Detectoriștii, tot mai mulți pe zi ce trece în România: „Am găsit un colier vechi de 3.000 de ani”

DE Alin Crișan | Actualizat: 10.07.2023 - 18:54
Metale, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: Ziarul de Iași

Zeci de ieşeni dezgroapă istoria la propriu. Sunt deţinătorii detectoarelor de metale din Iaşi, care au scos la suprafaţă artefacte nepreţuite şi fascinante.

SHARE

Zeci de ieşeni dezgroapă istoria la propriu. Sunt deţinătorii detectoarelor de metale din Iaşi, care au scos la suprafaţă artefacte nepreţuite şi fascinante: de la nasturi de argint realizaţi manual, monede romane şi medievale până la un colier germanic din bronz, cu o vechime de aproape 3.000 de ani, descoperit în comuna Miroslava şi care acum face înconjurul lumii.

Detectoriștii, tot mai mulți pe zi ce trece în România: „Am găsit un colier vechi de 3.000 de ani”

Însă cei care cutreieră în lung şi-n lat dealurile şi pădurile din Iaşi şi din ţară înarmaţi cu detectoare de metale spun că nu este despre comori şi descoperiri: este mai degrabă un hobby care îi ajută să se conecteze cu natura şi să petreacă timpul în aer liber.

Iar dacă pot contribui la păstrarea şi dezvoltarea patrimoniului cultural, cu atât mai bine. Am discutat cu cei mai pasionaţi din Iaşi. Experienţele acestora sunt captivante.

„Dacă îţi cumperi un detector de metale cu ideea de a te îmbogăţi, vă spun din start că este greşit. Ideea este de a ieşi în natură, de a te relaxa, un alt mod de a socializa, este despre adrenalina aceea când găseşti ceva şi nu ştii ce este. Despre asta este vorba”, spune ieşeanul Marius Panţiru, membru în Asociaţia „IAŞI Detectează”, înfiinţată în urmă cu aproape patru ani.

Asociaţia „IAŞI Detectează” este singura asociaţie de profil din Iaşi, iar pe lângă întâlnirile periodice este implicată şi în grupul de asociaţii “Pentru Neam şi Ţară”, care păstrează vie memoria românilor care au murit în Primul şi Al Doilea Război Mondial.

Cezar Cioran, preşedintele Asociaţiei „IAŞI Detectează”, profesor în Iaşi:

„Ieşim cam o dată pe săptămână, zilnic ne-ar fi imposibil pentru că lucrăm. Este mai mult un hobby, pentru relaxare, suntem 27 de membri, oameni care provin din toate domeniile de activitate, medici, antreprenori, profesori, agricultori şi lista poate continua. Ne întâlnim, ne relaxăm, socializăm, admirăm peisaje.

Dar am avut şi noroc, bineînţeles, astfel că ultima dată, în urmă cu câţiva ani, am descoperit alături de fiul meu mai multe artefacte pe care le-am predat la Palatul Culturii Iaşi. Am găsit, printre altele, un colier germanic din bronz vechi de 3.000 de ani descoperit aproape de Miroslava, care face parte din patrimoniul naţional, topoare din bronz la fel de vechi şi un inel din bronz datând de câteva sute de ani. 

Unul dintre obiectivele noastre este să păstrăm vie memoria celor care au luptat pentru România. Suntem pasionaţi de istorie, de Primul şi al Doilea Război Mondial. Avem un monument făcut în cinstea eroilor în Miroslava, încă unul în satul Găureni, iar alte două monumente sunt în Bosia.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te