Epopeea dosarelor penale ale lui Mihai Chirica: Există șansa să scape de toate acuzațiile

DE Alin Crișan | Actualizat: 17.12.2022 - 16:15
Mihai Chirica - Foto: ZDI

Doar săptămâna aceasta, primăria lui Chirica a primit luni vizita procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, şi miercuri pe cea a procurorilor DIICOT.

SHARE

După ce luni a fost vizitat de procurori în dosarul Vixen’s, iar miercuri a fost chemat la audieri în calitate de suspect în dosarul “Veranda”, primarul Mihai Chirica s-ar putea vedea scăpat săptămâna viitoare de un alt dosar “greu”, în care este judecat pentru abuz în serviciu: dosarul Skoda. Epopeea dosarelor penale ale lui Mihai Chirica este însă departe de a se finaliza. Iată un scurt istoric al acestora.

“Până în anul 2024 nu ştim câte dosare vor fi, pot fi patru, pot dispărea unele sau să apară altele. Întrebarea nu e dacă sunt dosare, ci dacă sunt găsit vinovat, sau dacă am sau nu probitatea morală ca, atunci când mă consider nevinovat, să candidez sau nu. O să vedem atunci”, a răspuns joi Mihai Chirica jurnaliştilor care l-au întrebat, după audierea acestuia de către procurori în dosarul Veranda, dacă va candida la alegerile locale din 2024, în condiţiile în care este implicat în mai multe dosare penale.

Primul răspuns la socoteala dosarelor penale l-ar putea primi edilul de Iaşi, de la magistraţii Judecătoriei Bârlad, săptămâna viitoare, în dosarul Skoda. După strămutarea procesului de la Iaşi, la Judecătoria Bârlad, procesul a fost suspendat, în aşteptarea deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind prescripţia răspunderii penale, care îl favorizează pe primul gospodar al Iaşului.

“ Înalta Curte prin decizia asta, ne dă dreptate că, practic, ca urmare a celor două decizii ale CCR, trebuie să se constate intervenită prescripţia generală a răspunderii penale. Deci bănuiesc că asta urmează să se întâmple. Mai întâi o să se repună dosarul pe rol, o să se fixeze din nou un termen de judecată la Bârlad, şi la termenul acela probabil că o să se constate prescripţia şi o să se finalizeze dosarul. E încetarea procesului penal, asta e soluţia pe care o dă instanţa în caz de prescripţie”, a explicat, pe 25 octombrie, avocatul Daniel Atasiei, apărătorul primarului Mihai Chirica în mai multe dosare, printre care şi dosarul Skoda, imediat după de ÎCCJ s-a pronunţat în privinţa prescripţiei răspunderii penale.

Pleiada de acuzaţi în dosarul Skoda

În dosarul „Skoda”, primarul Chirica, fostul primar Gheorghe Nichita, fostul directorul tehnic al Primăriei, Dumitru Tomorug, fosta şefă a Serviciului Juridic din Palatul Roznovanu, Doina Florescu, actualmente consilier personal al primarului, şi Costică Chişcă, fost şef al Serviciului Administrativ al municipalităţii, sunt judecaţi sub acuzaţia de abuz în serviciu.

Cei cinci sunt acuzaţi că ar fi dispus în 2013 achiziţionarea de către Primărie a patru autoturisme Skoda deşi, la acea dată, restricţiile bugetare interziceau primăriilor astfel de contracte, cauzând un prejudiciu de o jumătate de milion de lei. Prejudiciul calculat de procurori nu a fost asumat de municipalitate, care nu s-a constituit parte civilă în proces.

Prescripţia răspunderii penale este prevederea legală conform căreia, după o anumită perioadă de la comiterea faptelor de natură penală, autorul acestora nu mai poate fi urmărit penal sau condamnat. Or, cum faptele de care a fost acuzat Mihai Chirica s-au petrecut până la începutul lui 2014, termenul de prescriere pentru abuzul în serviciu s-a împlinit deja, deci primarul îşi poate tăia dosarul Skoda de pe lista proceselor penale.

2022: de la control judiciar pe Flux la control judiciar în veranda

Pentru Chirica, anul 2022 a început cu punerea sub control judiciar, în dosarul Flux, şi se încheie cu control judiciar, pentru 60 de zile, în dosarul Veranda. Iată „istoricul”!

Pe 4 februarie, primarul municipiului Iaşi a fost plasat de DNA sub control judiciar timp de 60 de zile, perioadă în care nu îşi mai putea exercita funcţia de primar. Măsura a fost luată de procurorii care îl cercetau penal pentru că „ar fi dispus/semnat documente, cu încălcarea legii, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unui imobil din municipiul Iaşi”.

Citește mai multe pe ziaruldeiași.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te