Doi români au găsit o comoară, într-o pădure, cu detectorul de metale. De ce nu o pot lua acasă ?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 24.11.2023 - 19:12
Doi români au găsit o comoară într-o pădure. Au găsit 1000 de monede cu detectorul de metale Foto: Turnul Sfatului
Doi români au găsit o comoară într-o pădure. Au găsit 1000 de monede cu detectorul de metale Foto: Turnul Sfatului

1000 de monede care datează din perioada Romană, într-o pădure din România. Doi români le-au găsit întâmplător, cu detectorul de metale.

SHARE

Doi români pasionați de istorie au găsit 1000 de monede care datează din perioada romană. Au fost găsite întâmplător, într-o pădure.

Un tezaur din Epoca Romană a fost descoperit recent în zona de nord a județului Sibiu. Este vorba despre mai mult de o mie de monede de secol II-III, acestea stârnind curiozitatea istoricilor pentru că zona descoperirilor nu consemnează așezări romane știute.

O echipă formată din arheologi și experți din partea Direcției pentru Cultură Sibiu, Muzeul Național Brukenthal și Universitatea ”Lucian Blaga” a realizat săptămâna trecută primele cercetări la fața locului, o nouă expediție amănunțită fiind planificată pentru primăvara anului viitor, svrie Turnul Sfatului. 

Doi români au găsit o comoară într-o pădure. Au reperat-o cu detectorul de metale, după lungi căutări

Descoperirea a fost făcută de două persoane în prima parte a lunii septembrie, doi pasionați de istorie care, în timpul liber, folosesc un detector de metale pentru a căuta artefacte.

Citește și: Legenda hotelului Cișmigiu, locul care bagă spaima în oameni. Aici se aud țipete puternice

În prima fază cei doi detectoriști și-au dat seama că sunt în fața unui tezaur, ei găsind o grămadă de monede într-un vas ceramic și în preajma lui, însă pe moment nu se știau prea multe detalii - din cauza oxidării monedele fiind lipite unele de altele și acoperite de materie organică.

Tezaurul a fost predat Direcției pentru Cultură Sibiu, conform procedurilor legale în domeniu.

Detectoriștii au adus descoperirile specialiștilor Direcției, care au contactat experții Muzeului Brukenthal, imediat monedele mergând la un conservator pentru a fi curățate și îngrijite.

Așa s-a aflat că sunt peste o mie, o serie nouă de monede romane fiind găsite zilele trecute când o echipă de specialiști a mers la locul descoperirii pentru a detalia zona.

”Direcția a notificat muzeul Brukenthal asupra descoperirii și am predat piesele spre conservare.

Aceasta este procedura standard, noi le transmitem mai departe la un muzeu. 

Vor să țină zona secretă

Ele au ajuns la noi într-o stare care nu permitea analiza lor amănunțită”, a explicat dr. Daniel Sana, specialist în cadrul Direcției pentru Cultură Sibiu.

Citește și: Enigma peșterii unde apa picură cu susul în jos și telefoanele mobile se strică. Ce ascunde

Istoricii care au mers la locul descoperirii sunt interesați în mod special de zonă pentru că în această parte a județului nu sunt înregistrate descoperiri romane. Tezarului dă speranțe istoricilor că prin apropiere ar putea fi o așezare, pe care arheologii o vor căuta la primăvară.

”Pe urmele împăraților romani... undeva în județul Sibiu... Un colectiv compus din reprezentanți ai Muzelui National Brukenthal, ai Universității Lucian Blaga și Direcției Județene pentru Cultură Sibiu au participat la identificarea locului descoperirii unui tezaur monetar rezultat în urma detecției de metale.

Zona a fost cercetată în totalitate, fiind identificat contextul arheologic al descoperirii”, au transmis oficialii Muzeului de Istorie imediat după vizita în teren.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te