El a împărtășit aceste informații în timpul reuniunii internaționale LANDEURO de la Wiesbaden, Germania.
Potrivit lui Robert „Madyar” Brovdi, el comandă în prezent 12 unități de sisteme fără pilot, care reprezintă doar 2% din întreaga armată ucraineană. În ciuda acestui număr mic, noua ramură a armatei joacă un rol esențial în distrugerea forțelor rusești. „Eliminăm una din trei ținte inamice”, a declarat comandantul.
Dronele de 300 de dolari fac legea în Ucraina. România nu are un program pentru astfel de dotari
Toate acestea subliniază importanța dronelor pe câmpul de luptă modern. În opinia lui Brovdi, toate țările partenere trebuie să înceapă să se pregătească mai activ și să învețe lecțiile plătite cu vieți ucrainene - deoarece, în timp, și ele vor fi atrase în război, arată militarnyi.com.
Experiența ucraineană
Comandantul a subliniat câteva amenințări cheie din partea rusă, care fie reprezintă deja, fie ar putea reprezenta în curând provocări serioase pentru Forțele de Apărare ale Ucrainei.
FOTO: militarnyi.com
„Prima amenințare: Putin trimite mai multă infanterie în război decât putem elimina în fiecare lună. A doua: Putin a găsit o armă foarte convenabilă, ieftină și eficientă pentru a teroriza populația civilă a Ucrainei și a distruge infrastructura noastră - se numește Shahed”, a declarat Robert Brovdi.
Potrivit lui Robert „Madyar” Brovdi, experiența Ucrainei cu sistemele fără pilot ar trebui să formeze fundamentul unei noi strategii globale de apărare pentru țările partenere. Drone au creat deja o așa-numită „zonă de ucidere” la aproximativ 20 de kilometri adâncime în jurul liniei frontului, unde țintele sunt atacate activ de vehicule aeriene fără pilot. Drept urmare, logistica liniei frontului este gestionată din ce în ce mai mult de sisteme robotice terestre.
Un alt exemplu este „zidul” stratificat de drone interceptoare al Ucrainei – un proiect care vizează oprirea a tot ce se află în aer, de la dronele de recunoaștere la cele de atac, îndreptându-se spre teritoriul ucrainean.
„Când Putin lansa 100 de drone Shahed pe zi asupra Ucrainei, a promis 500, iar noi nu am tratat-o ca pe o amenințare serioasă. Astăzi, nu este de râs – am depășit deja pragul de 400 de drone pe zi.
Citește și: Operațiunea Chessman, prima linie de apărare a Europei de Est. Vânează avioanele nucleare ale Rusiei
Experiența noastră va fi neprețuită pentru întreaga lume rațională, deoarece orice țară s-ar putea confrunta cu un scenariu similar. Nu cunosc o singură țară NATO capabilă să-și apere orașele dacă se confruntă cu 200-300 de Shahed în fiecare zi, șapte zile pe săptămână. Securitatea dumneavoastră națională necesită urgent o reevaluare strategică”, a declarat Robert „Madyar” Brovdi.
Cu patru drone transformi o bază militară într-un alt Pearl Harbor în doar 15 minute
El a tras o concluzie în această privință împărtășind impresiile sale dintr-o vizită efectuată anul trecut la o bază militară NATO dintr-o țară europeană. „Fără a se apropia mai mult de 10 kilometri, patru echipaje de piloți de drone ucraineni ar fi putut transforma acel loc într-un alt Pearl Harbor în doar 15 minute. Nu spun asta ca să sperii pe nimeni, ci doar ca să subliniez că aceste tehnologii sunt acum atât de accesibile și ieftine. Dacă ajung în mâinile teroriștilor, ar putea destabiliza o țară întreagă”, a transmis el. Brovdi a continuat şi a explicat că „dronele de 300 de dolari (FPV, drone comerciale transformate în mașini de luptă-n.red.) pot opri orice tanc, indiferent cât de avansat este”.
Citește și: Europa are nevoie de 4.200 rachete să se protejeze de Rusia. România nu are niciuna
România nu are deocamdată un program de dotare cu astfel de drone FPV, conform monitorulapărării.ro. În plus, Armata Română nu este interesată nici de drone kamikaze cu rază lungă sau drone maritime.