DIICOT în cazul Țăndărei: Fluctuația de personal e cauză importantă în întârziere

DE Adelina Sahlean | 17.01.2020 - 17:07

Giorgiana Hosu, adjunctul DIICOT, a spus la interviul pentru postul de șef al Direcției, că fluctuația de personal reprezintă un motiv important în întârzierea soluționării unor dosare complexe, în acest caz dând drept exemplu cazul Țăndărei, care s-a finalizat cu achitări.

SHARE

”Referindu-ne la cazul Țăndărei, termen rezonabil înseamnă totuși mai puțin decât perioada 2006-2019. DIICOT a fost sesizat cu 2006 cu cazul acesta. În 2010 a fost finalizat cu rechizitoriu de procuror. În 2011, dosarul a fost restituit de către instanță pentru înlăturarea unor deficiențe în actul de sesizare. În 2012 a fost retrimisă cauza și a fost întocmit un alt act de sesizare de către un alt procuror. Din 2012 până în 2019 - decembrie, cred, dosarul a fost pe rolul instanței de judecată”, a spus Giorgiana Hosu la interviul din fața comisiei de la Ministerul Justiției, potrivit Mediafax.

Hosu este actualul adjunct al DIICOT și a susținut, vineri, interviul pentru a ocupa funcția de procuror-șef al Direcției. Procurorul a precizat că, probabil și la instanță, a existat fluctuație de personal, mai ales pentru că, potrivit standardelor CEDO, dacă un judecător iese la pensie, probele trebuie din nou administrate.

”Fluctuația de personal e o cauză importantă în întârzierea soluționării dosarelor complexe. Atât la noi, cât și la instanță. În DIICOT sunt procurori vechi care, cu toată uzura pe care o dă o structură specializată, rezistă și sunt la fel de eficienți. E greu să te prezinți în așa fel încât să fie atractiv în acest moment”, mai spune Hosu.

Cei 25 de inculpaţi din dosarul Ţăndărei au fost achitaţi definitiv, în luna decembrie 2019, de Curtea de Apel Târgu-Mureş. Ancheta a fost deschisă după ce 160 de copii romi au fost găsiţi la cerşit în Anglia, iar datele arătau că cei mici au fost traficaţi de inculpaţi. Cazul a făcut mare vâlvă în 2010, când peste 160 de copii de etnie romă duşi la cerşit în Marea Britanie au fost identificaţi de autorităţile judiciare române şi britanice, care au semnat un acord pentru constituirea unei echipe comune de investigaţii pentru capturarea traficanţilor, această acţiune derulându-se la Ţăndărei, în Ialomiţa.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -