Dosarul vaccinurilor anti-COVID. Primele audieri la DNA. Florin Cîțu, în fața procurorilor

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 06.12.2023 - 10:59
Florin Cîțu a ajuns la DNA Foto: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

Florin Cîțu, fost premier în timpul pandemiei de Covid, cercetat în dosarul achiziției de vaccinuri, este audiat la DNA. El a fost citat miercuri, la ora 10. Florin Cîțu nu mai are imunitate parlamentară. În același dosar mai sunt cercetați Vlad Voiculescu și Oana Mihăilă.

SHARE

Florin Cîțu a ajuns la DNA, el fiind citat de procurori pentru a i se aduce la cunoștință acuzațiile de abuz în serviciu, în legătură cu achiziția de vaccinuri, cu un prejudiciu de un miliard de euro. 

El a ajuns la ora 10 la sediul Direcției Naționale Anticorupție, unde a stat mai puțin de15 minute.

 UPDATE 10:15. ”Mi-am exercitat atribuțiile de prim-ministru cu prevederile legislației în vigoare”, a declarat Florin Cîțu la ieșirea de la DNA.

Dosarul vaccinurilor anti-COVID. Primele audieri la DNA. Florin Cîțu, în fața procurorilor

El a mai spus că va merge să vadă despre ce este vorba şi apoi va face declaraţii.

”Nu vreţi să aşteptăm un pic, să mergem înăuntru şi după vedem ce se întâmplă acolo, vorbim”, a spus Florin Cîţu.

Citește și: Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, vizați de DNA în dosarul vaccinurilor anti-COVID

Plenul Senatului a votat, pe 29 noiembrie, cu 90 de voturi pentru, 2 voturi contra şi 3 nu au votat, ridicarea imunităţii senatorului PNL, Florin Cîţu, în urma solicitării Parchetului General privind dosarul achiziţiei de vaccinuri din perioada pandemiei.

DNA a solicitat Senatului şi Preşedinţiei ridicarea imunităţii fostului premier Florin Cîţu şi a foştilor miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, ambii fiind la USR la momentul comiterii faptelor.

Citește și: Reacția lui Vlad Voiculescu în scandalul vaccinurilor anti-Covid: ”Am fost și dat afară din guvern”

La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19, prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.

De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de "opt-out", astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

În prezenta cauză, în contextul menționat mai sus, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie - mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente / analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare, comunicat de statul român Comisiei Europene, era de 10,7 milioane.

Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te