Doi tineri, băgați la „zăbrele”. Unul credea că-i șmecher „cu amenzi”. Altul conducea fără permis

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.09.2023 - 12:51
Tânăr arestat - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Doi bărbați au fost arestați de către forțele de poliție în două comune din zona Careiului, județul Satu Mare după ce s-au crezut „șmecheri”, crezând că pot să feneze legea „blândă” cu infractorii în România.

SHARE

Primul dintre aceștia, un bărbat în vârstă de 33 de ani, originar din comuna Andrid, județul Satu Mare, a fost arestat miercuri și transportat în Penitenciarul Satu Mare.

Doi tineri, băgați la „zăbrele”. Unul credea că-i șmecher „cu amenzi”. Altul conducea fără permis 

Motivul reținerii a fost neplata unei amenzi penale în valoare de 900 de lei. Acesta a fost amendat și ulterior reținut în urma unui incident în Dindești, în care a amenințat o femeie cu acte de violență fizică, folosind o furcă.

Al doilea individ, în vârstă de 45 de ani, domiciliat în Sanislău, județul Satu Mare, a fost arestat tot ieri de către forțele de ordine și transportat în Penitenciarul Satu Mare.

Citește și: 

Acesta a primit o condamnare de 1 an de închisoare cu executare, după ce a fost prins conducând un autoturism fără a deține permis de conducere.

Dreptul său de a conduce fusese anulat anterior, ca urmare a consumului de alcool înainte de a se urca la volan.

Legea Anastasia, un „pumn” în pieptul celor care se cred „deasupra legii”

Legea prin care şoferii care se urcă băuţi la volan şi fără permis de conducere să ajungă direct la închisoare, cunoscută şi ca „Legea Anastasia”, denumită astfel în memoria fetiţei de patru ani care a fost ucisă, pe 1 iunie, în faţa casei,

Scopul acestei legi este de a reduce numărul accidentelor rutiere și de a salva vieți.

Actul normativ are ca obiect de reglementare completarea art. 91 alin. (3) din Legea nr. 286/2009, astfel încât să nu poată fi dispusă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru infracţiunea de ucidere din culpă, dacă aceasta a fost săvârşită ca urmare a conducerii unui vehicul fără permis de conducere sau a conducerii unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Astfel, la articolul 91 al legii menţionate este introdus un nou alineat care prevede că: „Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) şi (3) dacă acestea au fost săvârşite în condiţiile art. 335 sau 336”.

Teribilismul la volan, sancționat drastic

Senatorul PSD Robert Cazanciuc, unul dintre iniţiatorii actului normativ a precizat că legea este „concepută să prevină, să limiteze dramele rutiere şi să conştientizeze asupra consecinţelor punitive ale teribilismului la volan”.

„Anastasia are grijă de vieţile noastre de dincolo de moarte. Criminalii şoselelor merg la închisoare. Nicio instanţă din România nu îi va mai putea condamna cu suspendare pe cei care ucid oameni pe drumurile ţării urcaţi băuţi, drogaţi sau fără permis la volan. Legea Anastasia (denumită astfel în memoria fetiţei de patru ani ucisă la 1 iunie 2022 în faţa casei) pe care am iniţiat-o, a fost votată, astăzi, de Camera Deputaţilor şi va merge spre promulgare la preşedintele României”, a afirmat Robert Cazanciuc.

Social-democratul a mai spus că „au murit prea mulţi oameni nevinovaţi, prea multe familii au trecut prin drame, în ultimii ani”.

„A venit vremea să punem capăt tragediilor. Până la această oră, statisticile existente, oficiale, arată că suntem pe primul loc în Europa la numărul de accidente mortale. Al şaselea an consecutiv. Viaţa cetăţenilor, a oamenilor, este o valoare în sine, iar noi, cei aleşi, suntem datori să o apărăm, să o protejăm prin legile pe care le adoptăm. Constituţia garantează dreptul la viaţă şi la integritatea fizică, iar noi trebuie să ne asigurăm de respectarea acestui drept. Legea Anastasia este concepută să prevină, să limiteze dramele rutiere şi să conştientizeze asupra consecinţelor punitive ale teribilismului la volan. Votul a fost aproape unanim! Mulţumesc tuturor colegilor care au votat această iniţiativă!”, a completat Cazanciuc.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te