„Drogul Frankenstein”, pericolul nou ce amenință și România. Cât de puternic este?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 04.12.2023 - 18:25
„Drogul Frankenstein”, noul pericol ce amenință și România - Foto: profimediaimages.ro - rol ilustrativ
„Drogul Frankenstein”, noul pericol ce amenință și România - Foto: profimediaimages.ro - rol ilustrativ
droguri
droguri

„Drogul Frankestein” reprezintă pericolul nou ce amenință și România. El este mai puternic decât orice alt drog cunoscut până acum și ar putea reprezenta o tentație atât pentru consumatori, cât și pentru traficanți.

SHARE

„Drogul Frankenstein” este noul „jucător” și pericol de pe piața drogurilor, fiind o amenințare inclusiv pentru România. Supranumite droguri Frankenstein, după numele eroului romanului scris de Mary Shelley și care a cunoscut numeroase ecranizări, ele fac parte din grupa nitazinelor. Acestea sunt substanțe fabricate de om pentru a imita efectele opioidelor, cum ar fi heroina și pot fi amestecate cu alte droguri pentru a crea rezultate mult mai puternice și, adesea, fatale.

„Drogul Frankenstein”, pericolul nou ce amenință și România. Cât de puternic este?

O nouă specie de droguri de 50 de ori mai puternice decât fentanilul ar putea provoca un „tsunami" de decese în Marea Britanie, avertizează experții.

Fentanilul este un analgezic opioid sintetic utilizat ca anestezic general și în tratamentul durerilor cronice și severe. Este mai puternic decât heroina, dar este folosit adesea de consumatorii de droguri în asociere cu aceasta sau cu cocaina.

În România, fentanilul, deși se află pe lista narcoticelor de mare risc încă din 2003, a fost menționat în premieră de DIICOT – structura care investighează cazurile de trafic de droguri – în cazul lui Vlad Pascu, tânărul care, sub influența drogurilor, a lovit mortal cu mașina doi tineri, la 2 Mai, jud. Constanța, în luna august 2023, potrivit romania.europalibera.org.

De asemenea, în această toamnă, un angajat al unuia dintre cele mai importante lanțuri farmaceutice din România a fost reținut după ce a fost prins în flagrant în timp ce vindea fentanil - dar și alte substanțe interzise, precum oxicodonă, morfină sau codeină pe care le sustrăgea dintr-un spital.

Citește și: Senatul a adoptat „Legea 2 Mai”. Gorghiu: Traficanţii de droguri de mare risc vor sta în închisoare

Potrivit DIICOT, în perioada iulie 2022 - 21.09.2023, bărbatul a traficat şi deţinut în vederea comercializării mari cantităţi de droguri de risc şi mare risc, respectiv 13.000 comprimate ce conţin ca substanţă activă Fentanil, 868 comprimate ce conţin ca substanţă activă Oxicodonă, 817 plasturi cu eliberare prelungită ce conţin ca substanţă activă Fentanil, precum și alte medicamente ce reprezintă droguri de risc.

Piața drogurilor are o nouă „vedetă”, de 50 de ori mai puternică decât fentanilul - Foto: profimediaimages.ro - imagine cu rol ilustrativ

De unde provine?

Acum, imaginați-vă un drog de 50 de ori mai puternic decât fentanilul, care, la rându-i, este mai puternic decât heroina, după cum am menționat.

„Drogul Frankenstein”, este o nitazină, substanță care se găsește și în medicamente împotriva anxietății, cum ar fi Xanax, care pot fi cumpărate cu ușurință online, scrie The Sun.

Acestea au ucis deja 49 de persoane în Marea Britanie, inclusiv un tânăr antreprenor și un adolescent talentat, dezvoltator de software.

În Dublin, 40 de dependenți de heroină au murit de supradoză în decurs de 36 de ore luna trecută, după ce nitazinele au ajuns în aprovizionarea locală cu droguri.

Se crede că nitazinele sunt în mare parte transportate din China și există temeri că acestea ar putea declanșa un nou război între bandele de crimă organizată.

„Sunt numite droguri Frankenstein pentru că pot fi amestecate cu tablete sau pulbere. Nu au o „față” sau vreun fel de aspect personalizat.

Ele pot ajunge în lanțul de aprovizionare cu heroină și droguri de tip Xanax care sunt cumpărate online sau prin intermediul rețelelor de socializare”, a declarat expertul în droguri Tony D'Agostino, care instruiește lucrătorii din prima linie a luptei cu drogurile și traficanții.

„Cea mai mare îngrijorare este dacă vor ajunge pe piața canabisului, deoarece până la 16 milioane de britanici consumă canabis.

Aceste medicamente au fost dezvoltate la sfârșitul anilor '50 de către o companie elvețiană care le-a pus pe rafturi pentru că erau prea puternice”, a mai explicat D'Agostino.

Citește și: Un drog de mare risc a dispărut din farmacia unui spital din România. Mai periculos decât heroina

Nitazenele sunt din ce în ce mai populare în rândul traficanților de droguri deoarece se așteaptă ca aprovizionarea cu heroină din Afganistan să se termine în următoarele șase luni.

Talibanii din această țară au interzis cultivarea macului de opiu, din care se obține heroina, iar acest lucru a făcut ca bandele britanice să caute alternative pentru a vinde pe străzi.

„Acum, farmaciile clandestine caută acest tip de droguri, deoarece aprovizionarea cu heroină din Afganistan începe să se termine.

Nitazinele sunt din ce în ce mai populare în rândul traficanților de droguri deoarece se așteaptă ca aprovizionarea cu heroină din Afganistan să se termine în următoarele șase luni.

Știm că unele au venit din China, unde loturile sunt făcute în fabrici. Dacă bandele chinezești se mută pe piață, ar putea provoca o adevărată divizare cu diferite grupuri de traficanți”, a adăuugat expertul.

Cum globalizarea se aplică și în cadrul crimei organizate, inclusiv a traficului de droguri, pare doar o chestiune de timp până când „drogul Frankenstein” va ajunge și în România.

Curiozitatea și teribilismul multor persoane, majoritatea deja consumatoare de droguri, precum și permanenta „foame de bani” și lipsa de scrupule a traficanților s-ar putea combina în aducerea acestei substanțe incredibil de puternice, cu consecințe ce pot fi letale, și în țara noastră.

Citește și: Care este antidotul pentru Fentanil, drogul de 50 de ori mai puternic decât heroina

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te