Doi căutători de comori au găsit într-o pădure din România monede vechi. Sunt dinainte de Hristos

DE Alexandra Lupascu | 18.09.2023 - 08:45
Doi căutători de comori au găsit într-o pădure din România monede vechi. Sunt dinainte de Hristos Foto: colaj Foto: Observatornews

Doi căutători de comori au descoperit două tezaure - aproape 200 de monede - într-o pădure din Giurgiu. Unele sunt vechi de câteva sute de ani, altele, dinainte de Hristos, cred cei doi norocoşi. Acum ard de nerăbdare să afle cât valorează comoara, pentru că o parte este a lor.

SHARE

Doi căutători de comori au descoperit două tezaure - aproape 200 de monede - într-o pădure din Giurgiu. Unele sunt vechi de câteva sute de ani, altele, dinainte de Hristos, cred cei doi norocoşi.

Acum ard de nerăbdare să afle cât valorează comoara, pentru că o parte este a lor. Verdictul va fi dat de istoricii care vor evalua banii, scrie Observatornews.

Căutători autorizaţi de comori, Florin şi Octavian au găsit două comori în aceeaşi zi, în pădurea de lângă Crevedia Mare - Giurgiu. Octavian este obişnuit cu banii - lucrează într-o bancă, dar nu va uita fiorul pe care l-a simţit când a descoperit prima monedă.

Comorile se aflau la câţiva metri distanţă, însă la o distanţă de mii de ani

„Prima dată am găsit o monedă care era efectiv în drum, iar după ce am găsit moneda şi a fost efectiv un sentiment wow, monede de genul acesta n-am găsit niciodată.

Sentimentul este unic, vă daţi seama. O trăire maximă, nu ştiu dacă o să mai resimt vreodată să ai în mână nişte unelte sau monede, în cazul de faţă, care au aparţinut strămoşilor noştri, este unic sentimentul”, spune Octavian Dumitraşcu.

Citește: https://newsweek.ro/cultura/un-sit-arheologic-vechi-de-7000-de-ani-a-fost-descoperit-in-romania-ce-au-gasit-arheologii

Norocul le-a surâs pas cu pas celor doi asociaţi. Prima dată, detectorul de metale i-a ajutat să descopere aproape 60 de taleri - monede din secolele XVII-XVIII.

 Apoi, în drumul spre maşină, Octavian a găsit o ulcică plină cu peste 130 de bani care ar fi mult mai valoroşi, cred căutătorii de comori.

Ce recompensă primesc cei doi bărbaţi

Legea îi obligă pe căutătorii de comori să predea descoperirile lor primarului din zonă, iar acesta anunţă istoricii de la muzeul judeţean. Statul oferă o recompensă de 30-40% din valoarea artefactelor găsite.

Dacă sunt descoperiri de excepţie se mai adaugă 15 procente. 

„Pentru a fi declarate şi incluse în categoria tezaur şi a fi declarate drept tezaur, piesele numismatice trebuie expertizate şi expertiza se face pe mai multe criterii.

Citește și: Un oraș antic scufundat în Marea Neagră, noua atracție pentru turiști: „Marea este complexă”

În primul rând, vechimea. În al doilea rând, starea de conservare a pieselor. În al treilea rând, cred eu, contează şi numărul lor”, spune Claudiu Tulugea, muzeolog.

Anul trecut, un tezaur de peste 2.000 de ani, cu 300 de monede din argint şi bronz a fost descoperit de un căutător de comori într-o pădure din Mureş.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te