Doi operatori rău platnici ar putea umple județul Prahova de gunoaie

DE Adrian Costin | Actualizat: 07.02.2024 - 15:55
Imagine cu caracter ilustrativ Foto: INQUAM Photos/Alex Nicodim

Crește riscul unui nou blocaj al colectării deșeurilor în județul Prahova din cauza a doi operatori rău platnici - UWS și SWO - cu datorii cumulate de 8,8 milioane de lei către Vitalia, compania care operează rampa ecologică Boldești-Scăeni.

SHARE

"Crește riscul unui nou blocaj al colectării deșeurilor în județul Prahova din cauza a doi operatori rău platnici - UWS și SWO - cu datorii cumulate de 8,8 milioane de lei către Vitalia, compania care operează rampa ecologică Boldești-Scăeni. 

Afectați vor fi atât operatorii care-și respectă angajamentele, cât și cetățenii, care riscă să se confrunte din nou cu necolectarea deșeurilor", arată compania Vitalia

Doi operatori rău platnici ar putea produce un blocaj al colectării deșeurilor în județul Prahova 

În urma adresei primite ieri, 6 februarie 2024, din partea ADI Deșeuri Prahova în care Vitalia este atenționată că nu respectă regulamentul de organizare și Contractul de delegare, operatorul rampei ecologice de deșeuri nepericuloase Boldești-Scăeni ține să facă următoarele precizări:

Potrivit fluxului deșeurilor în sistemul integrat, deșeurile municipale colectate de operatorii de salubritate din jud. Prahova trebuie transportate la stația de tratare mecanico-biologică operată de societatea SWO, parte a grupului de firme Rosal-UWS-Blue Planet.

Citește și: Risc de criză a gunoaielor, în județul Prahova. Accesul UWS, fostul Rosal, la groapă, oprit din nou

După tratare, deșeurile sunt transportate la rampa ecologică de deșeuri nepericuloase operată de Vitalia.

Cum a fost întrerupt fluxul de tratare a deșeurilor

Din 5 octombrie 2023 și până la data de 7 februarie, SWO și-a sistat activitatea de tratare pe fondul unor defecțiuni și i-a notificat pe toți cei cinci operatori - Aquasal Utilserf, Comprest, United Waste Solutions (UWS), Floricon Salub și Salub Intersev - cu privire la această problemă de funcționalitate.

Citește și: Deșeurile din Prahova, monopol al unui “gunoier” milionar și cartofor. Trimis în judecată de DNA

Deși avea termen de 15 zile, maxim 30 de zile să remedieze situația, SWO nici la acest moment nu a dat drumul activității de tratare. Drept urmare, Vitalia nu poate primi aceste deșeuri deoarece tot acest flux de tratare nu este respectat. 

Cetățenii localităților prahovene riscă din nou să se confruntă cu necolectarea deșeurilor ca urmare a faptului că grupul de firme UWS (fost Rosal)-SWO-Blue Planet continuă să nu achite facturile restante către Vitalia. Suma a ajuns în prezent la 8,8 milioane de lei.

Citește și: Scandal în Prahova. Fosta Rosal refuză să ofere garanții bancare pentru depozitarea deșeurilor

Neîncasând, Vitalia a ajuns la rândul său în situația de a fi somată de Adminstrația Fondului de Mediu (AFM) pentru plata unei sume de 3,5 milioane de lei, altfel i se va sista activitatea. În cazul în care Vitalia nu virează această sumă către AFM, conturile sale vor fi blocate, atrag atenția reprezentanții Vitalia.

Așadar, problema de fond a actualului impas în care a ajuns din nou activitatea de colectare și tratare a deșeurilor în jud. Prahova ține exclusiv de neachitarea obligațiilor financiare de către doi dintre operatori UWS și SWO, firme cu un istoric de rău platnici de peste zece ani.

De precizat că, din sumele datorate, peste 60% reprezintă taxe către bugetul de stat - TVA și contribuție pentru economia circulară. 

Potrivit contractului cadru semnat de Vitalia cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI Deșeuri Prahova), în baza articolului 11.4, compania are opțiunea legală de a sista serviciul, dat fiind că nu și-a încasat sumele facturate, dar neplătite de operatorii menționați.

O altă problemă care derivă din tot acest blocaj este aceea că, dacă se va ajunge la situația în care Vitalia intră în incapacitate de operare, vor avea de suferit toți operatorii locali, inclusiv cei care au fost și sunt buni platnici. 

Nu ar fi corect ca și ceilalți operatori de salubritate din județ să nu poată depozita deșeurile, și ne referim aici la Floricon, Salub Interserv și Aquasal din cauza celor doi rău platnici. Și autoritățile nu credem că și-ar asuma această decizie care ar avea un impact direct asupra locuitorilor prahoveni”, mai atrag atenția reprezentanții Vitalia. 

Cu o experiență de peste 18 ani în industria gestiunii deșeurilor, Vitalia Servicii Pentru Mediu Tratarea Deșeurilor a devenit un actor important al acestui sector de activitate din România.

Prin operațiunile eficiente și specializate, Vitalia Servicii Pentru Mediu Tratarea Deșeurilor demonstrează angajamentul societății de a contribui la crearea unui mediu mai curat și sustenabil în întreaga țară.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te