DW: Trump le confiscă americanilor ziua națională

DE Deutsche Welle | 06.07.2019 - 16:24

Tancuri și politică. Donald Trump și-a însușit ziua națională a Americii, ignorând tradiţiile aniversării Independence Day, la 4 iulie. O dovadă a lipsei de respect față de propriul popor, crede Carla Bleiker.

SHARE

Ziua Independenței este un eveniment major pentru americani. Fie că trăiesc pe elegantele coaste estice, în provincialul Middle West sau în liberalele metropole californiene, peste tot 4 iulie reprezintă un motiv de a se întâlni şi a petrece timp cu prietenii şi familia, de a urmări împreună focurile de artificii. Într-o țară puternic scindată ieologic în tot restul anului, Independence Day, ziua națională este cea care îi unește pe americani.

Ca atare este cu atât mai inoportun ca Donald Trump să se folosească de ziua națională în scopuri personale. În SUA nu se obişnuieşte ca un președinte în funcție să țină un discurs la Washington chiar de Ziua Independenței. S-a mai întâmplat o singură dată, în 1951, când președintele Harry S. Truman informa populația asupra situației din războiul din Coreea. 

Anul acesta, pe 4 iulie, America nu s-a aflat în război. Și totuși, președintele Trump s-a decis în al său "Salute to America" să aducă un omagiu armatei. Tancuri masive au fost transportate special cu trenul tocmai din Georgia, spre îngrijorarea administrației locale și a altor critici, care se temeau că străzile vor avea de suferit sau chiar că unele poduri s-ar putea prăbuși.

Nimic nu a contat pentru Donald Trump. Avea deja de multă vreme de gând să prezinte o paradă militară la Washington și fără tancuri, parada n-ar fi fost nimic. Este ușor de imaginat cum și-a impus punctul de vedere în momentul planificării festivității.

Nu este un guvern al poporului

Paradele cu tancuri și politicieni se organizează mai degrabă în țări cu regimuri autoritare, precum Coreea de Nord sau Rusia – ambele fiind state care par să-l fi impresionat în ultima vreme pe Trump. Faptul că Donald Trump le confiscă practic cetățenilor ziua națională, pentru a-și impune voința, dovedește că nu îl interesează nici unitatea și nici imparțialitatea. Pentru el contează doar marile gesturi și puterea.

Discursul său a început cu invocarea eroismului militar al trupelor lui George Washington, care s-au impus în Războiul de Independență în fața mult mai numeroșilor englezi. În faţa memorialului închinat lui Abraham Lincoln, actualul şef al Casei Albe a vorbit şi despre abolirea sclaviei. Trump a mai făcut referiri la acelaşi preşedinte Lincoln şi la morabilului său Discurs de la Gettysburg, din 1863, în care se sublinia că "guvernul estul unul al poporului, ales de popor și în slujba poporul".

Mulţi dintre cetățenii capitalei americane au preferat să nu participe la eveniment, în semn de protest față de atitudinea adminstrației de ziua națională, atitudine considerată drept "jenantă" sau "dezgustătoare" , după cum aflăm de pe platformele de socializare.

Imn de luptă de Ziua Independenței

Nimeni nu este împotriva recunoașterii meritelor bărbaților și femeilor din armată și din domeniile adiacente. Dar alegerea datei de 4 iulie, ziua națională a întregului popor american, este opțiunea greșită și inima Washingtonului nu trebuie străpunsă de tancuri și survolată de avioane de luptă. Laudele aduse de președintele Trump rudelor militarilor chiar de ziua independenței reprezintă o încercare vizibilă de a câştiga capital de pe urma prestigiului de care aceștia se bucură în societatea americană, mai ales în rândul americanilor conservatori.

Parada militară politizată s-a încheiat cu imnul patriotic "Battle Hymn of the Republic". Această zi națională va rămâne multă vreme în memoria americanilor și asta nu în sens pozitiv. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te