Directorul ACCEPT declară că nu va respecta legea la Marșul Bucharest Pride al comunității LGBTQ+

DE Bianca Iosef | Actualizat: 10.08.2021 - 12:34
În 2018, la parada Pride au venit 5.000 de persoane. În 2019, circa 10.000. Foto Accept

Directorul asociației ACCEPT, care reprezintă comunitatea LGBTQ+, a declarat că nu e acord cu limitarea la 500 de persoane pentru Marșul Bucharest Pride și îndeamnă la nerespectarea legii, într-un interviu acordat RFI.

SHARE

Primăria Capitalei a autorizat organizarea marșului Bucharest Pride pentru data de 14 august, pe Calea Victoriei. Însă, potrivit actelor normative în vigoare, adoptate de Guvern în contextul pandemei de coronavirus, manifestările de acest gen nu sunt permise decât în limita a 500 de persoane. 

Florin Buhuceanu, directorul de advocacy al organizației ACCEPT, care reprezintă comunitatea LGBTQ+ din România, a declarat că nu i se pare corectă această limitare și a precizat că nu o va respecta, pentru că acceptă ca marșul să fie redus la „la proporțiile unui botez stradal".

Citește și: Accept îl acuză pe Nicușor Dan că boicotează parada Pride, a comunității LGBTQ+. Răspunsul Primăriei

„Raportarea privind numărul de participanți nu o putem face decât la precedentul marș, când au fost peste 10.000 de persoane prezente. În mod evident, noi vom invita alături de noi pe toți cei care cred în faptul că restricționarea de drepturi, fie și în context pandemic, trebuie să fie proporțională.

O reducere a unei întâlniri publice de tip marș la proporțiile unei nunți, botez, comemorare de familie nu poate să reziste în fața realității, după cum cenzura de tip Viktor Orban nu are ce căuta la București”, a menționat Florin Buhuceanu.

Întrebat dacă marșul va depăși numărul maxim de 500 de participanți, cu care ACCEPT a fost de acord în negocierea cu Primăria Capitalei, directorul organizației a răspuns: 

„Noi nu putem împiedica proprii membrii ai comunității să participa la marș, nu îi putem împiedica pe cei care ne susțin să participi la acest marș al drepturilor și al libertăților. Și vom face uz de lege pentru a ne apăra un drept garantat constituțional, cel de a ne întruni. 

Nu credem că legea e dreaptă și ne vom purta în consecință. Ne așteptăm la o participare de ordinul miilor de persoane, în ciuda micilor turbulențe și scandaluri cu Primăria Capitalei. (...)

Da, este o decizie a acelui Comitet pentru Situații de Urgență... Încă o dată, credem că astfel de măsuri ale autorităților ar trebui să fie proporționale cu scopul urmărit. Vom semna în cunoștință de cauză în acel document cu numărul fixat de participanți pentru că primăria, nu e așa, nu poate încălca legea. Este normal între o societate democratic. Dar tot într-o societate democratic, nu vom accepta să fim reduși la proporțiile unui botez stradal”, a menționat Florin Buhuceanu, la RFI.

Directorul ACCEPT a promis că vor fi împărțite destule măști pentru participanții care nu vor veni deja cu una, dar că vor încerca să păstreze și o distanță între participanți.

Citește și: Marșul Bucharest Pride se va desfășura pe Calea Victoriei, pe 14 august

Marșul Bucharest Pride va avea loc pe 14 august, pe Calea Victoriei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te