.2018 - 15:41
Sorina Pintea s-a plâns de birocrație. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Un tânăr din Neamț care a suferit arsuri pe 75% din suprafața corpului, în urma unei explozii, a fost la un pas să nu poată fi transferat în Belgia din cauza unor funcționari care refuzau să facă o plată. Ministrul Sănătății s-a plâns că nu poate să doarmă din cauza birocrației.

SHARE

Tânărul a fost în cele din urmă transferat la o clinică din Belgia specializată în îngrijirea marilor arși, dar a fost aproape de un deznodământ fatal din cauza unor funcționari de la Casa de Asigurări de Sănătate și de la Casa de Pensii care au refuzat să facă o plată către unitatea medicală belgiană, porivit deputatului PNL Pavel Popescu, care s-a implicat în transferul pacientului.
Funcționarii respectivi nu au făcut plata nici măcar după intervenția ministrului Sănătății, Sorina Pintea, și a premierului Viorica Dăncilă. „Doamna Dăncilă i-a dat mână liberă doamnei ministru Pintea, care plângea la telefon că n-a dormit toată noaptea din cauza birocrației și a funcționarilor din România", a povestit Pavel Popescu.

Deputatul PNL a relatat că cele două instituții aveau de plătit o restanță de 28.000 de euro pentru tratarea altor doi pacienți cu arsuri grave care au fost transferați în această vară. Cum în acel caz a fost vorba despre un accident de muncă (cei doi pacienți erau mineri), Casa de Asigurări de Sănătate a refuzat să achite toată suma și a cerut ca și Casa de Pensii să acopere o parte. Cele două instituții și-au pasat, până acum, responsabilitatea între ele.
De asemenea, în aceste condiții, clinica din Belgia nu a mai avut încredere în autoritățile române și a cerut în avans, pentru a îl primi acum pe tânărul din Piatra Neamț care are arsuri grave, să îi fie achitați 15.000 de euro.

Citește și 3 ani de Colectiv. România nu mai are bancă de piele

În cele din urmă, chiar Ministerul Sănătății a făcut, joi, această plată către clinica din Belgia, pentru a debloca situația, după ce Sorina Pintea a primit acordul Vioricăi Dăncilă. Funcționarii Casei de Asigurări de Sănătate și ai Casei de Pensii au refuzat să o facă.



Pavel Popescu a relatat și pe pagina sa de Facebook ce s-a întâmplat joi la Guvern: „Suntem la Guvernul României, în clădirea Guvernului, am venit la doamna Dăncilă pentru a o ruga să dea un telefon la un nenorocit de funcționar care a refuzat să facă o plată pentru pacientul care trebuia transportat astăzi dimineață. Și am venit la doamna Dăncilă și am bătut la ușă și m-am dus peste biroul primului ministru, în Guvernul României, pentru că astăzi un nenorocit de funcționar poate să stea în calea vieții unui om. Am plecat de la doamna Dăncilă, care i-a dat mână liberă doamnei ministru Pintea, care plângea că n-a dormit toată noaptea din cauza birocrației și a funcționarilor din România. Ăsta e Guvernul României, și nu vorbesc de Guvern, vorbesc de toți funcționarii din toate instituțiile astea nenorocite. Asta trebuie să facă astăzi un om dacă trebuie să reușească un transfer al unui pacient, într-un sistem mamut: trebuie să vină un ministru personal, să te duci la prim ministru, să vorbească un ministru personal cu primul ministru să sune pe cei care sunt mai jos decât ministrul respectiv să dea drumul la niște amărâte de plăți. Asta este România de astăzi."

Citește și 3 ani de Colectiv: Medicii consideră că nu au fost schimbări majore 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te